Анемія – як розпізнати і вилікувати
Статистика говорити про те, що кожен четвертий житель планети страждає від анемії.
У більшості вона виявляється у легкій формі, але навіть у такому випадку існує опасність для здоров’я. Близько 7% від маси тіла припадає на кров, в організмі дорослого людини курсує близько п’яти літрів крові. Кров є розчином води з солями, в якому знаходиться багато життєво важливих клітин, клітини крові утворюються у спинному мозку, у шкірного типу клітин своя роль. Еритроцити виконують функцію транспортування кислорода від легенів до всіх органів і тканин, колір крові – це колір еритроцитів, вони червоні. Лейкоцити оберігають нас від вірусів та мікробів, а тромбоцити зупиняють кровотечу при пораненні.
У співвідношенні між клітинами має бути баланс.
При анемії еритроцитів стає менше, буває так, що їх кількість залишається незмінною, але в клітинах стає менше гемоглобіну, особливого білка, що переносить кисень. Тобто еритроцитів не стає менше, але вони не можуть повноцінно виконувати свою функцію.
При анемії організму не вистачає кислорода, він починає задихатися.
Організм людини є саморегулюючою системою, він пристосовується до нестачі кислорода так само, як жителі гір звикають дихати розрідженим повітрям. Але все одно рано чи пізно анемія дасть про себе знати.
симптоми анемії
Типовий симптом для анемії – це постійна втома, тканинам не вистачає кислорода, клітини починають витрачати його в економному режимі, замедлюючи свою активність. Помітно знижуються працездатність і концентрація уваги, людина стає дуже нервною та дратівливою. На більш пізніх стадіях шкіра стає дуже блідою, руки та ноги постійно мерзнуть через те, що вони, як кінцівки, першими починають страждати від нестачі кровопостачання.
Для анемії характерно збільшення частоти пульсу серце посилено намагається дати органам більше крові, але кількість не компенсує якості, тобто недостатнього кислорода. Через це розвиваються головні болі та запаморочення. Якщо у вас присутні ці симптоми, то це зовсім не означає наявність анемії, це лише говорити про важливість обстеження з метою постановки діагнозу.
Діагностика анемії
Для того, щоб поставити або спростувати діагноз анемія, лікар направляє пацієнта на аналіз крові, головними показниками для нього є кількість гемоглобіну та еритроцитів. До уваги у нас береться колір крові, адже він залежить від кількісної представленості еритроцитів, за кордоном важливішим вважається інший показник, гематокрит. Додатково потрібно буде здати ще кілька аналізів, на кількість у крові вільного залізу, феритину та трансферину, вони дозволяють діагностувати найпоширенішу форму – залізодефіцитну анемію.
Причини розвитку анемії
При залізодефіцитній анемії в крові не вистачає заліза, воно є головним компонентом гемоглобіну. Моно виділити безліч причин, але вони все зводяться до двох головних обставин: недолік залізу в харчуванні та підвищене виведення заліза з організму. Для того, щоб отримувати достатню кількість заліза, потрібно вживати достатню кількість м’ясо, печінки, листові овочі, сухофрукти та бобові. Деякі продукти збагачені залізом додатково, але їх вживання не має особливого сенсу, тому що організм не зможе засвоїти більше кількох міліграмів на день. Для поповнення рівня заліза лікарі назначають прийом спеціальних препаратів, але навіть з ними ефект не буде швидким, будуть потрібні тижні, іноді – місяці.
Найсильніше схильні до анемії жінки дітородного віку, вони щомісяця втрачають певну кількість крові. Так само в групу ризику потрапляють люди з кровотечами, починаючи від травми і закінчуючи виразкою шлунка. Нерідко анемія з’являється тому, що потреби організму в залозі зростають, а його рівень залишається незмінним, тому дане захворювання характерне для маленьких дітей і вагітних жінок. Вегетаріанці і вегани свідомо лишають собі їжі тваринного походження, з рослинних продуктів залізо засвоюється набагато гірше, тому для уникнення анемії всі, хто вживає мало м’ясних продуктів або зовсім від них відмовився, повинні приймати залізо у вигляді біодобавок.
Профілактика анемії
Анемія – це захворювання, яке простіше попередити, ніж вилікувати. Головним аспектом профілактики є вживання продуктів з високим вмістом заліза:
- печінка;
- Червоне м’ясо;
- морепродукти;
- Оріхи та сухофрукти;
- Цільнозернові продукти;
- Брокколі та шпинат.
Якщо вам діагностували анемію і назначили прийом препаратів заліза, то слід дотримуватись кількох правил:
- Приймайте препарати під час їжі, оскільки багато хто з них дратує шлунок;
- Чітко дотримуйтесь дозування, вказане лікарем, перевіряйте дозування купленого вами препарату з вказаної в призначенні;
- Продукти з витамином С прискорюють всмоктування заліза, а чай, кава і молоко, навпаки, заважають йому засвоюватися.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!