Група американських вчених прийшла до висновку про те, що вживання бананів, які є продуктами з високим вмістом калію, допомагає запобігти процесу накопичення атеросклеротичних бляшок у сосудах та артеріях. Крім бананів, розвиток патології можна помітно знизити, якщо регулярно вживати і такі продукти як авокадо, арбузи, боби чи картопля, констатували наукові фахівці, інформує sutura.org.ua

Деяку годину тому дослідники звернули увагу на те, що недолік калію у питувальній среді артерій сприяє їх неправильній «поведінці» – при цьому виникають передумови для розвитку атеросклерозу. Щоб перевірити, наскільки недолік калію в дійсності шкідливий для судин, вчені провели експеримент із гризунами.

«Ми з’ясували, що низькі показники калію чинять сильний вплив на розвиток атеросклерозу: якщо його мало – патологія розвивається у кілька разів швидше, а якщо багато – майже так само сповільнюється», – повідомили вчені про встановлене ними вплив калію на сосуди.

За словами фахівців, атеросклероз починається зі збільшення кількості холестеринових бляшок, які осідають на внутрішніх стінках судин. Таке накопичення протягом якоїсь години призводить до потовщення судин і сприяє акумуляції в них кальцію, знищуючи гнучкість та еластичність.