Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Печія – від чого виникає та як її уникнути
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), широко відома як кислотний рефлюкс, є способом опису печії з медичної точки зору.
Кислотний рефлюкс виникає, коли шлунок не може впоратися з тим, що ти з’їв, і кислотний вміст шлунка повертається в стравохід.
Ця, здавалося б, нешкідлива кислота викликає подразнення та запалення, звужує стравохід і призводить до нудоти, кашлю, палення у горлі та руйнуванню зубної емалі. Кислотний рефлюкс також підвищує ризик розвитку раку стравоходу.
Тому так важливо запам’ятати список продуктів, яких варто уникати, якщо тобі часто турбує цей стан.
Продукти, що викликають печію
Шоколад
Якщо ти любиш шоколад і часто страждає від печії, настав час сказати «ні» цьому сладкому задоволення. Шоколад поганий для людей, які страждають від кислотних рефлюксів з двох причин.
По-перше, він містить кофеїн та інші стимулятори, такі як теобромін, які викликають рефлюкс. По-друге, у шоколаді багато жирів, а це означає, що для його перетравлення потрібно більше години.
Алкоголь
Будь-який тип алкогольних напоїв сприяє рефлюксу. Згідно з дослідженнями, споживання 210 мл або більше алкоголю на тиждень є одним із факторів появи печії.
Кава
Кофеїн стимулює вироблення шлункового соку, збільшуючи кількість соляної кислоти. Її надлишок призводить до запалення стравоходу (езофагіту), основним симптомом якого є печія.
Поряд з кавою необхідно уникати продуктів та напоїв, що містять кофеїн, таких як чорний чай, солодкі газовані та енергетичні напитки.
Помідори
Якщо ти страждаєш від кислотного рефлюксу, слід уникати томатів та приготованих з них соусів. Помідори багаті лимонною, яблучною та аскорбіновою кислотою, які можуть дратувати шлунок та стравохід.
Коли ти споживаєш помідори, шлунок починає виробляти надто багато шлункової кислоти, яка викликає печію та інші проблеми.
Газована вода
Чому не можна пити газовані напої? Газ, що знаходиться в них, накопичується в шлунку і призводить до відрижці. Він також послаблює нижній стравохідний сфінктер, тому газовану воду і подібні рідини варто виключити з раціону.
Профілактика кислотного рефлюксу
Ось поради, як уникнути печії та кислотного рефлюксу.
Схудни
Було науково показано, що втрата 8-10 % ваги значно знижує симптоми кислотного рефлюксу.
Зміни дієту
Перший крок включає усунення з раціону головних «злочинців», таких як пряні продукти, шоколад, алкоголь та фастфуд.
Спи на лівому боці
Сон на правій стороні або на шлунку викликає тиск на кишечник і симптоми кислотного рефлюксу.
Дай їжі перетравитися
Сильні фізичні навантаження одразу після прийняття їжі або неправильно підібрані вправи також можуть стати причиною печії. Якщо ти вирішивши позайматися спортом, не починай відразу після їди.
Скручуючи вправи, нахили або заняття, що викликають різку зміну положення тіла, також можуть викликати кислотний рефлюкс. Зверни на це увагу при підборі типу навантаження.
Їж маленькими порціями
Прагни харчуватися часто, невеликими порціями. Адекватний об’єм їжі у шлунку сприяє правильній циркуляції шлункової кислоти.
Пийте трав’яні чаї
Чай з пажитника та ромашки — ефективне народне засіб для позбавлення від симптомів кислотного рефлюксу. Чай із перцевої м’яти — ще одна гарна ідея. Він допомагає впоратися з розладами травлення або з почуттям переповнення.
З першого погляду здається, що список обмежень дуже великий і про найулюбленіші продукти доведеться назавжди забути. Це не так.
Звичайно, в період загострення захворювань травної системи дієта стає способом життя, але це рідко триває довше за кілька тижнів.
Розглядай ці обмеження як надану можливість для покращення здоров’я. Результат такої роботи — гарне самопочуття та позбавлення від печії.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!