15 причин почати пити відвар шиповника

Головна / unsorted / 15 причин почати пити відвар шиповника

Настої рослини допомагають при проблемах із травленням, серцем, сосудами, шкірою та іншим. Є відомості, що шиповник має протиракову дію. Все це дає підстави вводити напої з шиповника у свій раціон.

Природа дарує людині свої багатства, які здатні лікувати та зміцнювати здоров’я. Серед цінних рослин особливе місце займає шиповник. Це кущ, плоди якого активно застосовуються як у народній, так і професійній медицині.

У терапевтичних та профілактичних цілях використовують плоди шиповника — ягоди. Спектр застосування препарату досить широкий. Але не слід забувати, що, як і всі продукти, шиповник має ряд застережень до вживання.

Позитивний ефект ягід шипшини для здоров’я.

Зміцнення імунної відповіді

У складі плодів шиповника є висока концентрація витамину С. Тому введення в раціон напоїв на основі шиповника — вдалий сценарій зміцнення імунної захисту.

Вітамін С відіграє важливу роль при стресах, пов’язаних із запаленнями. Присутні у плодах флавоноїди та дубильні речовини мають протиірусний, антибактеріальний та протизапальний ефект. Хімічні сполуки у складі шиповника формують кишкову мікрофлору, несприятливу для патогенних мікроорганізмів.

Боротьба із надмірною вагою

У 2015 році фахівці провели плацебоконтрольне дослідження. Вивчалася дія шипшини на добровольцях із ожирінням. Дослідження тривало три місяці, пацієнтів поділили на дві групи. Члени першої групи отримували таблетки плацебо, Члени другої групи -100 мг екстракту шиповника 1 раз на день. Загалом харчовий раціон піддослідних не змінився. Дослідження продемонструвало наступні результати: у добровольців, які вживали шипшиновий екстракт, суттєво знизилася вага порівняно з групою, яка приймала плацебо. Отже, шиповник цілюще діє на зниження ваги.

Терапія артриту

Якщо щодня вживати шиповник сорту Rosa canina, результатом буде зниження симптомів артриту. Вивчення хрящових клітин у осіб, що страждають на артрит, виявило, що зазначена недуга веде до деградації суглобової тканини. Шиповник, як уже згадувалося, має протизапальну та імуностимулюючу дію. Остання покращує хемотаксис — транспортування імунних клітин у тканину.

Профілактика хронічних недуг

Шиповник має у своєму складі біоактивні речовини: фенолі, аскорбінову кислоту (вітамін С), бета-каротин, дубильні речовини, пектині. Зазначені складові сприяють зниженню окисного стресу, провокуючого хронічні недуги. Флавоноїд тірозид у складі шиповника має яскраво виражену протизапальну дію. Каротиноїди мають протизапальний та антиоксидантний ефект.

Зниження холестерину

Систематичний прийом шиповника знижує показник холестерину у крові.

Зміцнення серцево-судинної системи

У складі шиповника є гіперозид, рутин, кверцетин, які оптимізують функції серцево-судинної системи. Гіперозид, наприклад, сприяє засвоєнню мінералу калію (К), необхідного для живлення серця та регуляції його функцій.

Рутин зміцнює капіляри. Інші витамини та мікроелементи, флавоноїди та каротиноїди, що цілюще впливають на вироблення кров’яних тілець, затримують формування тромбів, знижують вірогідність ішемічної хвороби, атеросклерозу, інфаркту міокарда.

Терапія цинги

Зазначень вже витамин С у складі шиповника сприяє синтезу білка колагену. Останній має безліч різновидів і формує всі сполучні тканини в організмі. Вітамін С знижує будь-яке запалення і зміцнює імунну відповідь, тому він оберігає від цинги. Колись це захворювання було справжнім бичем моряків, які не мали у тривалих плаваннях нормального раціону харчування. Внаслідок цього розвивалися важкі симптоми: розпухали та кровоточили ясна, випадали зуби, розпухали суглоби.

