Чим більше людей стають прихильниками здорового способу життя, тим більш суперечливими стають аспекти цього руху, інформує sutura.org.ua

Міф перший: жир шкідливий

Скажімо відразу, оливкова олія настільки ж калорійна, як і будь-яка інша. Натомість вона корисна для організму, адже прискорює метаболізм. Ті ж і з іншими жирами: як тваринними, там і рослинними. Дійсно, їсти змажене часто шкідливо, але один стейк на тиждень точно не приведе до набору ваги. А ось від чого дійсно варто відмовитися, то це від трансжирів. Вони містяться, наприклад, у маргарині, напівфабрикатах та фастфуді.

Міф інший: вітаміни треба пити постійно

Сучасний маркетинг сильніший за здорову логіку та будь-які слова професіоналів. Річ у тім, що надмірне вживання вітамінів не робить вас здоровішими, а іноді навіть може призвести до інтоксикації. І кваліфікований лікар підтвердить: будь-які Баді та мікроелементи потрібно приймати тільки тоді, коли цього потребує організм. Наприклад, при постійних стресах, головному болю та втомі потрібно просити курс магнію, B12 або витамину Е. Але тільки курс, не довше! І лише в тому випадку, якщо дефіцит підтверджуватиме аналізи. Самолікування у цьому випадку неприпустимо.

Міф третій: вранці треба пити воду з лимоном

Це не більше ніж черговий велнес-тренд від інфлюенсерів і зірок, який не має жодного наукового підтвердження про свою користь. Так, склянка води вранці справді пробуджує ваш організм. Але від приймати на голодний шлунок лимон навіть у маленькій кількості дуже небезпечно. Це загрожує гастритом та проблемами з кислотністю. Більше того, гаряча вода з цитрусом руйнує емаль, тому чаї з лимоном теж не завжди корисні.

Міф четвертий: заморожені фрукти та овочі не корисні

Згодні, у них менше користі, ніж у свіжих. Але це аж ніяк не означає, що їхнє місце на смітнику. Ви знаєте, що сьогодні всі овочі та фрукти піддаються шоковому заморожуванню одразу після збору. Цей метод дозволяє зберігати у продуктах максимальну кількість корисних елементів. Тоді ж, фрукти та овочі, перш ніж потрапити на витрину, проводять тижні у кузові машин під час транспортування і стільки ж безпосередньо у магазині. Цілком ймовірно, за цю годину у них могли утворитися небезпечні мікроорганізми або завестися мікроби. Тому якщо немає альтернатив сезонних овочів, краще використовувати заморожені.

Міф п’ятий: цукор — найбільше зло

Приблизно таке саме, як і сіль. Надмірне його вживання дійсно загрожує набором ваги та діабету, але вісь ложка у чай навіть корисна для нервної системи та мозку. А що і викликає питання, то це штучні підсолоджувачі. Медицина каже, що організм сприймає і вбирає їх так само, як і звичайний сахар. Проте, не завжди знаєш, до яких наслідків вони можуть призвести. Ще один підміф — тростинний цукор корисніший за білий. І ось тут усі карти нам розкрили самі ж маркетологи: як може бути «більш корисним» ті, що спочатку приносити тільки шкоду?

Міф шостий: фреші можна пити в необмеженій кількості

Максимальна денна доза свіжовичавленого соку — три невеликі склянки. Але маркетинг пішов настільки далеко, що придумавши детокс-програми для схуднення і пропонує випивати на добу по 10 пляшечок із фрешами, обіцяючи, що ви легко і швидко скинете вагу. Якщо вам вдасться скинути кілька кілограмів на такій дієті (що, втім, вдається не всім), вони відразу ж повернуться після закінчення програми. До того ж, фреші, особливо фруктові, викликають звірячий апетит, тому голодувати легко не вийде. Навіщо вам ці зайві та невиправдані стреси? Щоб потім знову пити вітаміни? Зачарований круг виходить.

Міф сьомий: суші та ролі є дієтичним продуктом

Come on! Ви досі в це вірите? А чи пробували хоч раз підрахувати калорії в одному роллі чи прочитати етикетку соєвого соусу? За фактом, білий рис ніколи не був дієтичним продуктом, а багато нутриціологів взагалі рекомендують їсти його дуже рідко. Але велику опасность несе саме соєвий соус, без якого уявити ролі взагалі неможливо. Виявляється, він дуже калорійний. І добре, якщо зроблено із максимально натуральних продуктів. Але багато виробників додають у нього півтаблиці Менделєєва. Тому припиняйте з частими візитами до японських ресторанів.

Міф восьмий: пити алкоголь – шкідливо

Звичайно, пити по пляшці вина чи літр пива щовечора шкідливо і для здоров’я, і ​​для фігури. А ось у невеликій кількості алкоголь корисний. Наприклад, мікроелемент ресвератрол, який міститься в шкірці винограду, захищає клітини мозку від розвитку запалень і активізує виведення з організму токсинів. Як бачите, головне в цій справі — міра. І так, вибирайте якісні, максимально натуральні напої.

Міф дев’ятий: вівсянка — найкорисніший завтрак

Щоб зрозуміти, чому це не так, згадайте всі завтраки, які пропонують громадські заклади. З чого вони складаються? З яєць, сочевиці, курячого м’яса, індички чи прошуто, зелені, овочів, риби, тостів і так далі. Тобто завтрак повинен бути питавним і максимально різноманітним, щоб наситити вас на весь день. Так, їсти вівсянку вранці можна і навіть потрібно. Але користь для організму буде лише в тому випадку, якщо овес грубої помелу, знайти в магазинах який не завжди легко. Інакше – завтрак на вітер.