З приходом осені хочеться замінити соки та фруктові компоти на зігріваючі напитки. Натуральні, повні витаминами і приготовані своїми руками, не лише допоможуть вам зігрітися, а й підняти настрій. А ще – допоможуть вам попередити простудні захворювання. Вітаміни в рідких осінніх смакотах добре стимулюють імунітет, а прикосновення до нагрітої чашки активує акупунктурні крапки на пальцях і ладонях, що корисно для організму.

І ось п’ять рецептів гарячих напоїв, які можна приготувати холодним осіннім вечором.

1) Імбирний чай

Імбирний чай — чудовий напій, що наповнює енергією, покращує обмін речовин із приємним пряним, ледь гоструватим смаком. Добре і швидко розігріє організм зсередини. А ще він знімає запалення, тому і головний біль.

Інгредієнти:

  • 500 мл води
  • 2 чайні ложки сухого чорного чаю
  • 1 чайна ложка сухого імбиру або 3-5 сантиметрів імбирного кореня Половина лимону Сахар, кориця – за смаком

Як готувати:

Лимон вимити, обдати кип’ятком і половинку порізати тонкими кружальцями. Імбир очистити від шкірки, натерти на дрібній тертці і покласти в чайник. Залити имбир крутим кропом і залишити настоюватися на 10 хвилин. Додати в чайник заварку,цукор та корицю, все розмішати і залишити ще на 5 хвилин. Додати лимонні часточки і перед подачею настояти ще 2-3 хвилини.

2) Какао

Смак дитинства — це, безперечно, смак какао. Сладкого, але не нудотного, ароматного, гарячого. Крім того, для здоров’я какао – просто знахідка.

Інгредієнти:

  • 500 мл молока
  • 2 столові ложки какао-порошку
  • 20 грам темного шоколаду
  • За смаком – згущене молоко чи кориця

Як готувати:

Молоко нагріти, додати какао-порошок та кусочки шоколаду. Перемішати виночком, щоб не було грудочок. Довести до кипіння і зняти з|із| вогню. Додати згущене молоко, перемішати. Розлити по чашках і прикрасити шоколадною стружкою чи корицею.

3) Чай масалу

Цей індійський чай на основі молока та спецій полюбить кожен шанувальник чаю. Цей напій має нежний, але пряний вершковий смак і легко зігріє вас після довгої осінньої прогулянки.

Інгредієнти:

  • 500 мл молока
  • 2 чайні ложки чорного сухого чаю
  • Сахар – за смаком
  • Спеції – кардамон, кориця, корінь імбіру, ​​запашний перець, гвоздика, мускатний горіх, аніс.

Приготування:

Замочіть чорний чай на пару хвилин у холодній воді, щоб він розпух. Усі спеції як слід подрібніть — наприклад, у кавомолці. Сполосніть кастрюлю з холодною водою, щоб не пригоріло молоко. Вилийте в кастрюлю молоко, додайте|добавляйте| сахар або мед, набряклий чай. Доведіть молоко до кипіння. Додайте всі спеції та імбир. Зменшіть вогонь до мінімального, варіть чай 3-5 хвилин. Як тільки суміш стане кремового, зніміть кастрюлю з вогню, накрийте щільно і настоюйте 5 хвилин. Процідіть напій у чашки.

4) Гарячий шоколад

Осенью ніхто не відмовиться від кружечки ароматного гарячого шоколаду. Його приємно навіть готувати – неспішно змішуючи молоко з кусочками шоколаду, поки шоколад не розтане, а молоко не стане гарячим і пінистим.

Інгредієнти:

  • 100 г шоколаду
  • 250 грам молока
  • Сахар – за смаком

Приготування:

Поламаний шоколад розтопити у половині порції молока на плиті, на невеликому вогні. Після розчинення шоколаду влити молоко, що залишилося. Додати цукор за смаком і тримати на плиті ще 5 хвилин, поки напій не почне густіти.

5) Медовий збитень Збитень

Медовий збитень Збитень – це старовинний напій з води, меду та прянощів, а до того ж – у нього додавали прянощі та трави. Він зігріє в холод, захистить від хвороб і подарує тепло та затишок кожному. Готувати його дуже просто.

Інгредієнти:

  • 250 мл кип’ятку
  • 2 столові ложки меду
  • Половина лимона
  • Прянощі – кориця, гвоздика, мускатний горіх, кардамон, листя м’яти, імбир

Як готувати:

Воду довести до кипіння, покласти прянощі і 3-5 хвилин прокип’ятити, накрити кришкою, укутати рушником, дати настоятися 5-10 хвилин, потім покласти мед, перемішати, процідити і подати напій гарячим.