10 продуктів, які можуть їсти навіть алергіки
Алергіків зі кожним наступним роком стає дедалі більше. Імунітет формує специфічну реакцію на деякі продукти, і через це можуть початися кропив’янка, набряки, може ускладнитися дихання, а в особливо тяжких випадках виникає анафілактичний шок.
Крім горіхів, до аллергенних продуктів відносять шоколад, морепродукти, виноград, яйця, молоко та деякі інші. Значення має і спосіб приготування їжі: оптимально запікати продукти, готувати на парі або варити. Змаження, особливо у фритюрі, вже робить продукт небезпечним. А що ж тоді можна їсти абсолютно без будь-яких побоювань? Ми зібрали список продуктів, на які алергія зустрічається дуже рідко, а то й не зустрічається взагалі.
Яблука та груші
Саме ці фрукти не є аллергенами. Але реакція може виникнути в тому випадку, якщо у вас є алергія на пилку або дерева, які обробляли якимось сильним хімікатом, інсектицидом, наприклад. Саме тому, що яблука та груші належать до фруктів із низькою алергенною опасностью, їх рекомендують для першого прикорму малюків — у вигляді пюре або навіть у запеченому вигляді. А від банані та сливи, які теж вважають дуже доречними для першого знайомства дітей із фруктами, алергію можуть викликати. Тому з ними варто бути обережнішими.
Хрестоцвіті овочі
У першу чергу, це всі види капусти: цвітна, броколі, брюссельська, звичайна. Капуста сприяє виведенню токсинів з організму, знижує запалення у кишківника. А ще це цінний джерело кальцію, клітковини та інших поживних речовин. До речі, Джессіка Сімпсон запевняє, що після третіх пологів змогла схуднути на 45 кг саме завдяки капусті. Вона їла її у всіх видах, а в результаті змогла влізти у джинси, які чекали на свою годину цілих 14 років.
Кіноа
Це модний суперфуд, втім, справді корисний. Це гіпоалергенний псевдозлак, який не містить глютену, і тому його можна навіть тим, хто страждає через непереносимість пшениці та молочних продуктів. До того ж у кіноа багато білка, тож частично цей продукт компенсує відсутність молока у раціоні. Крім білка, кіноа містить 12 незамінних амінокислот, у ньому багато клітковини, фосфору, магнію та залізу.
Рис і рисове молоко
Тренер з фітнесу рис вам не порадити, оскільки в цьому злаку дуже багато вуглеводів. Його їсти, коли намагаються наростити м’язову масу та калорій потрібно багато. Але з точки зору алергії це відмінна їжа. Аллергія на рис виявляється дуже рідко, а її причини досі незрозумілі: можливо, занадто велика кількість цієї крупи у раціоні, а, можливо, це генетична схильність.
М’ясо
З ним усе доволі складно. Теоретично гіпоалергенними його видами є курка та індичка, якщо їх вирощували на органічно чистому кормі. Тобто звичайна домашня курка. Втім, магазинна теж підійде, якщо виробник курячого м’яса не захоплювався хімічними добавками до корму. Причому краще вибирати біле м’ясо – грудку. Крім того, один із найбільш гіпоалергенних видів м’яса — це ягнятина. Ягнят не годують ані бобовими, ані зерновими, ані молоком, тому їхнє м’ясо не зможе викликати алергію.
Батат
Його ще називають солодким картоплею. Навіть звичайна картопля може викликати алергію, хоча вона належить до списку продуктів, дозволених для універсальної гіпоалергенної дієти. Але лише в тому випадку, якщо її не обробляли хімічними речовинами, оскільки у багатьох людей вони викликають непереносимість. Наприклад, може початися свербіж у роті, а це дуже неприємно. А вісь батат зазвичай нічим не обробляють. Він не викликає аллергію, тому безпечний. Але досить дорогий.
Рослинна олія
Оливкове і соняшникове масло дозволяють вживати всім. На них можна тушкувати, заправляти ними салати. А ось змажити не треба — просто тому, що жарена їжа гірше переноситься організмом. Але треба бути уважними: іноді зустрічається харчова непереносимість соняшникової олії. Це трохи інша реакція, яка не має імунного характеру.
Вегетаріанські супи
Річ у тім, що найчастіше викликають алергію білки. Під час термообробки вони частично розпадаються, причому білки, що містяться у рослинній їжі, менш стійкі до впливу температур. Тому овочеві супчики їсти можна всім. Хіба що варто уникати яскраво офарблених овочів у рецептурі — наприклад, помідорів, червоного перцю, буряків та моркви.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!