Куркума (куркумін) – чудова пряність, яка дуже корисна для здоров’я. Це яскраво-оранжевий, гіркий та сильнодіючий порошок. Саме куркума дає каррі характерний присмак. Якщо вам доводилося куштувати страви індійської кухні, то, певно, ви знаєте і любите цей смак, інформує sutura.org.ua

Ця пряність рясно використовується майже у всіх індійських стравах. Можливо, саме тому в Індії одні з найнижчих показників захворюваності на рак легенів, товстої кишки, простати та молочної залози.

Куркумін, діюча речовина куркуми, використовується в аюрведі, давній формі індійської медицини, протягом тисяч років і відвойовує популярність у західної науки. Куркума успішно замінює собою та перевершує багато сучасних ліків.

Ця диво-спеція містить масу протизапальних засобів та антиоксидантів. Доведено, що куркума бореться зі вільними радикалами, омолоджує клітини, очищає печінку, захищає серце, підвищує настрій та стимулює мозок.

Звучить дуже добре, щоб бути правдою? Це ще не все! Дослідження показали, що куркума підвищує рівень норадреналіну, дофаміну та серотоніну. Чим вищий рівень цих нейрохімічних речовин в організмі, тим щасливішим собі відчуваємо.

Куркума надає нейропротективну дію за десятьма напрямками, розвиваючи пам’ять, уважність та пізнавальну функцію. Ця багатофункціональна спеція також покращує метаболізм жирів, допомагає при розладах кишечнику, регулює виділення жовчі, зменшує біль у суглобах та додає блиску шкірі.

Куркума (або «халді», як називають її на хінді) має важливе духовне значення. Часто іменована «Золотою спецією» або «Пряністю життя», куркума є найпоширенішим компонентом весільних обрядів та молитовних служб. Спершу цю пряність використовували в обрядах і ритуалах, призваних сприяти родючості, добробуту та духовному очищенню.

Куркума чудово підходить для очищення організму. Будучи надежним джерелом протигрибкових, протимікробних та антибактеріальних речовин, ця пряність допоможе вам впоратися з інфекціями та зміцнити імунітет. Багата витаминами і мінералами, ця чарівна пряність сприяє загальному добробуту.

Активні речовини в куркумі є жиророзчинними, тобто організму потрібний жир, щоб їх ефективно поглинати та засвоювати.

Щоб отримати максимальну користь від куркуми, слід вживати з жирами. е

Ця спеція витримала випробування часом в Індії як цілюща речовина, оскільки використовується у приготуванні їжі, а в рецептах майже завжди присутнє рослинне масло. Жирі, олії – необхідний супутній інгредієнт.

Індустрія вітамінів і харчових добавок постійно зростає та розвивається. Це дуже по-американськи – думати, що ми можемо ідентифікувати компонент, вивчити його, протестувати, покращити, розфасувати та відправити у продаж. Це не завжди працює. Основна заповідь аюрведії та східної медицини свідчить, що ми – щось більше, ніж загальна сума наших частин.

Холістична медицина твердо стоїть на позиціях взаємозв’язку розуму, тіла та душі. Так само, як існує тонка й осмислена взаємодія між розумом, тілом і душею, існує тонка й осмислена взаємодія між мозком, кишечником та формуванням тканин.

Капсулі куркумі (так званий куркумін) доставлятимуть цю спецію в організм, але не гарантують засвоєння та всмоктування питних речовин. Згідно з аюрведе, існує сім шарів тканин: плазма, дах, м’язи, жир, кістки, нервна тканина та репродуктивна тканина.

Шкірна тканина харчується в послідовному порядку залежно від того, наскільки добре перетравлюється, розщеплюється та засвоюється їжа. Якщо ви хочете випробувати всі переваги куркуми, одних тільки капсул буде недостатньо. Організм не в змозі засвоювати їх так само добре, як їжу.

Основні правила застосування куркуми:

1. Завжди купуйте органічні продукти.

2. Упевніться, що спеції не містять хімікатів, консервантів, наповнювачів та добавок.

3. Пийте «золоте молоко».

Золоте молоко – стародавнє цілючий засіб: змішайте 1/2 чайної ложки органічного порошку куркуми, 1/2 чайної ложки органічного порошку імбиру та щипку кориці, мускатного горіху та кардамону в одну чашку гарячого мигдалевого/соєвого/рисового або конопляного молока. Якщо ви використовуєте знежирене молоко, можна додати 1/2 чайної ложки кокосової олії або дхі (топленої олії), щоб забезпечити максимальне поглинання. Пити щодня.

4. Змішайте куркуму з чорним перцем для посилення ефекту.

Використовуйте у готуванні куркуму, чорний перець та імбір. Ці спеції зігрівають, стимулюють обмін речовин, надають синергетичний ефект, який дозволить збільшити засвоюваність у 1000 разів. Бажано розчиняти спеції в топленій або кокосовій олії для приготування їжі.

5. Додавайте її у фруктові коктейлі.

Розчиніть повну чайну ложку куркуми та щипку чорного перцю в гарячому кокосовому маслі та додати в смузі або сік.

6. Додавайте її в оливкову олію для салатів та овочевих страв. Можна також посипати нею авокадо і вживати як закуску.

7. Забудьте про таблетки.

Якщо ви приймаєте куркуму в капсулах, принаймні розчиніть її у склянці гарячої води. У чашку гарячої води додайте 1 чайну ложку топленої або кокосової олії та щипку чорного перцю.

8. Куркума корисна для шкіри.

Змішайте 1 чайну ложку куркумі з 1 чайною ложкою нутової муки; додайте краплю олії чайного дерева і достатню кількість води, щоб створити пасту (приблизно 2 чайні ложки води). Нанесіть пасту на обличчя на 15 хвилин|мінути|, потім змийте теплою водою. Шкіра придбає природний блиск.

Ось далеко не повний список усіх корисних властивостей куркумі:

  1. Це природне антисептичний та антибактеріальний засіб. Мазь з куркуми корисна при порізах та опіках.
  2. У поєднанні з кольоровою капустою вона діє як профілактичний засіб проти раку простати.
  3. Додавання куркуми в їжу допоможе запобігти раку молочної залози.
  4. Зниження ризику дитячої лейкемії.
  5. Вона містить речовини, які можуть запобігти меланому та знищити існуючі клітини меланоми.
  6. Вона запобігає та замедлює розвиток хвороби Альцгеймера, розчиняючи амілоїдні бляшки у головному мозку.
  7. Виводити токсині з печінки.
  8. Уповільнює розвиток розсіяного склерозу у мишей.
  9. Допомагає стимулювати обмін речовин та виводити жири.
  10. Володіє протизапальними властивостями, тому корисна при лікуванні артриту та ревматоїдного артриту.