Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Які продукти не перетравлює український шлунок
Чому одні харчові продукти ми споживаємо без особливих наслідків, а після інших відчуваємо собі погано? Все дуже просто: у нашому організмі може не виявитися ферментів — речовин, необхідних для перетравлювання тієї чи іншої їжі. Причому мова не обов’язково йде про якусь екзотику, це можуть бути і продукти, цілком звичні для нас.., інформує sutura.org.ua
Від чого залежить склад ферментів?
Травні ферменти (по-грецьки – ензими) сформувалися в організмі людей у результаті еволюції. Але справа в тому, що їхній набір залежить від початкового раціону наших предків, наприклад, тваринного чи рослинного. Зрозуміло, що згодом, якщо людина починала харчуватися незвичними для неї продуктами, то вони не завжди засвоювалися. Яка ж їжа чи напої «складні» для травлення українців?
Молоко
Молоко та молочні продукти популярні вже багато століть. Однак дорослі люди часто молоко пити не можуть – споживання цього напою тваринного походження супроводжується болем у животі та іншими неприємними явищами. Це пояснюється дефіцитом лактази – ферменту, що розщеплює молочний цукор – лактозу.
Недолік лактази спостерігається майже у 20% дорослого населення Північної та Середньої Європи. Серед українців, які страждають на непереносимість лактози 15%, тоді як у Швеції їх 2%, у Данії – 5%, у Великобританії та Швейцарії – по 10%. Рівень непереносимості молочного цукру вищий у тих країнах, де пізніше розвинулося тваринництво. Адже перший носій гена, що дозволяє вживати в їжу молоко, з’явився на території Європи, всього 7500 років тому. А в нас ще в Середні віки кількість поголів’я великого рогатого скоту було не таке вже велике, і отже, споживання молока не було високим.
Картопля
Ще один звичний для нас продукт. Але тим не менш, багато українців після споживання картоплі відчувають здуття живота та інші неприємні симптоми. А вся справа в тому, що картопля їсти десь півтора століття. Тому під час їжі в нашому організмі не встигає вчасно виробитися амілаза — фермент для переробки крахмалю в глюкозу, крохмаль починає «гуляти» в шлунку.
Екзотичні спеції
Навіть у себе на батьківщині часом ми мучимося печією, скуштуватим гострих страв. Потрапивши за кордон, багато наших співвітчизників піддаються спокусі скуштувати страви екзотичної кухні. У чужоземній країні, особливо в Мексиці або державах Південно-Східної Азії, вам можуть подати страву, від душі приправлену перцем, скажімо, сортів піппали або скорпіон Тринідаду. Навіть у здорового людини така страва здатна миттєво викликати рвоту та діарею, яка у тяжкій формі може призвести до зневоднення організму. Якщо не пощастити, ви на кілька днів будете виведені з ладу… На жаль, спочатку гострий перець на слов’янських землях не зростав, і нормально перетравити його шлунок просто не в змозі.
Екзотичні фрукти та соки
Опинившись у якійсь південній країні, ми часто з ентузіазмом накидаємося на фрукти та виготовлені з них соки, особливо якщо таких фруктів та соків немає у нас на батьківщині.
А між тим це часом загрожує дуже неприємними наслідками для здоров’я. Наша підшлункова залоза, основна функція якої саме вироблятиме ферменти, може просто не впоратися з такою кількістю фруктози. До того ж чужинецькі фрукти можуть містити речовини, знов-таки проблемні для засвоєння. Не дивуйтеся, якщо у вас одразу почне крутити живіт і виникне діарея. А якщо вже зовсім не пощастити, то перебір із фруктовою екзотикою спровокує діабет іншого типу.
Загалом, радять дієтологи, слід дотримуватися правила – «їж їжу тієї місцевості, в якій ти народився». Як би вам не хотілося спробувати щось нове, краще уникнути зовсім вже екзотичних варіантів, незвичних для нашого шлунку. Або будьте готові до наслідків ризику.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!