Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Головна Класифікації Лікувальна дієта №13, при гострих інфекціях

Лікувальна дієта №13, при гострих інфекціях

Загальна характеристика лікувальної дієти №13

Лікувальна дієта №13 має понижену енергоцінність, переважно за рахунок зменшення кількості жирів, вуглеводів та певною мірою білків. Дієта передбачає підвищене споживання вітамінів та рідини. Рекомендований різноманітний продуктовий набір, у якому перевага надається легкозасвоюваним та не провокуючим метеоризм продуктам та стравам. Заборонено споживання грубої клітковини, жирних, солоних та важко засвоюваних продуктів. Дозволяються страви із рублених або протертих продуктів, які варять у воді або на пару. Їжі подається у гарячому (не менше 55-60 градусів) або холодному (не менше 12) вигляді. Рекомендований 5-6 разовий режим харчування маленькими порціями.

Хімічний склад лікувальної дієти №13

  • 70 г/добу білків, 60-70% тваринного походження, переважно молочні;
  • 60-70 г/добу жирів, 15% рослинні;
  • 300 г/добу вуглеводів, 30% легкозасвоювані;
  • 8-10 г/добу солі, кількість збільшують при сильній пітливості або блюванні;
  • від 2 л/добу рідини.

Енергетична цінність лікувальної дієти №13 становить 2000-2100 ккал.

Перелік рекомендованих та заборонених продуктів лікувальної дієти №13

Хліб та вироби з борошна

Дозволено споживання пшеничного хліба із борошна вищого та першого ґатунку, підсушеного або у вигляді сухарів; сухого нездобного печива та бісквіту.

Заборонені житній та усі види свіжого хлібу, здоба, випічка.

Супи

Рекомендовано споживання неміцних знежирених м’ясних та рибних бульйонів із додаванням яєчних пластівців, кнель, супів-пюре із м’яса, слизистих відварів із крупи з бульйоном, супів на бульйоні або овочевому відварі із розвареними манкою, вівсянкою, рисом, вермішеллю, дозволеними овочами у вигляді пюре.

Заборонені жирні бульйони, борщі, щі та супи із бобових та пшона.

М’ясо та птиця

Можна споживати нежирні сорти м’яса, яке попередньо очищають від жиру, сухожиль та фасцій. Птицю очищують від шкіри. М’ясо готується у подрібненому вигляді. Рекомендується споживання парових страв із яловичини. курятини, індички, відварних страв із телятини, курчат, кролятини. Допускаються суфле та пюре із вареного м’яса, котлети та фрикадельки на пару.

Заборонено споживання жирних сортів, гуски, качки, баранини, свинини, ковбас та консервів.

Риба

Рекомендовано споживання нежирної риби, очищеної від шкіри. Рибу відварюють у воді або на пару цілим шматком, у складі котлет.

Забороненими є усі жирні види риби, копчена, солена та консервована риба.

Молочні продукти

Рекомендоване введення до раціону кефіру, ацидофіліну та інших кисломолочних напоїв, сметани 10-20% жирності, тертого сиру, свіжого творога та таких страв із нього, як паста, суфле, парові сирники. Молоко та вершки можна додавати у страви.

Не допускаються цільне молоко та вершки, жирна сметана, гострий та жирний сир.

Яйця

Рекомендовано споживання яєць, приготованих “в мішечок”, і вигляді парових білкових омлетів.

Заборонені зварені в круту та смажені яйця.

Крупи

Лікувальна дієта №13 рекомендує каші у протертому вигляді, добре розварені, напіврідкі та напівв’язкі. До каш можна додавати бульйон або молоко. Дозволені парові пудинги та суфле із рису, манної крупи, меленої гречки та геркулесу (у протилежному випадку каші протирають). Також, допускається варена вермішель.

Заборонено споживання пшона, ячмінної, перлової, кукурудзяної круп, бобових.

Овочі

Споживати можна картоплю, моркву, буряк, цвітну капусту у вигляді пюре, суфле, пудингів на пару. Ранні кабачки та гарбуз можна їсти у не протертому вигляді. Дозволені стиглі помідори.

Заборонено споживання білокачанної капусти, редису, редьки, цибулі, часнику, огірків, брукви, бобових, грибів.

Закуски

Дозволяється заливне із протертого м’яса та риби. Допускаються ікра та форшмак, приготований із вимоченого оселедцю.

Не дозволені гострі та жирні закуски, копчені продукти та консерви.

Плоди, солодощі

Плоди можна вживати у сирому вигляді, якщо вони дуже стиглі. Дозволені м’які солодкі та кисло-солодкі фрукти та ягоди переважно у перетертому вигляді. Рекомендовано споживання печених яблук, пюре із сухофруктів, киселів, мусів, протертих компотів, желе. Можна їсти молочні креми та киселі, меренги. Не заборонені цукор, мед, джем, варення та мармелад.

Забороненими є плоди із великим вмістом клітковини, із грубою шкіркою. Не допускаються шоколад та тістечка.

Соуси, прянощі

Дозволені білий соус, приготований на м’ясному бульйоні або овочевому відварі, молочні, сметанні, вегетаріанські кисло-солодкі соуси. Муку для приготування соусу варто підсушити.

Заборонені гострі та жирні соуси, будь-які прянощі.

Напої

Можна пити чай з лимоном, неміцний чай та каву з молоком. Дозволені розбавлені фруктові, ягідні, овочеві соки, морси. відвари шипшини та пшеничних висівок.

Жири

У натуральному вигляді дозволяється споживати вершкове масло, яке модна і додавати до страв. Рослинні олії у кількості до 10 г можна виключно додавати до страв.

Усі інші види жирів не допускаються.

Приблизне меню лікувальної дієти №13

  • Перший сніданок – манна каша на молоці, чай з лимоном.
  • Другий сніданок – яйце, зварене “в мішечок”, відвар із шипшини.
  • Обід – пів порції овочевого супу на м’ясному бульйоні у протертому вигляді, м’ясні биточки на пару, пів порції рисової каші, протертий компот.
  • Підвечірок – печене яблуко.
  • Вечеря – варена риба, пів порції картопляного пюре, розбавлений фруктовий сік.
  • Перед сном – кефір.
Aufbau des uneedpi towers in einer metaverse umgebung, der unternehmen und projekten im pi network als hub dient. The bathroom/wash room area.