Але кілька тижнів відмови від традиційної їжі – м’яса, яєць та молочних продуктів – перебудовують організм. Лікарі зауважили, що саме після Пасхи у тих, хто дотримується посту, починаються загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, а також панкреатиту. Причина проста – виходити з Посту потрібно правильно, передає sutura.org.ua

Без фанатизму

Як правило, період обмеження та перехідний період повинні бути у співвідношенні 2:1. Іншими словами, після 40 днів пісної їжі потрібно ще близько 20 наступних днів без налягання на жирні та змажені.

Починаючи з Пасхи, лікарі радять протягом дня їсти невеликими порціями. У свято обмежтеся одним яйцем, а паску з’їжте ту, що приготована у Чистий четвер. Наші мудрі пращури саме в цей день пекли їх не випадково, бо навіть краще, якщо здоба з десятка жовтків і щедрою порцією олії трохи підсохне: така випічка не принесе шкоди.

Цитрусові замінюємо яблуками

Допомогти організму потрібно свіжовичавленим соком моркви або селери, які підготують шлунок до святкової трапези. А в наступні дні, щоб уникнути проблем із кишечником, не відмовляйте своєму організму у клітковині, до якої він уже звик.

Основу раціону повинні складати овочі та фрукти. Але пам’ятайте: волокнисті фрукти типу ананасів і цитрусові погано засвоюються організмом, тому їх слід уникати хоча б перша година.

“Ні” снеків, алкоголю та кави

Після тривалого посту алкоголь краще не вживати. Лікарі радять у свято не більше 50 г сухого вина. Хочете ще більше допомогти своєму організму – тоді забудьте про чіпси, сухарики та газовану воду. Крім того, в перші дні варто подождати зі змаженою картоплею, лапшою, печивом і навіть кофе, тому що останній в числі іншого сильно затримує вологу в організмі.

Качку і гуся – тільки за тиждень

Лікарі попереджають: яловичину чи свинину можна вводити до раціону лише через чотири-п’ять днів після Пасхи, а жирного гусака та качку – до вихідних. Запечену курку з овочами можна відразу, але краще таки скуштувати за святковим столом рибу. Її можна нашаткувати травмами, які не лише додадуть аромату, а й покращать процес травлення.

Тише їдеш – далі будеш

Медики радять увесь наступний тиждень після Пасхи починати з йогурту, оскільки пробіотики у його складі дозволять вашій травній системі не лише повернутися до звичного харчування, а й допоможуть їй очиститися. Вибирайте несолодкі йогурти з малим відсотком жирності. У загальному і цілому, не поспішайте вводити багато різних продуктів у свій раціон. Метафорою виходу з поста може бути відома послов’я: тихіше їдеш – далі будеш. Їжте прості продукти та слухайте свій організм. І він вам скаже “спасибі”.

ВАЖЛИВО!

Розмовляємося правильно

Правильно розговлятися – не після півночі, коли настає Пасха, а після закінчення святкової служби – о третій годині ранку. Бо на службі проходитиме Причастя, і перед ним є теж свій пост. Зазвичай починають розговлятися з великодні яйця. А ось пасху їдять у кінці, як десерт. Можна випити трохи червоного вина. У всьому потрібно знати міру: не їжте одразу багато – гріха обжерливості ще ніхто не відміняв.

ЦИФРА В ТЕМУ

1200-1500 ккал – саме стільки може міститися в одній порції паски або сирної паски. По суті, це денна норма споживання калорій. Звичайно, на честь свята таке можна собі дозволити. А щоб не з’їсти занадто багато, їжте їх на десерт, коли вже майже ситі.