23 міфі про здорове харчування, які нам заклали ще в детстве
Жирна їжа завжди шкідливіша? Молоко зміцнює кістки? Непрозора січа – ознака нестачі води?
Ні, ні і ні. Ці та інші подібні «факти» у більшості своїй — вигадка хитрих маркетологів. А багато інших вірувань давно вже спростовані наукою.
Ось 23 міфі, в які давно час перестати вірити:
МІФ № 1: Від знежирених продуктів не так гладшають, як від жирніших
Запам’ятайте: гладшають не від жирів. Жирі необхідні нашому організму, а їх недолік ми часто заповнюємо цукрами та рафінованими вуглеводами. Ось від них і товстіють.
МІФ № 2: Після тренування треба «заповнити» електроліти
Електроліти та спортивні напитки не дають організму рівним рахунком нічого. Тіло відмінно справляється з регулюванням електролітів без сторонньої допомоги. Як показує статистика, спортсмени, які втрачають найбільше маси тіла під час марафонів, найуспішніші, тож «небезпечна» втрата рідини — не більше ніж вигадка виробників цих напоїв.
МІФ № 3: За день треба випивати 8 стаканів води, а січка повинна бути прозрачною
Січка прозрачна – ознака надлишку води. У нашому мозку є «центр жадоби», який точно знає, скільки нам потрібно рідини: якщо вам не хочеться пити, значить, не треба. І не переживайте через колір січі: темна січа може бути ознакою зневоднення, але може також означати, що ваші почки економлять воду для підтримки осмоляльності плазми.
МІФ № 4: Завтрак — найважливіший прийом їжі
Більшість досліджень, що стояли за цим міфом, були проведені виробниками сухих сніданків і не пройшли належної перевірки. Незалежні дослідження показують, що набагато важливіше є корисну їжу, а снідати чи ні — справа десята. Втім, якщо ви не позаснідаєте, то раніше утомитеся і будете дратівливими, так що відмовлятися від завтраку теж нема чого.
МІФ № 5: Сухі завтраки корисні
Більшість сухих сніданків містять багато цукру та мало питательних речовин. Вчені виявили, що любителі таких сніданків з’їдають у середньому на 500 калорій на день більше і набирають більше ваги, ніж ті, хто снідає фруктами, овочами та необробленими злаками. Набагато корисніше з’їсти на завтрак чашку простокваші з горіхами та ягодами — так ви отримаєте всі необхідні жири, білки та клітковину.
МІФ № 6: Стовідсотковий фруктовий сік корисний
Смузі, фреші та фруктові соки набагато менш корисні, ніж самі фрукти. Наш організм засвоює сахар з рідини практично однаково – хоч коли, хоч з натурального соку. Тому фруктові соки у великих кількостях шкідливі: це як вода з сахаром, без білків та жирів.
МІФ № 7: Перекуси корисні
Дослідження показують, що безліч коротких перекусів протягом дня нічим не корисніша за повноцінне триразове харчування. Крім того, багато снеків шкідливі самі по собі. Справжня поживна їжа краще насичує та підтримує організм.
МІФ №8: Голодування вредити здоров’ю
Популярне нині періодичне голодування дійсно допомагає уберегтися від діабету, високого рівня холестерину та ожиріння. Крім того, голодування стимулює вироблення білка, що зміцнює нейронні зв’язки в мозку, і може мати антидепресивний ефект. Загалом, має сенс давати кишечнику відпочити хоча б 12 годин на день.
МІФ № 9: Вам потрібно їсти більше білка
Більшість жителів розвинених країн отримують цілком достатньо білка з їжі. А від надлишок тваринних білків підвищує ризик інфаркту, тому краще віддавати перевагу рослинним джерелам білка (горіхам і бобовим), а не м’ясу.
МІФ № 10: У харчуванні треба керуватися харчовою пірамідою
По-перше, це не піраміда, а трекутник. Вчені все більше схиляються до думки, що жодної універсальної «піраміди» не існує, тому що у різних людей організм по-різному реагує на одні і ті ж продукти. Ну і головне: овочів і фруктів варто їсти більше, а від хліб і крекери (які піраміда рекомендує вживати найчастіше) краще виключити.
МІФ № 11: Натуральний шоколад шкідливий
Різні замінники шоколаду не тільки менш смачні, але й безглузді. Дослідження показують, що шоколад корисний для серця та мозку, особливо чорний (з вмістом какао 70%). А ось вугрі ніяк не пов’язані з вживанням шоколаду.
