Лляне насіння є крихітним, але потужним резервуаром здоров’я. Багато століть людство використовує його не лише як різновид їжі, а й з лікувальною метою, інформує sutura.org.ua

Покращення травлення

У раціоні більшості з нас не вистачає клітковини. Середньостатистична доросла людина отримує лише 15 г харчових волокон на день, але ж рекомендується 25 г для жінок і цілих 38 для чоловіків. У двох столових ложках подрібненого лляного насіння 16 % добової потреби у клітковині для жінок та 11 % для чоловіків. Волокна покращують травлення та запобігають закріпи, а також борються зі здуттям живота.

Схуднення

Лляне насіння багате на розчинну клітковину, яка викликає тривале відчуття ситості. А чим більш ситими ми відчуваємося, тим меншою є ймовірність переїдання. Ще у 2017 році метааналіз досліджень показав, що лляне насіння допомагає з втратою ваги, особливо дуже гладким людям.

Здоров’я серця

Однією з найбільших переваг лляного насіння є високий вміст рослинних кислот омега-3. Наш організм не здатний виробляти їх самостійно, тому потрібно налягати не лише на жирну рибу, а й на насіння. Воно зміцнює здоров’я серця та знижує ризик розвитку інфарктів та інсультів.

Зниження рівня холестерину

Безумовно, насіння льону не замінити ліки з категорії статинів, що скорочують показники “поганого” холестерину. Але відразу кілька досліджень показали, що це насіння корисне для людей, які страждають на атеросклероз. Розчинна клітковина пов’язує холестерин і наче виштовхує його з організму.

Боротьба з гіпертонією

Лляне насіння зменшує артеріальний тиск. До такого висновку дійшли вчені під час шестимісячного дослідження за участю 110 гіпертоніків. 30 г меленого лляного насіння на день дозволяли зменшити артеріальний тиск.

Боротьба з раком

У насінні льону містяться антиоксиданти, що борються зі вільними радикалами. А ці молекули кислорода можуть стати причиною розвитку злоякісних новоутворень.