Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ ХАРЧОВІ
ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ ХАРЧОВІ – гострі кишкові інфекції, що виникають внаслідок вживання в їжу продуктів, в яких розмножились ті чи інші мікроорганізми або накопичились їх токсини; Т. х. можуть бути спричинені протеєм (Proteus vulgaris, P. mirabilis), ентерококами, споровими аеробами (Bac. cereus), споровими анаеробами (Clostridium perfringens), гемофільними вібріонами (Vibrio parahaemolyticus), стрептококом (Streptococcus faecalis), бактеріями родів Citrobacter, Campylobacter, Hafnia, Klebsiella, Pseudomonas та ін.; патогенні збудники кишкової групи (сальмонели, шигели, ентеропатогенні їєрсінії, штами кишкової палички) при вживанні в їжу продуктів, в яких вони накопичились у значній кількості, також можуть викликати захворювання як при Т. х.; клінічно Т. х. характеризуються раптовим початком, бурхливим розвитком, інтоксикацією, гастроентеритом, порушенням водно-сольового обміну, часто мають груповий характер.