10 продуктів для боротьби із запаленнями

Головна / unsorted / 10 продуктів для боротьби із запаленнями

Запальні процеси в організмі можуть бути непомітними для ока, але сильно впливати на якість нашої життя. Розповімо, що з’їсти, щоб подолати недугу зсередини!

Як взагалі виявляються запалення? По-різному. Іноді у вигляді підвищення температури. Іноді – набряком чи почервонінням.

Можливо, у вас є хронічний гайморит? Викривлена ​​носова перегородка? Сповільнення карієс? Аутоімунне захворювання?

Якщо відповідь “так”, то ви, певно, знаєте, як відчувається фоновий запальний процес — і як помітно він знижує якість життя.
Часом запалення протікає десь глибоко всередині нашого тіла, і ми навіть не знаєте про його існування. До тих самих пір, поки втома і млявість не зміниться більш тяжкими симптомами.

Організм може реагувати по-різному в залежності від того, що ми їмо.

Їжа вміє допомагати нам боротися із запаленням або, навпаки, провокувати запальну реакцію.

Основу протизапальної дієти складають рослинні продукти-фрукти, овочі, орехи, насіння, боби та бобові. Коли ви їсте джерела тваринного білка, обов’язково постарайтеся вибирати морепродукти, яйця, яловичину та птицю.

Подумайте про наступний ужин як про можливість запропонувати своєму тілу продукти, які роблять його сильнішим та енергійнішим.
Пусть вони працюють на здоров’я, а не проти нього.

Ось 10 продуктів, які можна прихопити у гіпермаркеті, коли підете за покупками наступного разу.

1. Зелень

Зелень має протизапальні властивості і містить різні фітонутрієнти та антиоксиданти, які допомагають захистити клітини організму від пошкоджень.

І ось, чим вона багата:

  • амінокислота
  • вітаміни А, С і К
  • клітковина
  • магній
  • залізо
  • кальцій

Зелень проявляє користь різноманітно – це і сяюча шкіра, і здоров’я, потужна травна система і навіть міцні кістки.

Але ж здавалося б трава травою.

Ми звикли бачити зелень у салатах, але її можна також додати в смузі або збити блендером зі звичайним томатним соком.

2. Ананас

Цей смачний фрукт може принести дуже багато користі!

Ананас багатий на витамин С і містить фермент бромелайн, який може допомогти засвоєнню білка, зменшити запалення в кишечнику і підвищити імунну функцію.

Їжте його свіжим, додавайте в смузі чи сік, і навіть запікайте з м’ясом! Все це допоможе у боротьбі із запаленням, покращити травлення та збереже імунітет міцнішим.

3. Лосось

Ця холодноводна риба є одним з кращих джерел омега-3 жирних кислот. А саме вони – прекрасні помічники у боротьбі із запаленнями. Жирні кислоти вміють знижувати ризик хронічних захворювань і навіть покращувати психічне здоров’я.

4. Грибі

Ніколи не подумали б, але гриби — антимікробні, протиірусні та протизапальні. Гриби містять безліч сполук, здатні зміцнити імунітет і зменшити рівень запалень у всьому організмі.

Гриби містять довголанцюгові полісахариди, так звані “бета-глюкани”, що зміцнюють імунну систему.

Лісовички також багаті потужним антиоксидантом ерготионеїном, який допомагає боротися із запальними процесами!

Видів грибів існує так багато, що ви обов’язково знайдете тій, що порадує ваші примхливі смакові сосочки.

Шиїтаке, зморшки, лисички, опеньки, білі… вибір величезний.

5. Броколі

Броколі, багата витаминами С і К, фолієвою кислотою та клітковиною, є чудовим протизапальним засобом.

Вона особливо щедра на різні каротиноїди, а також антиоксиданти, такі як флавоноїди, кемпферол та кверцетин.

Броколі, підсмажена з часником, буде ідеальним гарніром до вечора.

6. Морські водорослі

Морські водорослі містять унікальну групу полісахаридів, які називаються фукоїданами – вони чудово борються із запальними процесами в організмі.

Цей унікальний морський овоч несе в собі безліч корисних речовин:

  • залізо
  • калій
  • йод
  • харчові волокна
  • рослинний білок

Свіжі водорослі чи сушені — різниці немає. Спробуйте додати їх у зелені листові салати, з’їсти з авокадо, рисом та рибою.

Можна також заглянути в азіатські (особливо японські) рецепти – вже там знають, що робити з водорослями!

7. Чорниця

Ці солодкі ягоди (але з низьким вмістом цукрів!) багаті клітковиною та витаминами А, С і Е. Чорниця містить різні протизапальні речовини та антиоксиданти.

Основний антиоксидант, антоціанін, дарує цій ягоді її чудовий темно-синій колір.

Додайте ягоди чорниці в кашу чи коктейль, зробіть домашній джем, змішайте із сиром чи йогуртом. Чорниця універсальна і чудова!

8. Квашена капуста

Квашена капуста багата на витамини С і К, залізом і клітковиною. І, природно, містить корисні для кишечника бактерії, які називаються пробіотиками.

Вживаючи ферментовані продукти, ми покращуємо здоров’я нашої травної системи, оптимізуємо кишкову флору та оздоровлюємо кишковий мікробіом.

Ми можемо отримувати пробіотики та з іншими ферментованими продуктами, такими як кімчі, місо і навіть солоні огірки. Квашена капуста з м’ясом-м-м. А якщо у салаті? Смакота.

9. Міцний бульйон

Бульйон, зварений на кістці, дарує нам повний набір корисних речовин. Яких? Почнемо з мінералів, таких як кальцій, магній та фосфор.

Щоденна чашка бульйону зміцнити слизову оболочку кишечника через високий вміст цілющих сполук, включаючи колаген, желатин та амінокислоти (такі як глютамін, аргінін і пролін).

Нудно пити простий бульйон? Використовуйте його як основу для супів.

Чим бульйон може допомогти здоров’ю:

  • Зменшити запалення кишечника.
  • Зміцнити травну систему.
  • Підтримати імунну функцію.
  • Допомогти роботі печінки.

10. Спеції та трави (куркума, імбір та чеснок)

Куркума

Ця красива жовто-оранжева пряність часто зустрічається у порошках карі.

Завдяки активному з’єднанню куркумін, вона володіє сильними протизапальними властивостями і вже тисячі років використовується в якості лікарської рослини.

Спробуйте додати мелену куркуму у приправу до риби та овочів. Або використовуйте подрібнений сирий корінь куркуми у супах та соусах.

Для того щоб збільшити всмоктуваність куркуми, її корисно буде з’їсти з невеликою кількістю чорного перцю.

Імбір

Більшість протизапальних і лікарських властивостей імбиру виходить від його основного біологічно активного з’єднання, гінгеролу.

Імбір є не лише основним стимулятором імунітету.

Корінь імбиру можна також використовувати у чаї, щоб допомогти травленню. А ще він допомагає проти нудоти!

Часник

Часник містить сполуки сірки, які стимулюють нашу імунну систему для боротьби із запаленням та хворобами. Антибактеріальний, протигрибковий, смачний!

Ці гострі часточки легко додати до будь-якої страви-часник надає чудовий смак і першим, і іншим стравам.

Повний ефект від введення в меню куркуми, водорослей та лосося ви відчуєте не відразу. Але якщо вдруге помітите у себе симптоми ГРЗ — спробуйте атакувати хворобу продуктами з цього списку. Неприємні симптоми підуть швидше за звичайне!

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!