Щороку 1 жовтня світова спільнота відзначає Всесвітній день вегетаріанства (World Vegetarian Day), заснований Північноамериканським вегетаріанським обществом (North American Vegetarian Society, NAVS) у 1977 році і через рік підтриманий Міжнародною вегетаріанською спілкою (International).

Цей щорічний фестиваль покликаний підвищити інформованість громадськості про переваги вегетаріанського способу життя, як з боку здоров’я та екології, так і з етичної точки зору, а також спрямований на просування різних аспектів вегетаріанства.

Вегетаріанство (англ. vegetarian, від пізньолатинського vegetabilis – рослинний) – це система харчування, що виключає з їжі продукти тваринного походження. Як і всі традиції, воно має свою, причому – давню історію. Сважається, що вегетаріанство зародилося в азіатських країнах ще в давні часи, і в його основі спочатку лежать релігійні традиції буддизму та індуїзму. У Європі вегетаріанство з’явилося лише на початку 19 століття, і саме – в Англії, де широкому поширенню цього «захоплення» сприяли буддистські вчення, з якими колонізатори познайомилися в Індії. До речі, в Англії ж було засновано і перше одноіменне товариство (у 1847 році), і сьогодні вона є країною, де проживає найбільша кількість прихильників вегетаріанської дієти (близько 6 % від загального населення). Слід також зазначити, що свій внесок у розвиток цього вчення вніс і економічний криза в Європі, який привів тоді до подорожчання значної частини продуктів харчування.

Поширенню вегетаріанства «сприяла» і еволюційна теорія Дарвіна, яка «знищила» в суспільстві релігійні та філософські виправдання вбивства тварин. Тоді ж розпочалися і перші серйозні дослідження вегетаріанства, з’явилися авторські роботи про користь рослинної їжі для гарного самопочуття та душевної гармонії. Революційна система живлення почала завойовувати дедалі більше нових прихильників. Наприклад, Шопенгауер думав, що вегетаріанець – людина з високішими етичними та моральними засадами, а Бернард Шоу заявляв, що він харчується як порядна людина, не вживаючи трупи невинних істот. Найвідомішим російським вегетаріанцем того часу був Лев Толстой, який думав, що «чеснота несумісна з біфштексом».

З роками вегетаріанство поширилося по всьому світу, воно розвивалося, трохи трансформувалося, і найзапекліші його шанувальники дотримувалися все суворішої «дієти», відмовляючись уже не тільки від м’яса, але й інших тваринних продуктів. І сьогодні вегетаріанство не втрачає своєї популярності. Хоча причини, чому люди вибирають цей спосіб життя, різні. Хтось- у спробі збагнути за модою, хтось-заради схуднення, хтось- щоб «виділитися з толпи», хтось-заради здоров’я, а хтось-з етичних та релігійно-духовних міркувань. Але залишаються в ньому не всі, тому що вегетаріанство – це все ж таки не дієта чи мода, а саме спосіб життя і відповідний світогляд.

Згідно зі статистичними даними, на сьогоднішній день у світі налічується майже миллиард людей, які дотримуються принципів вегетаріанства. Тобто від м’ясоїдства свідомо відмовилися приблизно 10-11% жителів планети, вважаючи, що тим самим вони знаходять не лише здоров’я, а й душевний спокій. Адже їхній лозунг «Ми нікого не вбили».

Треба також сказати, що класична теорія вегетаріанства передбачає відмову від м’яса (плоті) живих істот, але сучасна культура вегетаріанства включає в себе і безліч різних течій. Наприклад, сироїдіння (вживання в їжу тільки необроблених тепловими методами продуктів), або фрукторіанство (вживання одних лише свіжих фруктів, овочів, ягід, насіння, горіхів, але відмова від коренів і коренеплодів), або лактовегетаріанство (крім рослинної їжі можна молоко, молочні і яйця) та інші. Однак багато хто з прихильників цієї культури дотримуються суворих принципів вегетаріанства і навіть відмовляються від використання у повсякденній житті меху, шкіри тварин, шерсти, шовку тощо. Таких людей називають веганами.

Сперечки про шкоду і користь вегетаріанства у світі ведуться давно, в тому числі і медиками. На думку багатьох лікарів, цей спосіб життя має безперечні переваги – здорове зниження ваги, зниження ризику ожиріння і кількості холестерину, який надходить в організм з їжею. Але, на їхню думку, є і мінуси. Перш за все, будь-яке обмеження споживання м’яса призводить до нестачі життєво важливих амінокислот та мінералів. Все це не лише призводить до погіршення стану кісток, волосся, шкіри…, але й у людей, які зовсім відмовилися від м’яса, може виникнути серйозна проблема – атрофія сердечної м’язи.

Тому медики застерігають від «фанатського» вегетаріанства, коли людина свідомо збіднює свій раціон, практично не компенсуючи дефіциту тваринного білка, амінокислот і вітамінів. Тільки правильно сплановане вегетаріанство не шкодить людині. І вести такий спосіб життя цілком прийнятно, але саме дорослим людям, а нав’язувати той самий спосіб життя своїм дітям не варто. Адже для дитини подібна дієта неприпустима, оскільки дитячий організм зростає, і якщо його позбавити їжі тваринного походження на ранньому етапі розвитку, може статися відставання у фізичному розвитку. Так само вегетаріанство протипоказане вагітним жінкам через загрозу викидні, годуючим мамам і вкрай небажано для літніх людей.

Серед прихильників вегетаріанства були такі відомі особистості, як: Піфагор, Платон, Леонардо да Вінчі, Вінсент ван Гог, Лев Толстой, Еміль Золя, Франц Кафка, Бернард Шоу, Бенджамін Спок, Томас Мор, Вольтер, Руссо, Адам Сміт, Байрон та інші. Сьогодні від продуктів тваринного походження відмовляються Боб Ділан, Річард Гір, Адріано Челентано, Бред Пітт, Стінг, Наталі Портман, Стівен Сігал, Пол Маккартні, Том Круз, Леонардо Ді Капріо, Демі Мур та інші.

До речі, своє «професійне» свято прихильники цього способу життя можуть святкувати цілий місяць, оскільки зі Всесвітнього дня вегетаріанства починається так званий «місяць вегетаріанської усвідомленості» (Vegetarian Awareness Month), протягом якого проходять різні тематичні заходи, присвячені питанням користі і і який триває до Міжнародного дня вегана, тобто до 1 листопада.

Традиційно серед найпопулярніших акцій та заходів Дня вегетаріанства, що проводяться в різних країнах, – флешмобі із закликами не вбивати тварин заради їжі; кулінарні заходи (наприклад, багато ресторанів у цей день включають у меню лише вегетаріанські страви, а магазини пропонують скидки на овочі та фрукти); дискусія з питань вегетаріанства, майстер-класи та дегустації кулінарних вегетаріанських шедеврів і т. д. до Речі, в Таїланді та Китаї в цей час проходитиме чимало знаменитих вегетаріанських фестивалів.