10 продуктів, які обов’язково потрібно їсти людям з хворими суглобами
Вчені довели ефективність цих продуктів, які будуть корисні як людям із захворюваннями суглобів та хрящів, так і для профілактики.
Лікувати артрит дорого і часто неефективно. Але, на щастя, багаторічні дослідження вчених розвинених країн доводять, що придушити симптоми захворювання, зменшити руйнування суглобів і навіть запобігти виникненню можна за допомогою продуктів.
Список з 10 продуктів, які найбільш корисні для суглобів та хрящів:
Жирна риба
У лососі, форелі та макрелі багато омега-3 – жирних кислот. Завдяки їм знижується больовий синдром і зменшується скутість. Лікарі рекомендують їсти жирну рибу не менше двох порцій на тиждень (близько 400 грамів).
Часник
Доведено, що активні речовини чесноку є хондропротекторами. Крім того, вони мають протизапальні та антиоксидантні властивості.
При артриті чеснок особливо корисний. Так як покращує роботу імунної системи. Сірка, яка міститься в часнику допомагає виділяти в суглобі належне кількість рідини, завдяки чому вони менше труться один об одного.
Імбір
Дослідження показало, що у людей, які вживали в їжу імбир більше 40 днів, значно знизився больовий синдром у суглобах. Сприяли цьому речовини, які зняли запальні реакції у суглобі, придушили виділення цитокінів, що викликають некроз. Тому імбир потрібно їсти обов’язково.
Броколі
Цей сорт капусти також допомагає зупинити некроз, знімаючи запалення. Броколі багата на сульфорафан. Це речовина не дає імунним клітинам активуватися і викликати запальні процеси у суглобах.
Волоський горіх
Горіхи багаті омега-3 – жирних кислот і також успішно допомагають боротися із запаленнями. Дослідження показали, що особливо ефективний цей продукт для людей з ревматоїдним артритом та аутоімунними захворюваннями кишечника. Найпоширенішими є хвороба Крона і неспецифічний виразковий коліт.
Ягоди
У ягодах багато корисних речовин. Вони допомагають загальмувати старіння клітин, підтримувати потрібну концентрацію вітамінів та елементів. Вчені зі США довели, що дві порції клубниці на тиждень знижують концентрацію среактивного білка в крові на 14 відсотків. А саме він є запальним маркером. Крім того, ягода корисна для профілактики атеросклерозу, діабету, інсульту, інфаркту та інших небезпечних захворювань серця та судин.
Шпинат
Полезна зелень для суглобів. У складі шпинату багато антиоксиданту кемпферолу. Ця речовина здатна блокувати запальні медіатори імунних клітин у хрящах та суглобах.
Виноград
Експерименти показали, що виноград здатний перешкоджати розвитку атеросклерозу великих судин. Також діючі речовини успішно знижують концентрацію адипонектину та інтерлейкін 10 (запальні маркери) у крові. Тому виноград потрібно їсти при захворюваннях суглобів і зв’язок.
Оливкова олія
Корисний для суглобів продукт. Вчені виявили, що півтора місяці вживання оливкової олії значно зменшує процес руйнування хрящової тканини, а також обмежує запальні вогнища. Особливо цей продукт повинні вживати пацієнти з ревматоїдним артритом.
Вишневий сік
У цьому продукті багато вітамінів та корисних елементів, амінокислот. Експеремент показав, що якщо шість тижнів пити дві склянки соку в 7 днів, то значно знижуються хворобливі симптоми остеоартриту. Крім того, підвищується швидкість регенерації зруйнованої тканини кісток.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!