Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
АЛЕЙКІЯ АЛІМЕНТАРНО-ТОКСИЧНА
АЛЕЙКІЯ АЛІМЕНТАРНО-ТОКСИЧНА – мікотоксикоз, який розвивається після вживання в їжу зерна, що перезимувало в полі. В основі А. а.-т. лежить токсична дія грибів Fusarium sporotrichiella v. Sporotrichioides і v. Poae на мієлоїдну і лімфоїдну тканини, що призводить до дегенеративних та некротичних змін у кістковому мозку. А. а.-т. проявляється різким порушенням функ ції кровотворення (припинення мієлоїдного кровотворення, пригнічення гемопоезу), що виражається алейкією з агранулоцитозом, анемією і тромбоцитопенією, яка супроводжується геморагічним діатезом; розвивається некротична ангіна з явищами загальної інтоксикації, яка нагадує сепсис.