Допомога при проблемах травлення

Шкірка шипшинових плодів дає можливість запобігти болю в області шлунка та лікувати захворювання органів травлення. Дубильні речовини та клітковина у складі плодів рослини формують здорову мікрофлору та виводять токсичні сполуки. Флавоноїди допомагають прибирати спазми шлунково-кишкового тракту, позитивно впливають на засвоюваність цінних речовин.

Для печінки та нірок

Активні хімічні сполуки у складі ягід шипшини діють як жовчогінні та сечогінні. Вітаміні, присутні у плодах, регенерують тканини печінки, виводять надлишок жирів.

Інші переваги

Шиповник найчастіше заварюють як чай, що оптимізує кровообіг в організмі. Вітамін С гарантує гарний стан кров’яних судин.

Тривале застосування шиповника практикується при терапії такого серйозного захворювання, як туберкульоз. Плоди рослини застосовуються як профілактика малярії.

Для шкіри

Поліпшення стану шкіри

Шипшинова олія проникає глибоко в шкіру, надає їй живлення та зволоження. Вітамін С активує синтез колагену і робить зморшки менш помітними. Вітамін А у складі шиповника збільшує відсоток вологи в шкірі.

Захист від УФ-випромінювання

Антиоксиданти у плодах рослини позитивно впливають на структуру і тон шкірних покривів, усувають небажану пігментацію. Важливий інгредієнт — жирні кислоти у шиповниковому маслі лікують і вирівнюють рубці, сприяючи регенерації шкіри.

Цілющий ефект

Шипшинова олія незамінна для тонкої шкіри біля очей, однак, наносити олію необхідно слабкими рухами. При механічних пошкодженнях застосовуються компресси з олії зазначеної рослини.

Для волосся

Поліпшення стану шевелюрі

Рослина виявляє позитивний ефект на корені та структуру волосяного покриву. Шиповник (олія) стимулює ріст волосся, запобігає випадінню, усуває лупу та свербіж.

Як бальзам

У олії з плодів рослини присутні гліцерин, витамини, бета-каротин, важливі для здоров’я шевелюри. Олія зволожує та зцілює шкірний покрив голови. Волосся буде слухняним, блискучим. Олія особливо корисна для волосся, схильного до чисельних фарбувань, сушіння феном, завивок.

Шкідлива дія і протипоказання

Небажані ефекти шиповника: тошнота, судомні явища у ділянці шлунка, діарея, блювання, запор, печія, головний біль, порушення сну. Щоб уникнути небажаних симптомів, слід обов’язково дотримуватися дозування.

Погано «сполучається» з медикаментозними препаратами

Не слід вживати шиповник у комбінації з ліками. Рослина послаблює терапевтичний ефект деяких медикаментів.

Надлишок витамину С

Надлишок витамину С може провокувати формування каменів у почках. Також цей витамин може подразнювати слизову оболочку шлунка, з цієї причини особам, які страждають гастритом/язвою має сенс мінімізувати застосування продукту.

Не рекомендації при конкретних недугах

Шипшину не слід включати до раціону осіб, які страждають на гемохроматоз, таласемію, ендокардит, алергію на цитрусові. При зазначених захворюваннях відвар шиповника показань виключно за дозволом вашого кардіолога.

Тривале вживання напоїв із шипшинових ягід може спровокувати дисфункції печінки.

Негативний ефект для емалі зубів

Концентровані відвари та настоянки з плодів рослини можуть поступово руйнувати емаль зубів. Після вживання вказаних напоїв рекомендується полоскати порожнину рота чистою водою.

Не рекомендується при тромбоутворенні

Шиповник має властивість зупиняти кровотечі і надавати в’язкість крові.

Зниження артеріального тиску

Продукт має властивість знижувати кров’яний тиск. За наявності гіпотонії не слід вживати напої з шиповника.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей та не замінює професійні медичні консультації, діагностику чи лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!