Дробове харчування: чому рекомендують їсти часто, але мало

Головна / unsorted / Дробове харчування: чому рекомендують їсти часто, але мало

Дробове харчування овіяне великою кількістю міфів, незважаючи на те, що цей питання досить добре вивчений з наукової точки зору. Дієтологи та спортивні тренери «винаходять» свої системи харчування, які пропонують своїм клієнтам як панацею від проблем зі здоров’ям та фігурою.

Чого тільки люди не пробували: вегетаріанство, сироїдіння, дієти і навіть намагалися провести в масі ідею харчування одними лише фруктами (фрукторіанство)! Але доказова наука в цьому відношенні неублаганна — яким би не було харчування, воно має бути збалансованим і містити весь комплекс мікронутрієнтів, вітамінів і мінералів. Чому дієтологи радять їсти часто, але мало?

Дробове харчування: у чому головний принцип

На якість нашого харчування та процесу засвоєння отриманої енергії впливає кілька базових факторів. Серед них, наприклад, склад їжі, яку ми їмо, її обсяг і кількість прийомів. Останніми двома і оперує принцип дробового харчування. Ми можемо з’їсти повноцінний обід і встати з-за столу з відчуттям тяжкості в шлунку.

А можемо, навпаки, обмежитися невеликою кількістю їжі і відчувати при цьому легкість. Але в цих умовах, крім завтраку, обіду та вечірі, для насичення організму всіма питательними речовинами знадобиться ще два-три перекушування. Так і дієтологи рекомендують харчуватися. І на ті є свої підстави.

Як кількість їжі впливає на якість процесу травлення?

Нерідко після рясної трапези присутнє відчуття здуття та тяжкості в шлунку. Іноді для його усунення доводиться навіть приймати ферментні препарати. Адже сам організм не в змозі їх виробити в потрібному кількості для перетравлення всієї їжі. Але це призводить до збоїв у роботі шлунка, кишківника та підшлункової залози. Тому невелика порція їжі все ж таки буде краще.

Більш того, для комфортної роботи в шлунку повинна залишатися приблизно третина вільного простору. Цим і зумовлена ​​ідея, що обсяг одного прийому їжі повинен міститися у ваших зімкнутих ладонях.

Як пов’язане харчування та вироблення інсуліну

Відповіддю організму на надходження в шлунок питних речовин завжди буде викид у дах гормону інсуліну. При великих обсягах їжі цього речовини виробляється більше, що створює додаткове навантаження на підшлункову залозу. Особливо це стосується споживання їжі, багатої простими вуглеводами, коли різкий стрибок гормону супроводжується таким же різким падінням.

Харчування ж малими порціями, та ще й продуктами з низьким глікемічним індексом дозволяє тримати інсулін і відчуття насичення на стабільному рівні практично постійно.

Дробове харчування.

Якщо людина хоче підтримувати себе у добрій фізичній формі, з рясними застіллями доведеться розпрощатися. Водночас, навіть в умовах помірного споживання їжі при дробовому харчуванні можна одержувати більше задоволення. Враховуючи, що збільшується частота візитів на кухню, мозок як би обманюється, а ми швидше насичуємося, не з’ївши нічого лишнього.

Запасати не можна спалити!

Еволюційно наш організм ув’язнений на виживання. Більшу частину своєї історії людство жило в умовах дефіциту харчової енергії. З цієї причини організм пристосувався перетворювати її на запаси у вигляді підшкірного та вісцерального жиру. З цієї причини, якщо ми їмо рідко, це сигнал для організму, що доступ до питних речовин обмежень і необхідно створювати базу на чорний день.

Це є основною причиною, чому людина навіть при обмеженні раціону худне повільно або не худне зовсім. А ось часто харчування невеликими порціями розганяє метаболізм, даючи протилежний сигнал. Таким чином з’являється можливість утилізувати більше непотрібних калорій.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!