МІФ № 12: Йогурт – це однозначно корисно
Більшість покупних йогуртів напхані цукром. Якщо ви любите йогурт, купуйте простий сорт без добавок. Туди завжди можна додати горіхів, насіння, ягід та спецій.
МІФ № 13: Маргарин корисніший за олію, а рослинні олії шкідливі
У маргарині можуть міститися транс-жири, які самі по собі дуже шкідливі. Крім того, маргарин робиться з нагрітої рослинної олії (зазвичай пальмової), яка вредна для серця. А ось оливкова і деякі інші рослинні олії, які являють собою мононенасичені жири, наоборот, знижують рівень холестерину і зміцнюють імунітет витамином E.
МІФ № 14: У жовтках багато холестерину, тому треба їсти тільки білки
Холестерин, який міститься у яєчних жовтках, ніяк не позначається на рівні холестерину у крові. Там його справді багато, але жодне дослідження поки не виявило зв’язку між частим вживанням яєць та серцево-судинними захворюваннями.
МІФ № 15: Вуглеводів треба їсти якнайменше
Не всі вуглеводи шкідливі: кіноа, банані, яблука, фасоль і морква містять відносно багато вуглеводів, проте корисні для підтримки нормальної ваги і тиску. А ось рафіновані вуглеводи у білому хлібі та випічці справді майже не містять питальних речовин і не насичують організм.
МІФ № 16: Щоб схуднути, треба рахувати калорії
Дієтологи радять оцінювати весь продукт цілком, а не рахувати його калорійність. Наприклад, одна порція авокадо містить стільки ж калорій, як і 25 чіпсів, але при цьому забезпечує вас клітковиною, білком та калієм, нормалізує тиск. Дослідження свідчать, що краще їсти більше рослинної їжі та менше фабричних продуктів, навіть якщо в першому випадку виходить більше калорій.
МІФ № 17: Апельсиновий сік допомагає при застуді
Апельсиновий сік містить багато витамину С, який зміцнює імунну систему. Але це ніяк не допоможе вашому організму боротися із хворобою. Найкраще приймайте цинк: деяким він допомагає швидше прочухатися від застуди.
МІФ № 18: Полівітаміни корисні, тому що дають нам всі необхідні речовини
Немає жодного наукового дослідження, яке б виявило хоч якусь користь полівітамінів у таблетках. Вони безглузді як профілактика хвороб і навіть можуть нашкодити — наприклад, надлишок витамину A може призвести до відруєння. Всі витамини і мікроелементи можна і потрібно отримувати зі свіжих овочів і фруктів.
МІФ № 19: Сіль шкідлива
Немає жодних доказів, що сама по собі підвищує тиск або ризик інфаркту. Можливо, люди, які вживають багато солі, просто ведуть менш здоровий спосіб життя: адже багато які шкідливі продукти містять багато солі.
МІФ № 20: Морква покращує зір
Морква корисна для здоров’я очей, але зір вона не покращує. У моркві міститься багато каротиноїдів, які в організмі перетворюються на питальні речовини, необхідні для здоров’я ембріонів, тканин та імунної системи. Щоб захистити очі від вікових хвороб, їжте рослини, багаті на витамини C і E, цинком, омега-3 та іншими речовинами, — моркву, рибу, броколі, орехи, ягоди.
МІФ № 21: Кава шкідлива для здоров’я
Вчені вже багато десятиліть вивчають вплив кофе на здоров’я, і відповідь однозначна: кофе виключно корисний. Два масштабні дослідження (одне — за участю понад 400000 осіб у США, інше — понад 500000 європейців) показали, що серед любителів кави смертність від усіх причин нижча, ніж серед усіх інших. Втім, надмірна пристрасть до кофеїну може мати і негативні наслідки у вигляді стресу та головних болів.
МІФ № 22: Дієтична кола не шкідлива
Солодка газована вода без цукру не більш корисна, ніж звичайна. 34-річне дослідження 118000 чоловіків і жінок у США виявило, що у великих дозах ефект звичайної та дієтичної газованої води на організм практично невиразний. А для жінок дієтична виявилася навіть шкідливіша!
МІФ № 23: Щоб не було остеопорозу, треба пити багато молока
Реклама переконала нас, що кальцій у молоці має якусь особливу дію на організм, зміцнюючи наші кістки. Але немає жодних доказів, що молоко діє краще, ніж будь-які інші продукти з високим вмістом кальцію (типу зелених листових овочів та бобових). Кісткам і справді потрібний кальцій, який є у молоці, але їм також потрібні витамини D і K.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!