КАРТОПЛЯ ЇСТІВНА
КАРТОПЛЯ ЇСТІВНА (SOLANUM TUBEROSUM L.) – сільськогосподарська культура з родини пасльонових (Solanaceae), яка посідає особливе місце в харчуванні всіх груп населення; для харчування та лікування застосовують бульби, які містять білки, вуглеводи, ретинол, рибофлавін, тіамін, піридоксин, аскорбінову кислоту, ергокальциферол, біофлавоноїди, нікотинову кислоту, мікроелементи (мідь, кобальт, нікель, йод, марганець); особливо багата К. крохмалем; бульби К. застосовуються як високодієтичний продукт при лікуванні хвороб нирок, печінки та ін.; у народній медицині використовують сік із червоних бульб картоплі для лікування виразкової хвороби з підвищеною секрецією шлунка; сік К. нормалізує кислотність шлункового соку.