Чай з лимоном – популярний напій. Його люблять заварювати і в морозні дні, коли хочеться зігрітися та захистити собі від застуди, і просто вранці, щоб підбадьоритися. Сьогодні ми з’ясуємо, чому не тільки смачно, але і корисно додавати в зігріваючий напій лимон, як його правильно готувати, щоб отримати максимальну користь від споживання, інформує sutura.org.ua

Чим корисний чай з лимоном

1. Лимон збагачує чай аскорбіновою кислотою. Вітамін С є потужним антиоксидантом, продовжує молодість, зміцнює захисну функцію імунної системи організму, робить обмін речовин більш активним і швидким, зменшує в’язкість крові, знижуючи ризик утворення тромбів, стінки судин стають міцнішими. Крім того, аскорбінова кислота має протизапальну властивість. У сукупності з дубильними речовинами, які входять до складу чаю, вона вбиває бактериї і є добрим антисептиком.

2. Флавоноїди, що входять до складу чаю відмінно доповнюють дію витамину С, сприяють виробленню гіалуронової кислоти. Ці ж речовини перешкоджають окислювальному процесу аскорбінової кислоти. Скибочка лимона збільшує концентрацію флавоноїдів у напої. Тобто чай та цитрус – ідеальне поєднання.

3. Лимон розріджує дах. Якщо заварювати неміцний чай, то він у поєднанні з фруктом буде знижувати тиск. Також корисно пити каркаде з кусочком лимона гіпертонікам, цей вид гарячого напою сам по собі має властивість знижувати рівень артеріального тиску.

4. Полезно з’їдати сам лимон з чаю, оскільки в його шкірці навіть більше цінних для організму речовин, ніж у м’якоті.

5. Під час інфекційного захворювання важливо пити у великій кількості теплі напитки. Лимонний чай підходить у цьому випадку: він не тільки зміцнює захисні властивості імунітету, але й бореться з високою температурою та густим мокротинням у легенях, полегшуючи її виведення, завдяки потогінній та сечогінній дії.

6. Лікарі радять пити чай з лимоном при появі перших симптомів ангіни і в процесі відновлення після неї. Це допоможе полегшити перебіг захворювання, підвищити стійкість організму.

7. За допомогою напою можна боротися і зі зниженим тиском. Для цього достатньо приготувати чорний чай з високою міцністю та додати маленький кусочок цитрусу.

8. Сладкий чай з додаванням скибочки лимона покращити самопочуття наступного ранку після свята. Аскорбінова кислота підсилить кровотік, а цукор з кофеїном додадуть тонус і бодьорість. Лимон також відмінно піднімає настрій, знімає втому та наслідки стресу.

9. Фрукт незамінний при зниженій кислотності, він підвищує апетит і покращує травний процес.

10. Рятує напій при інтоксикації та діареї. Дубильні речовини у складі чаю зупиняють рідкий стілець, а лимон бореться із хвороботворними бактеріями та мікробами, при цьому ще й звільняє організм від токсичних речовин. Допомагає лимонний чай і при нудоті, що супроводжується нападами рвоти, перешкоджає обезводненню.

Правила приготування напою

• Не додавайте скибочку лимона в окріп, інакше корисні речовини фрукта будуть зруйновані. Температура напою не повинна перевищувати 70-75 градусів, дайте чаю охолонути.

• Перед вживанням добре помийте лимон. Не очищайте плід від шкірки, в ній велика кількість фітонцидів, які вбивають бактериї та ефірних олій.

• Якщо додати в готовий напій імбир, крім зменшення запального процесу, чай із таким складом допоможе позбутися від лишніх кілограмів.

При дотриманні правил приготування корисного витаминного напитку ви отримаєте відмінний засіб для запобігання та лікування хвороб, а також ви вгамовуєте жажду і наповнетеся енергією.