Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Медики назвали найбільш нешкідливі алкогольні напої.
Новорічні свята не обходяться без алкоголю, передає sutura.org.ua Веселе застілля має до вживання міцних напоїв. Але іноді у святковій ейфорії складно контролювати кількість випитого і втриматися, щоби не спробувати різні алкогольні напитки. Не дивно, що на ранок після вечірки багато відчувають собі погано: голова боліта і крутиться, мучити жажда, тремтять руки… Все це ознаки похмілля.
Щоб ранок після свята був добрим і бадьорим, не обов’язково відмовлятися від спиртного за столом. Просто потрібно правильно поєднати Новий рік та алкоголь. Самі нешкідливі напитки можуть призвести до важкого похмілля, якщо не знати міри. У той же час, міцний алкоголь під час застілля не зашкодить здоров’ю, якщо випити його в розумній кількості і під хорошу закуску. Що пити на Новий рік і як пити за святковим столом, щоби самопочуття не погіршився?
Більшість лікарів сходяться на думці, що нешкідливого алкоголю не існує. У великих кількостях він обов’язково зашкодить здоров’ю. Але оскільки склад різних алкогольних напоїв відрізняється, то шкірна з них діє на організм по-своєму.
Багато людей за святковим столом п’ють лише горілку. Щоб цей напій був відносно нешкідливим, швидкість надходження не повинна бути вищою приблизно 50 мл на годину. Чим довші перерви між тостами, тим легше організму впоратися з алкоголем (за наявності гарної закуски).
Традиційним новорічним напоєм у нашій країні є шампанське. Його виробляють з винограду методом бродіння. Цей гарний, смачний і, на перший погляд, легкий алкогольний напій може зіграти злу шутку з тими, хто не знає міри. Блискучі бульбашки у бокалі – це вуглекислий газ. Він стимулює процес всмоктування алкоголю, а потрапляючи в кишечник, сприяє гниття залишків їжі та відруєння токсинами. Щоб не нашкодити собі, жінкам можна випити 1-2 бокали шампанського протягом святкового вечора, а чоловікові – до 3-4 бокалів. Природно, не змішуючи їх із іншими алкогольними напитками.
Найнешкідливішим вважається алкоголем спиртне, вироблене з винограду. До нього відносяться вино та види бренді, вироблені з цього сировини (коньяк, чача, граппа).
Завдяки малому вмісту алкоголю і високому вмісту флавоноїдів (антиоксидантів) вино вважається одним із найнешкідливіших напоїв. Новий рік він буде гарним вибором для вашого столу.
У невеликих кількостях вино сприяє підвищенню тонусу сосудів, зниження рівня холестерину, розсмоктуванню тромбів, розщеплення жирової тканини. Найкориснішими вважаються червоні сухі вина. У них міститься більше флавоноїдів, ніж у білих, і не так багато цукру, як у сладких та напівсолодких напитках.
Коньяк є одним із найпоширеніших видів бренді. Для його виготовлення використовується сік білих сортів винограду. Крім флавоноїдів цей напій містить дубильні речовини, що володіють бактерицидними, в’яжучі, протизапальні властивості.
Однак дубильні речовини зменшують всмоктування алкоголю в дах, тому цим напоєм легко “набратися” непомітно для себе. Крім того, домішки, що містяться в коньяку, ускладнюють роботу печінки.
Коньяк п’ють невеликими ковтками, насолоджуючись його смаком та запахом. На відміну від горілки, його не потрібно закушувати. Але якщо хочеться чимось закусити, використовуйте шматочок шоколаду, сир, яблуко, орехи. Щоб цей напій не нашкодив вашому здоров’ю, доза напитку повинна бути на 30-40% менша при перерахунку на дозу горілки. Інакше кажучи, 100 г коньяку протягом святкового застілля буде достатньо.
Як правильно пити. У шкірного напою є свої правила “здорового” споживання. Якою б напій для святкового застілля ви не вибрали, пам’ятайте, що: 1. Не варто починати пити на порожній шлунок. Бажано з’їсти що-небудь жирне (наприклад, шматок м’яса), перед тим, як починати відзначати зі спиртним. 2. Не можна змішувати різні алкогольні напої. Якщо ви хочете почати вечір з одного напою, а продовжити іншим, то, по-перше, це повинні бути напої на основі одного і того ж сировини (зерна – горілка, віскі, пиво; з винограду – вино, коньяк). По-друге, не можна знижувати градус. І пам’ятайте дози. 3. Потрібно закушувати. Гаряча та поживна закуска замедлює всмоктування алкоголю у стінки шлунка. 4. Не варто запивати алкоголь, особливо газованою водою. Треба знати міру.
Кому не можна пити. Навіть найменші дози будь-якого алкоголю можуть погіршити стан людей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, порушення в роботі Шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, центральної нервної системи. Алкогольні напитки заборонено пити вагітним жінкам та матерям. Якщо ви приймаєте якісь ліки, порадьтеся з вашим лікарем і самі вивчіть інструкцію на предмет того, як вони поєднуються з алкоголем.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!