Усі ми знаємо, що наш фізичний, психічний стан і зовнішній вигляд багато в чому залежить від здорового сну, передає sutura.org.ua Багато хто вважає, що сон приходить до нас сам по собі. Але все частіше люди, що живуть у сучасному ритмі, скаржаться на поганий та неглибокий сон, ранкову втому та постійну відсутність позитивних емоцій.

Існує безліч рекомендацій «як правильно готуватися до сну», більшість з яких ми вже чули, але навряд чи сприймали серйозно. Нам радять на ніч не дивитися телевізор, не включати комп’ютер, замінити перегляд соціальних мереж читанням книги, а головне – обмежити прийом їжі у вечірню годину або зовсім відмовитися від вечірі.

І, якщо припустити, що заради гарного сну ми готові відірватися від гаджетів, то лягати на голодний шлунок – завдання складне і майже нездійсненне, до того ж доведено, що це ще й шкідливо!

Звичайно, сучасний ритм життя вносити свої корективи, як до графіка, так і до раціону нашого харчування. Цілий день ми зайняті справами – офіс, зустрічі, презентації, поїздки і т. д. На нормальний обід час не завжди є, ось і перебиваємось фаст-фудом.

В результаті, ужин стає чи не головним прийомом їжі за день. Щедра трапеза на ніч, після якої слідують ще й перекуси за переглядом телевізора, – це вже норма. Але до чого може призвести звичка гарненько поїсти на ніч?

Все просто – набиваючи шлунок перед сном, ви гарантуєте собі поганий сон. Більш того, це загрожує проблемами із травною системою, із серцем, кров’яним тиском. До всього іншого, якщо ми не висипаємось, ми набираємо лишній вес. Чому так відбувається?

«Здоровий сон дозволяє довше зберігати відчуття ситості, – пояснює голова Науково-консультаційної ради Herbalife, директор Центру харчування людини при Каліфорнійському університеті Девід Гебер. – Оптимальний нічний відпочинок дозволяє чуття голоду з’являтися тільки тоді, коли дійсно настав час перекусити. Повноцінний сон знижує прихильність до нездорової їжі. Якщо вам важко зробити вибір між салатом і піцою або замість мороженого вибрати фрукти, то у разі недосипання чаша ваг однозначно хитнеться на користь менш корисних продуктів».

Правило «Трьох Л» від Олені Говорової

«Щоб з ранку відчувати себе «енерджайзером» і швидко включатися в активний графік, потрібно дотримуватися простих правил – лягати спати з Легкою головою, Легким серцем та Легким шлунком», – радить легенда української легкої атлетики, бронзова призерка Олімпійських ігор і фітнес-експерт Олена Говорова.

Легка голова. Ще наші прадіди казали, що ранок вечора мудріший. Згідно з експериментально підтвердженим графіком мозкової активності, саме на ранкові часи припадає пік активності творчого потенціалу. Тому, перед сном обов’язково відключіть «друге я», перестаньте розмовляти самі з собою, відверто подякуйте за прожитий день, і собі в тому числі. Ну і звичайно, не дивіться на ніч телевізор. Особливо новини, політичні програми, серіали та боєвики. Це погано позначається на психоемоційному стані. Замініть перегляд телевізора легкою вечірньою прогулянкою.

Легке серце. Постарайтеся знайти рівновагу та гармонію в душі – вимкніть усі тривоги та страхи. Але якщо вас таки щось продовжує турбувати, необхідно повністю розслабити спочатку обличчя, потім шию, плечі, руки і так поетапно – все тіло. Крім цього, не намагайтеся у другій половині дня підбадьорити собі за допомогою кофе чи інших енергетиків.

Легкий шлунок. Нічні кошмари, важке пробудження, м’язова втома, розбитість, неприємний запах рота – все це від переїдання на ніч. Але зазвичай після завантаженого робочого дня дуже хочеться поїсти, а важка їжа перед сном абсолютно неприпустима. Адже організм повинен уночі повноцінно відпочивати, а не переварювати важкі стейки, котлети з картоплею чи калорійні десерти.

Формула ідеальної вечірі:

Вечеря має бути регулярною: спроба пропустити вечерю розцінюється організмом як сигнал до голодування, а отже, метаболізм порушиться.

Вечеря має бути за 3-4 години до сну та за 12 годин до завтраку.

Вечеря повинна містити їжу, багату харчовими волокнами і легкий для засвоєння білок (м’ясо, птицю, рибу, сир, яйця, бобові), тому що саме білок забезпечує почуття ситості і є будівельним матеріалом для організму.

Вечір повинен займати не більше 25% від добового споживання калорій.