Ці фактори сприяють різкому підвищенню рівня цукру в крові — будьте обережними з цими продуктами та звичками
Навіть якщо у вас немає діабету та рівень цукру в крові не виходити за межі норми, вам варто знати ці фактори, які можуть миттєво його підвищити. Якщо ж ваш сахар регулярно вищий за норму, вам варто бути особливо обережними та виключати різкі стрибки цукру у дах.
Пропущений завтрак
Щоразу, коли ви пропускаєте завтрак, ви підвищуєте ризик розвитку в собі діабету іншого типу. Саме вранішнє приймання їжі допомагає стабілізувати рівень цукру в крові протягом дня — до таких висновків дійшли автори дослідження, опублікованого у 2015 році в журналі “Public Health Nutrition”. Інше дослідження, результати якого були представлені на зборах Ендокринного суспільства в 2018 році, показало, що вживання великої кількості їжі під час завтраку призводить до зниження ваги, поліпшення контролю за рівнем цукру в крові та знижує потребу в інсуліні. Тому щільний регулярний завтрак є обов’язковим, якщо ви хочете тримати рівень цукру під контролем.
Штучні підсолоджувачі
Якщо у вас є діабет іншого типу, то штучні підсолоджувачі не підвищуватимуть ваш рівень цукру. Однак якщо ви здорові, то краще триматися від замінників цукру якомога далі: за даними Ендокринного суспільства, споживання низькокалорійних підсолоджувачів може сприяти розвитку метаболічного синдрому і фактично збільшувати ризик розвитку переддіабету та діабету 2 типу, особливо у людей, які страждають на ожиріння.
Жирна їжа
Ми звикли вважати найголовнішим фактором харчової опасности вуглеводи, проте дослідження показують, що вміст жиру також може впливати на рівень цукру в крові та бути одним з макроелементів, які врешті-решт його підвищують. Щоправда, це стосується в першу чергу людей з діагностованим діабетом іншого типу. Так, дослідження, опубліковане у 2017 році у Міжнародному журналі наук про здоров’я, підтвердило зв’язок між споживанням жиру, діабетом 2 типу та порушенням толерантності до глюкози. Вся річ у тому, що жир замедлює перетравлювання вуглеводів, а якщо пацієнт приймає інсулін, то він може досягти піку у невідповідну годину — то вуглеводи не встигнуть перетравитися.
Чорна кофе
Незважаючи на те, що більшість досліджень підтверджують, що регулярне вживання чорної кави допомагає в довгостроковій перспективі знизити ризик розвитку діабету іншого типу, людям, які вже страждають на це захворювання, від кави краще відмовитися. Річ у тім, що у деяких людей рівень цукру в крові може бути дуже чутливим до кофеїну — і підвищуватися після кожної чашечки ароматного напитку.
Інфекційні захворювання
Висловлювання, що викидаються у кров під час грипу, застуди або запалення для боротьби з мікробами, можуть підняти рівень цукру. Тому, якщо ви захворіли, важливо більше пити: вода допомагає “вимити” лишню глюкозу і підтримати здоровий рівень цукру. Якщо ж ви страждаєте на діабет іншого типу, обов’язково проконсультуйтеся з ендокринологом щодо безпечного поведения на випадок хвороби: можливо, будуть потрібні більш часті аналізи або коригування дозування інсуліну.
Недолік сну
Якщо у вас підвищений сахар у крові, повноцінний здоровий сон також може бути ліками. Недолік сну призводить до підвищення рівня стресового гормону кортизолу, який підвищує резистентність до інсуліну та гіперглікемію.
Паління
Паління смертельно небезпечне, якщо у вас діабет: незалежно від типу захворювання, воно підвищує шанси на розвиток серйозних ускладнень — таких, як хвороби серця та нірок, втрата зору, пошкодження нервів та поганий кровообіг у ногах та ступнях.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!