SUTURA

Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

ПОРИНИ

ПОРИНИ – білки клітинної стінки бактерій, що мають здатність утворювати заповнені водою пори (канали) і сприяють неспецифічному проходженню через зовнішню мембрану речовин з відносно невисокою молекулярною масою; П. характеризуються вираженою імуномодулюючою активністю; топологічно П. займають трансмембранну позицію; вони пронизують ліпідний бішар зовнішньої клітинної стінки і сягають через периплазматичний простір до пептидоглікану, але не взаємодіючи з ним; П. мають такі фізико-хімічні властивості, якими відріз няються від інших білків клітинної стінки бактерій: 1) нативні білки мають тримірну субодиничну структуру; 2) у дослідженнях in vitro П. проявляють виражену здатність до самоорганізації в олігомери; присутність незначних кількостей ліпополісахаридів в очищених препаратах є умовою для утворення ними каналів у бішарових ліпідних мембранах; 3) П. дуже міцно зв’язані з ліпополісахаридом зовнішньої поверхні зовнішньої мембрани; 4) денатуровані П. являють собою гідрофобні кислі пептиди з ізо електричною точкою від 4,8 до 6,2.