5 корисних властивостей хрону для організму людини
Хрін — належить до сімейства хрестоцвітних, поряд з броколі, цвітною, білокачанною та брюссельською капустою. Завдяки його гострому аромату, хрін використовується як приправа або соус для салатів і бутербродів. Але хрін також надзвичайно корисний для здоров’я.
Хрін має вражаючий профіль харчування. Порція 100 г містить:
- Вода: 85 г
- Калорії: 48 ккал
- Білки: 1,18 г
- Жирі: 0,69 г
- Вуглеводи: 11,29 р
- Клітковина: 3,3 г
- Сахар: 7,99 р
- Кальцій: 56 мг
- Залізо: 0,42 мг
- Магній: 27 мг
- Фосфор: 31 мг
- Калій: 246 мг
- Цинк: 0,83 мг
- Марганець: 0,13 мг
- Вітамін С: 24,9 мг
Антиканцерогенні властивості
Хрестоцвіті овочі пов’язані зі зниженим ризиком розвитку раку, особливо легень та шлунково-кишкового тракту. Цей антиканцерогенний ефект у першу чергу пов’язаний із присутністю глюкозинолатів.
Глюкозинолати є ферментами, які інгібують ріст ракових клітин, викликають апоптоз або загибель клітин. Клінічні дослідження показують, що глюкозинолати легко засвоюються організмом, що сприяє ефективності хрону як антиканцерогенного продукту.
Підвищує імунітет
Він містить багато антиоксидантів — вони зміцнюють імунну систему та стимулюють вироблення лейкоцитів. Хрін має потужну антибактеріальну дію проти Escherichia coli та Staphylococcus.
Регулює кров’яний тиск
Хрін є відмінним джерелом калію, незамінного мінералу, який регулює артеріальний тиск і підтримує загальний стан серцево-судинної системи.
Покращує травлення
Острий овоч містить харчові волокна, що регулюють роботу кишківника. Клітковина запобігає болю у шлунку, запорах та діареї.
Очищає дихальні шляхи
Аромат хрону може очистити пазухи та усунути надлишок слизу. Овоч є особливо сильнодіючим засобом від застійних явищ у носі через застуду, алергію чи грип.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!