10 популярних продуктів, які викликають алергію
Аллергія – одне з найпоширеніших захворювань на Землі. І з кожним роком на неї страждає дедалі більше людей. Підвищена чутливість організму до певних продуктів може виявлятися різними симптомами і мати різну ступінь прояву. І у цьому випадку важливо знати, з якими з них потрібно бути максимально обережними.
Будьте насторожі
Аллергія – підступне захворювання, адже воно може несподівано проявитися навіть у здорового людини внаслідок стресу чи порушення гормонального фону. Які ж продукти є найбільш небезпечними? Ось наш топ:
Горіхи
Найнебезпечнішим серед них є арахіс. Навіть його невеликі частинки, затаївшись у інших продуктах, можуть призвести до проблем, аж до задухи та анафілактичного шоку.
Виникнувши один раз, гостра реакція на арахіс може стати причиною непереносимості та інших видів горіхів. На рівні з арахісом опасность може представляти і миндаль.
Мед
Корисний, але не всім. Небажані реакції викликає пилку, що міститься в ньому. Причому проблеми можуть виникнути не лише при вживанні всередину, а й при зовнішньому застосуванні у процесі косметичних процедур.
Найчастіше мед викликає набряк гортані та утруднення дихання. Тому перед тим, як використовувати косметичний засіб, що містить мед, обов’язково зробіть тест на наявність алергії.
Морепродукти
Особливу увагу тут варто приділити молюскам та ракоподібним. У їх складі є велика кількість тропоміозину – білок, який організм сприймає як чужорідний. Ще один небезпечний компонент — хітин, який є у морських мешканців, у яких є панцир.
Крім цього, деякі моллюски можуть накопичувати в собі велику кількість патогенних мікроорганізмів, які разом з морепродуктом потрапляють в організм.
Яйця
Аллергія на яйця, як правило, виявляється у ранньому віці, але часто зникає після 15-16 років. Крім курячих до списку небезпечних також входять гусячі та перепелині яйця. І навіть термічна обробка не забезпечує повної безпеки.
Молоко
Закоханий багатьма з детства напій містить чужорідний для організму білок. Найнебезпечнішим є це молоко та продукти, виготовлені з нього — сир, олія, морожене. Крім здуття людину може турбувати висип, який з’явиться, дерматит, астматичний синдром.
Важливо не путати алергію на молоко та непереносимість лактози. Остання пов’язана з неправильною роботою травної системи та недостатнім виробленням лактази, що розщеплює молочну лактозу.
Риба
Острая реакція на рибу спостерігається у 2% дорослого населення. І викликає аллергію знов таки білок. Це – парвальбумін. У річковій рибі його зовсім небагато, цим і пояснюється краща переносимість такого продукту.
А ось у морських сортах парвальбуміну досить багато. Серед найпоширеніших джерел аллергенів значаться червоні сорти.
Цитрусові
Як правило, симптоми виникають практично одразу після вживання цитрусових. Може з’явитися сльозотеча, кашель, набряки, свербіж, кропив’янка.
Це зумовлено порушеннями роботи імунної системи, яка бурхливо реагує на бензонати, саліцилати та аміні, що входять до складу фруктів.
Пшениця
Відразу відзначимо, що з раціону потрібно виключити крупи, отримані в результаті переробки пшениці, а також макарони, випічку і навіть деякі види мороженого.
Головний враг тут — глютен. Він настільки складний для організму, що відмовитися від продуктів із додаванням пшениці, як правило, доводиться на всю життя. В іншому випадку це загрожує серйозними набряками, висипом, рвотою і навіть може призвести до летального результату.
Шоколад
Ці ласощі доступні не всім. Аллергія може виникати як на один компонент, так і на їхню комбінацію. Чого ж боятися у шоколаді? Насамперед какао бобів, а також горіхів, молока і вище згаданої пшениці.
Крім цього, у шоколаді можна часто зустріти і сою, яка важко сприймається організмом.
Гірчиця
Як не дивно, але людей, змушених від неї відмовитися, досить багато. Спецію вважають тригером, який запускає механізм алергічної реакції. І гірчиця — одна з найактивніших.
Тому обережними варто бути не тільки з продуктом, а й, наприклад, з гірчичниками, які часто використовують у процесі лікування застуд.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!