Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
10 правил «новорічного» харчування, які не дозволяють набрати вес за свята
«Я не пропоную кардинальним чином змінювати життя та звички. Все значно простіше: якщо наповнити свою життя певними «лайфхаками» – невеликими звичками, пов’язаними з тим, як допомагати організму без кардинальних змін у раціоні, обіцяю, за тиждень уже у багатьох покращиться самопочуття, обмінні процеси, налагодитись робота кишечника, а в Якість бонусу почати йти і зайві кг (якщо вони були дійсно лишними), передає sutura.org.ua
Пий воду
Загальновідомий факт, але повторюся, бо все ще не всі запровадили собі таку звичку: вода! Ранок починаємо зі склянки холодної води (кімнатної температури). Тільки звичайна вода сприяє очищенню, а будь-які добавки (мед, наприклад) вже вимагають ферментів і годин для засвоєння, затримуються в ШКТ, а не очищають його. За дві години до сну також випивайте склянку води (якщо немає захворювань нірок та інших, які вимагають іншого режиму) – для покращення циркуляції лімфи, профілактики набряків. Розрахуйте свою щоденну норму води, жодних 2-3 літри на день і загальних рекомендацій бути не може – ми всі різні. Норму вважаємо за простою формулою – 30 мл на 1 кг Вашої ваги.
Не муч собі завтраком
Про перший завтрак – ще один міф, що він повинен бути дуже щільним. НО це не так. Слухайте свій організм і їжте з голоду. Якщо апетиту немає – буде достатньо фруктів/горіхів, наприклад. Дуже корисно для нормалізації діяльності кишечника через 20-30 після склянки води є фрукт або горіхи (якраз зимою рекомендовані вимочені горіхи) – джерела клітковини. Так ви допомагаєте організму у двох напрямках:
клітковина першим прийомом їжі запускає процес очищення, покращує перистальтику та нормалізує роботу кишечника.
Фрукті
Прийнято вважати їх «десертом», і багато їдять після їжі. Але фрукти важливо їсти до їди за 30-40 хвилин або окремим прийомом їжі. Це запобігає процесам бродіння.
Також важливе правило: всі фрукти виключаємо після 17.00. Фрукти – джерело цукру, фруктових кислот, і ввечері вони створюють навантаження на підшлункову. Особливо важливим є такі правила тим, у кого є фактори ризику цукрового діабету.
Вечеряй смачно
Всі ми знаємо, що на ніч є не корисно, але повністю уникнути цього при сучасному ритмі неможливо. Що можна зробити? Виключити за три-чотири години до сну тваринний білок і вибирати в цей час в основному термічно оброблені овочеві страви без крохмалю (баклажани, всі види капусти, спаржа, шпинат, допустимі кабачки, наприклад). За будь-якого режиму сну намагайтеся вечеряти до 20.30 – за біоритмами пізніше організм вже не засвоює їжу, і вона буде медленно перетравитися до ранку, «запускаючи» процеси гниття, бродіння…
Про перекуси
У продовження боротьби з вечірнім переїданням – уникаємо голоду і великих інтервалів між їдою. Так, є важливо не за годинами, а за своїми відчуттями голоду, але інтервал більше п’яти годин не є корисним для ШКТ. На цей випадок завжди можна носити з собою в сумочці/зберігати в машині або офісі батончики з сухофруктів та горіхів (без цукру, муки та інших добавок у складі). Зараз багато марок випускають корисні snack/bite. Також відмінно на перекус підійдуть фрукти, сухофрукти, овочеві салати, орехи і навіть шоколад не менше 50% у невеликій кількості (20 грам може бути у щоденному раціоні).
Про переїдання
Якщо таки переїли на ніч – теж не страшно, якщо це не постійна Ваша звичка. Допомогти організму просто: пропускаємо завтрак і будь-які ранкові прийоми їжі і не їмо до появи явного почуття голоду, але мінімум до 13.00.
Про червоне м’ясо
Вимкніть поєднання червоного м’яса та будь-яких гарнірів. Ні, це не роздільне харчування, це правило відноситься саме до червоного м’яса (кролик, качка в тому числі), субпродуктів (печінка, язик тощо). Такі продукти вимагають максимальної роботи організму і створюють навантаження на печінку, почки, жовчний міхур і т.д. Для полегшення роботи ШКТ та олужненню організму до м’яса важливо додавати зелень та овочі (крім картоплі, кукурудзи, відвареної буряки, відвареної моркви).
Про сіль
Не виключайте сіль з раціону. Складові водно-сольового балансу – саме вода та сіль. При виключенні солі відбувається зневоднення та втрата важливих мікроелементів, зокрема кальцію. Вибираємо морську, океанічну, гімалайську/рожеву сіль. Головне – купуйте тільки сіль великої помелу, щоби бачити кристали (будинку її перемоліть у кавомолці/ступці). А вісь кухонну сіль, особливо з позначкою «екстра», краще не використовувати – вона найнижчої якості.
Про алкоголь
Всі ми живемо в реальному світі і можемо дозволити собі розслабитись. Виключити алкоголь повністю не може майже ніхто. Але після будь-якого алкоголю важливо додати у цей день додаткові одну-дві склянки води – це допоможе вранці відчувати собі значно краще і уникнути сильних набряків, затримки рідини.
Про молочну та кисломолочну продукцію
Вся молочна продукція містить білок казеїн. Здатність розщеплювати є тільки у дітей до 5 років, з віком такі ферменти зникають, тобто молоко, сир та олія не засвоюються в нашому організмі і перешкоджає нормальному функціонуванню Шлунково-кишкового тракту. Вже доведено, що кальцій із магазинної молочної продукції не засвоюється організмом і навіть з віком призводить до остеопорозу. Замінити молоко легко! Є кокосове – доступно практично у всіх магазинах, горіхове – легко готується в домашніх умовах, вівсяні, рисові і так далі. А джерела кальцію: кунжут, брокколі, горіхи, насіння та насіння, наприклад.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!