Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Лікувальна дієта №14, при сечокам’яній хворобі
Загальна характеристика лікувальної дієти №14
Раціон дієти знаходиться у межах фізіологічної норми за показниками енергетичної цінності, кількості білків, жирів та вуглеводів. Дещо обмежена кількість продуктів, що чинять лугуючу дію та багаті на кальцій – молочні продукти, більшість овочів та плодів. Перевага надається продуктам, які змінюють реакцію сечі у кислу сторону – хліб, вироби із борошна, крупи, м’ясо, риба. Дозволені звичайна кулінарна обробка та стандартна температура страв. Якщо немає відповідних протипоказань, рекомендоване посилене споживання рідини. Рекомендований 4-разовий режим харчування та пиття між прийомами їжі і натщесерце.
Хімічний склад лікувальної дієти №14
- 70 г/добу білків;
- 80 г/добу жирів;
- 350-400 г/добу вуглеводів;
- 10-12 г/добу солі;
- 1,5-2,5 л/добу рідини.
Енергетична цінність лікувальної дієти №14 становить 2500 ккал.
Хліб, вироби з борошна
Дозволено споживання різних видів хлібу та виробів з борошна. Єдиною умовою є обмеження вмісту молока та жовтків у їх рецептурі.
Супи
Можна споживати супи на ненасиченому м’ясному, рибному та грибному бульйонах із додаванням круп, локшини, бобових.
Заборонені овочеві, молочні та фруктові супи.
М’ясо, птиця
Дозволено споживання різних видів, приготованих будь-яким способом.
Заборонені копченості.
Риба
Допускаються різні види риби, приготовані будь-яким способом. Також, дозволено споживання у невеликих кількостях рибних консервів.
Заборонена солена та копчена риба.
Молочні продукти
У страви можна додавати невелику кількість сметани.
Заборонено споживання молока, кисломолочних напоїв, творога, сиру.
Яйця
Дозволено споживання 1 яйця на добу, приготованого будь-яким способом, у тому числі, у складі страв. Вводять обмеження на жовтки.
Крупи
Крупи можна їсти будь-які, приготовані різноманітними способами, але без додавання молока.
Овочі
Рекомендовано споживання зеленого горошку, гарбуза, грибів.
Не допускаються картопля та всі інші овочі.
Закуски
Можна споживати різні м’ясні та рибні закуски, закуски із морепродуктів, вимочений оселедець, ікру.
Заборонено споживання овочевих салатів та консервів, вінегретів.
Плоди, солодощі
Допускаються кислі яблука, журавлина, брусниця, із яких можна готувати компоти, желе та киселі. Також, можна їсти цукор, мед, фруктове морозиво, кондитерські вироби.
Не допускаються усі інші фрукти та ягоди, молочні солодкі страви.
Соуси, прянощі
Дозволено споживання соусів на м’ясному, рибному, грибному бульйонах. У дуже обмежених кількостях можна використовувати прянощі.
Напої
Можна пити слабкий чай та каву без молока. Рекомендується споживання відвару із шипшини, морсів із журавлини або брусниці.
Заборонені усі фруктові, овочеві та ягідні соки.
Жири
У натуральному вигляді та у складі інших страв дозволені вершкове масло, коров’яче топлене масло та рослинні олії. Вводяться обмеження на м’ясні та кулінарні жири.
Приблизне меню лікувальної дієти №14
- Перший сніданок – вимочений оселедець, розсипчаста гречана каша, чай.
- Обід – суп-локшина на курячому бульйоні, смажена курка із відварним рисом, кисіль із журавлини.
- Підвечірок – відвар шипшини.
- Вечеря – смажені м’ясні котлети, із рослинною олією, зелений горошок, чай.
- Перед сном – відвар шипшини.