Надзвичайно важливо: з чим не можна змішувати алкогольні напої.
Ліки
Дослідження показують, що алкоголь небезпечно вживати з будь-якими препаратами, оскільки він змінює їх вплив. Однак у деяких випадках несприятливий ефект можна передбачити.
Антибактеріальні препарати
Заборона на змішування спиртного з антибіотиками давно стала аксіомою, яка, здається, не потребує доказів. Це правило поширюється на всі речовини, які застосовуються для боротьби з мікроорганізмами та паразитами, що знаходяться у різних тканинах та внутрішніх органах людини. До них належать антибіотики, сульфаніламіди, похідні нітрофуранів, метронідазол, протитуберкульозні засоби.
Вживання алкоголю на тлі прийому цих препаратів послаблює чи нейтралізує ефект ліків. Спиртне в поєднанні з окремими речовинами може мати і більш неприємні наслідки.
Нітрофурані та метронідазол
За переробку алкоголю в організмі відповідає фермент алкогольдегідрогеназу. Препарати групи нітрофуранів (фуразолідон, нітрофурантоїн, фурадонін, фурацилін, фурагін, ніфуроксазид) та метронідазол блокують його вироблення, в організмі накопичується ацетальдегід – продукт проміжного окислення. Це призводить до дисульфірам-етанолової реакції, яка виявляється як важке похмілля.
Цефалоспоріні
Антибіотики групи цефалоспоринів (цефазолін, цефалексин, цефтолозан) гальмують окислення спирту, продовжують стан сп’яніння та токсичну дію алкоголю.
Протитуберкульозні препарати
При неодноразовому застосуванні спиртного збільшується згубний вплив ліків на печінку.
Анальгетики
Прийом аспірину, амідопірину, анальгіну, бутадіону та інших ліків цієї групи зі спиртним може призвести до нестерпності препаратів. Поєднання алкоголю з парацетамолом і подібними до нього жарознижувальними викликає важке ураження печінки.
Засоби для серцево-судинної системи
Спільне вживання нітрогліцерину, валідолу, сустаку, ериніту, нітросорбіду, верапамілу та спиртного призводить до різкого падіння кров’яного тиску в поєднанні з запамороченням і нудотою.
Що стосується ліків проти гіпертонії, у перші години алкоголь стимулює їх дію за рахунок властивості розширювати сосуди. Однак потім стимуляція етанолом нервної системи призведе до того, що артеріальний тиск підніметься ще вище.
Заспокійливе та снодійне
Алкоголь підсилює дію ліків, бо і спиртне, і препарати пригнічують центральну нервну систему. Це може призвести до ураження дихального центру мозку та припинення дихання, зупинки серця та летального результату.
Інсулін
Алкоголь знижує вміст глюкози в крові, що на фоні прийому інсуліну має той самий ефект. Це може призвести до гіпоглікемічного нападу та комі. При цьому дослідження Impact of Alcohol на Glycemic Control та Insulin Action показують, що в зоні ризику, в основному хворі на діабет, які недостатньо харчуються.
Антикоагулянті
Спиртне у комбінації з речовинами, що перешкоджають згортанню крові — дикумарином, феніліном і навіть банальним аспірином, — може призвести до обширної кровотечі та крововиливів у внутрішні органи, що може завершитися смертю.
Енергетики
Кофеїн та інші тонізуючі речовини надають на нервну систему стимулюючий ефект, алкоголь – гнітючий. У сукупності ця суміш маскує реальну ступінь сп’яніння, тому людина випиває більше спиртного, ніж може собі дозволити, що збільшує навантаження на печінку та інші органи.
Серед побічних ефектів коктейлю зі спиртного та енергетика — підвищення артеріального тиску, спазми судин головного мозку, судоми, інсульт та інфаркт.
Маринаді
Мариновані огірки та помідори — не така гарна закуска під спиртне, як заведено вважати. Оцет зменшує процес розпаду алкоголю в організмі, що підсилює токсичну дію етанолу на печінку та почки. В результаті виникає заповільнена переробка спиртного, що спричиняє зневоднення і завдає додатковий удар по внутрішнім органам.
Десерти та солодощі
У цей пункт потрапляють не тільки торти, тістечка, конфети, а також фрукти та ягоди з високим вмістом простих цукрів.
Алкоголь має практично нульову харчову цінність і високу енергетичну, тому організм розщеплює його одразу. Сахари, присутні в солодощах складають конкуренцію спиртному, тому розщеплення алкоголю сповільнюється, а час його токсичного впливу на організм збільшується. Це може призвести до відруєння.
Не варто забувати, що алкоголь небезпечний не лише в особливих поєднаннях, а й сам по собі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, алкоголь є причиною 5,9% смертей у світі та 5,1% хвороб та травм. Тому вживати алкогольні напої варто обережно навіть у відносно безпечних поєднаннях.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!