Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
ПЕКТИНОВІ РЕЧОВИНИ
ПЕКТИНОВІ РЕЧОВИНИ – група полісахаридів та близьких до них за будовою речовин рослинного походження, основним структурним компонентом яких є D-галактуронова кислота. Молекула П. р. побудована із залишків галактуронової кислоти, з’єднаних α-1,4-глюкозидними зв’язками в довгі ланцюги полігалактуронової або пектинової кислот. До П. р. належать пектинові кислоти; пектани – солі пектинових кислот; пектини – продукти метилювання пектинової кислоти за карбоксильними групами; пектинати – солі пектинів; протопектини – нерозчинні у воді речовини, що при гідролізі дають пектини. П. р. містяться практично у всіх рослинах і водоростях. Нерозчинні П. р. (протопектин) складають більшу частину між клітинної речовини і первинної стінки молодих рослинних клітин (особливо м’якоті плодів і коренеплодів), розчинні П. р. присутні, головним чином, у сокові рослин. П. р. містяться у фруктових желе і винах.