Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
8 причин постійного почуття голоду
Якщо з моменту останнього прийому їжі проходити менше двох годин, а ви вже з великим ентузіазмом будуєте плани на ті, де і чим будете їсти, то або у вас метаболізм бодібілдера у міжсезоння, або ваш рацион потребує корегування, передає sutura.org.ua Копнувши трохи глибше тему дослідження голоду, можна дізнатися, що коріння цього почуття простягаються набагато далі за біологічні фактори, прямо в нашу підсвідомість. Дійсно, крім їжі, відверто провокує на обжерливість, існує ціла низка причин, з яких ви можете постійно хотіти їсти. Ми розібралися в них, щоб ви знали, як завжди залишатися ситим, бадьорим та задоволеним життям.
— Надто багато простих вуглеводів.
Проблема. Тарілка солоденьких пластівців на завтрак, піца чи бутерброд на обід, рис чи макарони на ужин з перекусами у вигляді чіпсів, мороженого чи печива під каву — приблизно так виглядає меню постійно жує щось, але все-таки голодного людини. Причина цього проста – всі прості вуглеводи у складі цих продуктів дуже швидко засвоюються організмом, провокуючи різке збільшення рівня цукру в крові та короткий приплив бодьорості, а потім таке ж різке його зниження, але вже наодинці з виробленими гормонами голоду.
Що робити? Щоб енергія, що отримується з їжею, витрачалася рівномірно, потрібно вибирати продукти зі складними вуглеводами у складі: зернові каші, коричневий рис, лободу, хрестоцвіті овочі, фрукти, цільнозерновий хліб та інше.
– Мало води –
Проблема. Дослідження показали, що той, хто випиває близько двох склянок води перед їжею, вживає в середньому на 90 ккал менше під час трапези. Насправді ж люди у 60% випадків плутають жажду з голодом, бо відповідальний за обидва почуття відділ головного мозку — гіпоталамус — часто змішує ці сигнали.
Що робити? Наступного разу, коли голод нахлине не за розкладом, спробуйте випити склянку води і почекати. Якщо через якусь годину гостре відчуття не пішло, перекусіть чимось, і ніколи, чуєте, ніколи не намагайтеся втамувати жагу газованою водою!
– Тиха їжа –
Проблема. Про те, що за переглядом чогось цікавого можна з’їсти набагато більше запланованого, знають, мабуть, усі. А ось про вплив тиші на обсяги споживаної їжі чули небагато. Так, вчені встановили, що людина, крім усього іншого, орієнтується на кількість з’їденого по звуку, виробленого їжею у його ротовій порожнині. Саме тому в галасливих ресторанах, перед телевізором та на вулиці їжа у ваших руках так швидко закінчується, знову залишаючи вас у голодному стані.
Що робити? Тут працює той самий порад — під час їжі зосереджуватися на самому процесі, а не на зовнішніх подразниках. Непогано буде, якщо при цьому у вашій тарілці виявлятимуться хрусткі та дзвінкі овочі, але не чіпси.
– Недолік сну –
Проблема. Короткий або неякісний сон уночі через порушення секреції гормонів призводить до відкладення жиру в тканинах, зменшення кількості спалених калорій та неконтрольованого апетиту протягом дня.
Що робити? З точки зору їжі в даній ситуації може допомогти переглянути раціон на предмет найкращої і найгіршої їжі, яку ми їмо перед сном. Слідуючи йому, ви з легкістю доберете до необхідних 7-8 годин нічного сну на день.
— Орієнтування на калорії.
Проблема. Підрахунок калорій хоч і корисний тим, хто стежити за фігурою, але зовсім не показовий з точки зору насичення. Складних вуглеводів, на жаль, міститься недостатньо тих заповітних 100 ккал, а значить, руки самі потягнуться за перекушуванням, якщо цю проблему не вирішити.
Що робити? Якщо ви хочете зберегти почуття ситості на більш тривалий період, то віддайте перевагу їжі з високим вмістом поживних речовин: клітковини, білка та здорових жирів.
— Спринт за столом
Проблема. Щоб дістатися до мозку гормонів, що регулюють відчуття голоду, потрібно 20-30 хвилин, так що ваш 5-хвилинний спринт за обіднім столом шлунок навряд чи оцінити відразу.
Що робити? В особливо складних випадках, коли бажання перекусити виникає ще до виходу з-за столу, дієтологи рекомендують з’їдати свою звичайну порцію на два заходження з 10-хвилинною паузі посередині. Склянка води до і перерву стане вирішальним гвоздом, який не дасть голоду відразу вирватися на волю.
– Стресова среда –
Проблема. У короткостроковому періоді стрес може спровокувати повну відмову від їжі за рахунок перевитрати гормону адреналіну. Тривале ж перебування у стресовому стані призведе до вироблення наднирковими кортизолами, стимулюючими вироблення гормонів голоду і витягають з ліпіди крові з метою збереження їх у жирових тканинах.
Що робити? Банальна рада, але краще поки що ніхто не придумав – постарайтеся взяти під контроль свою життя і стресу разом з ним, а щоб було простіше, просто додайте у своє меню продукти-антидепресанти.
– Пробіл у меню –
Проблема. Логічно припустити, що за перепусткою, наприклад, обіду ви будете чекати вечерю сильніше, ніж зазвичай. Почуття ситості і задоволення від нього також може наступити не відразу і не повністю, адже організм змучивши свої запаси глюкози, безпосередньо впливає на гормон голоду грелін.
Що робити? Крім очевидної заради не робити пауз довше 4-5 годин між основними прийомами їжі, дієтологи закликають завжди мати під рукою здорові закуски, які врятують від надмірностей під час наступної трапези.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!