З яких причин фастфудом неможливо наїстися

Головна / unsorted / З яких причин фастфудом неможливо наїстися

Ви з’їли гамбургер, картопля фрі, нагетсі, запили солодкою газованою водою… і вже за годину вам знову хочеться їсти. Ви — начебто — завантажилися двома тисячами кілокалорій, а за годину насичення наче й не було. У чому справа?

Дослідження показують, що механізм ситості, що заважає нам їсти більше, ніж потрібно, спирається не стільки на кількість кілокалорій, скільки на вживання певної кількості макроелементів, білків, жирів та вуглеводів. І — важливий параметр — має значення фізичний об’єм з’їденої їжі.

Від цілої плитки шоколаду чи упаковки печива кілокалорій ми отримаємо від душі, а ось поживних речовин, необхідних для стабільної тривалої енергії — навряд чи. І шоколадка, і печиво, і обід фастфудом будуть відчуватись, як велика порція, але це почуття міне дуже швидко. А з ним — і ситість.

Резюмуємо: почуття ситості обумовлене поживними речовинами, та їх співвідношенням на одну кілокалорію. Висококалорійні “шкідливі” продукти містять багато кілокалорій, але більшість із них “порожні”.

Одна калорія може відрізнятися від іншої

За сотню кілокалорій ми можемо “отримати” мішок шпинату або два печива. Шпинат краще заповнити шлунок, забезпечити клітковиною та життєво важливими питательними речовинами, наприклад, бета-каротином та залізом. Печиво, з іншого боку, порадує лише цукром. Від цукру ви відчуєте короткий сплеск енергії, але він компенсується подальшим спадом.

Білок і харчові волокна — ось що найважливіше для замедлення травлення та повільного вивільнення енергії. А витамини і мінерали, своєю чергою, можуть впливати на відчуття насичення. Якщо ваше тіло не отримає необхідних мікро- і макроелементів, воно знову і знову надсилатиме сигнали про голод і нещастя. Тіло справді може виявитися недогодованим — так, наприклад, люди з ожирінням іноді страждають ще й авітамінозом.

Фастфуд не просто так називають “сміттєвою їжею”

Ми всі знаємо, які продукти вважаються нездоровими: конфети, печиво, десерти, чіпсі, фастфуд. Усі вони вважаються “порожніми калоріями”, їжею, бідною на мікроелементи та поживні речовини. Виробники нерідко використовують неякісні інгредієнти та їх дешеві аналоги, що мінімізують поживність та збільшують прибуток.

Нагетсі ніколи не заміняти шматок курячої грудки або стегенця. Після неймовірної кількості переробок “м’ясо” (точніше, “продукт тваринного походження”) більше нагадує рафіновані крохмалі. Курка там залишилася у далекому минулому, у легендах та міфах.

Звичайно, будь-яка кулінарна переробка може спричинити вихідний продукт. Під час приготування ми втрачаємо і витамини, і мінералі (а іноді, наоборот, підвищуємо засвоюваність), але ультраперероблена їжа проходить через набагато більш складну систему промислових процесів.

Виробники їжі використовують “екструзію” для зміни фізичного складу їжі: білки, вуглеводи та жири виділяються з недорогих товарів, таких як кукурудза, соя та горох. Потім вони рекомбінуються для отримання кінцевого продукту. Добавки, які важко назвати харчовими (підсилювачі смаку, емульгатори та штучні барвники), використовуються для відновлення текстури, кольору та смаку, втрачених на попередніх етапах. Ви можете побачити перелік таких інгредієнтів наприкінці списку на упаковці.

Результат може виглядати досить симпатично, приємно пахнути і навіть нагадувати оригінальний продукт, але поступатиметься йому у всіх сенсах. У переробленої їжі немає колишньої харчової цінності, і наситити організм вона вже не може. Отже, під час засвоєння такої їжі, організм витрачає значно менше енергії.

Рафіновані продукти впливають на наш гормональний фон

Є ще одна причина, через яку ми не насичуємося фастфудом. Рафіновані, неодноразово оброблені та перероблені продукти можуть містити в 8 разів більше цукру, ніж оригінал.

Глюкоза, своєю чергою, призводить до підвищеного рівня тригліцеридів у крові, і, хоча деяка їх кількість, нам потрібна, надлишок безпосередньо вплине на відчуття насичення. Це відбувається через гормон лептин, також званий “гормоном ситості”. Його вироблення сигналізує мозку, що ми з’їли достатньо, але високий рівень тригліцеридів може блокувати проходження лептину через гематоенцефалічний бар’єр.

Фастфуд, солодощі та снеки не повинні стати заміною повноцінного харчування. Немає нічого страшного у тому, щоб дозволити їх собі час від часу, але якщо ви їсте такі продукти щодня, тоді час переглянути режим харчування.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!