Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Головна Класифікації Лікувальна дієта №10с, при захворюваннях серця

Лікувальна дієта №10с, при захворюваннях серця

Лікувальну дієту №10с призначають з метою

  • сповільнення розвитку атеросклерозу;
  • зменшення порушення обміну речовин;
  • покращення кровообігу;
  • зниження надлишкової маси тіла;
  • забезпечення харчування, що не перевантажує серцево-судинну та центральну нервову системи, печінку, нирки.

Загальна характеристика лікувальної дієти №10с

Лікувальна дієта №10с передбачає зменшення вмісту тваринних жирів та легкозасвоюваних вуглеводів. Кількість білків залишається у межах фізіологічної норми. На ступінь зменшення вуглеводів і жирів впливає вага тіла, що відображається у двох варіантах дієти. При супутньому ожирінні застосовується другий варіант. Обмежена кількість солі, рідини, екстрактивних речовин, холестерину. Навпаки, збільшений вміст у раціоні вітамінів В та С, мікроелементів – ними багаті плоди, овочі, морепродукти, рослинні олії, творог. При приготуванні страв не використовується сіль, можна підсолити їжу уже за столом. Риба та м’ясо обов’язково відварюються, овочі та плоди, що містять грубу клітковину – подрібнюють та переварюють. Рекомендовані страви звичайної температури та 5-разовий режим харчування невеликими порціями.

Хімічний склад лікувальної дієти №10с, перший варіант

  • 80 г/добу білків, 50-55% тваринні;
  • 70-80 г/добу жирів, 35% рослинного походження;
  • 350-400 г/добу вуглеводів, 50 г становить цукор.

Енергетична цінність дієти становить 2400-2500 ккал.

Хімічний склад лікувальної дієти №10с, другий варіант

  • 80 г/добу білків;
  • 70 г/добу жирів;
  • 250-300 г/добу вуглеводів, цукор виключається;
  • 1,2 л/добу рідини;
  • 8-10 г/добу солі.

Енергетична цінність дієти становить 1900-2100 ккал.

Перелік заборонених та рекомендованих продуктів лікувальною дієтою №10с

Хліб та інші борошняні вироби

Дозволено споживання пшеничного хлібу із борошна першого та другого ґатунку, житнього із сіяного та обдирного борошна, зернового хлібу. Рекомендується сухе та нездобне печиво, а, також, випічка без солі із додаванням творога, риби, м’яса, з домішками соєвого борошна та мелених пшеничних висівок.

Заборонено споживання виробів із здобного та слойоного тіста.

Супи

Дозволені овочеві супи, щі, борщ , а,також, вегетаріанські супи із додаванням картоплі та круп, фруктові молочні супи.

Не допускаються рибні, м’ясні та грибні бульйони, супи із бобовими.

М’ясо та птиця

Можна їсти різні види м’яса та птиці, але виключно нежирних сортів. Їх модна варити, запікати у рубленому вигляді або цілим шматком.

Заборонено споживання жирних сортів, гуски, качки, субпродуктів, ковбас, копченостей та консервів.

Риба

Можна споживати риба нежирних сортів у вареному, запеченому вигляді, цілим шматком або рублені. Дозволені, також, страви із морепродуктів – морського гребінцю, морської капусти, мідій.

Не дозволено споживання жирної, соленої, копченої, консервованої риби та ікри.

Молочні продукти

Допускаються кисломолочні напої і молоко пониженої жирності, не жирний або 9% жирності творог, страви з нього. Дозволено споживання нежирного мало солоного сиру. До страв можна додавати сметану.

Заборонено споживання жирних та солоних сирів, жирних вершків, сметани та творога.

Яйця

Дозволені білкові омлети. Максимум 3 рази на тиждень можна їсти яйця “в мішечок”. Кількість жовтків є обмеженою.

Крупи

Із гречаної, вівсяної, пшоняної, ячмінної та інших круп можна готувати розсипчасті каші або запіканки. Обмежується кількість рису, манної крупи, макаронів.

Овочі

Дозволено споживання різних страв із усіх видів капусти, моркви, буряка, які попередньо варто дрібно порізати. Допускаються страви із кабачків, картоплі, гарбуза, баклажанів. У вигляді пюре можна їсти зелений горошок. Також, дозволені свіжі огірки, помідори, зелень, салат.

Забороненими є редис, редька та гриби.

Закуски

Дозволене споживання вінегретів та салатів із рослинною олією, у які можна включати морську капусту, салатів із морепродуктами, відварних заливних м’яса та риби, вимоченого оселедцю, нежирного, мало соленого сиру, дієтичної ковбаси, нежирної шинки.

Заборонено споживання жирних, гострих та солоних продуктів, ікри та консервів.

Фрукти, ягоди, солодощі

Можна їсти сири фрукти та ягоди, сухофрукти. Дозволене споживання компотів, желе, мусів, але вони повинні бути напівсолодкими та із замінниками цукру. Обмежена кількість винограду, родзинок, меду, цукру, варення – при ожирінні ці продукти повністю заборонені.

Не дозволяються шоколад, вироби із кремом, морозиво.

Соуси, прянощі

Дозволено споживання соусів на овочевих відварах, заправлених сметаною, молочних, томатних, фруктово-ягідних підливок. До страв можна додавати ванілін, корицю, лимонну кислоту, у обмежених кількостях – майонез та хрін.

Заборонено споживання м’ясних, рибних, грибних соусів, гірчиці та перцю.

Напої

Можна пити слабкий чай з лимоном, молоком, неміцну натуральну каву, кавові напої, овочеві, фруктові, ягідні соки, відвари із пшеничних висівок та шипшини.

Заборонені міцний чай, какао.

Жири

При приготування страв можна використовувати рослинні олії та вершкове масло. Рекомендовано споживати дієтичне масло.

Усі м’ясні та кулінарні жири заборонені.

Приблизне меню лікувальної дієти №10с

  • Перший сніданок – складається з пудингу із нежирного творога, розсипчастої гречаної каші, чаю.
  • Другий сніданок – складається за свіжого яблука.
  • Обід – складається з перлового супу із овочами на рослинній олії, м’ясних парових биточків, тушкованої моркви, компоту.
  • Підвечірок – шипшиновий відвар.
  • Вечеря – складається з овочевого салату із морською капустою, заправленого рослинною олією, риби, запеченої під молочним соусом, варена картоплі, чаю.
  • Перед сном – склянка кефіру.
Ansiktsbehandlinger fra zo skin health.