У мене для вас погані новини. Вам загрожує ожиріння, діабет та серцеві хвороби – значно більше, ніж любителі кофе зі вершками та гарні стейки.

У нашій культурі їжі надзвичайно сильно навантажено різні смисли, її споживання може викликати не тільки задоволення, але і гордість (я харчуюсь правильно!), вина, срам (я з’їв шкідливу, заборонену, погану їжу!).

Одна з найпоширеніших ідей про їжу у нашій культурі – поділ їжі на «здорову» та «нездорову». Цей підхід породжує величезну тривогу у зв’язку з харчуванням, підсилює обессію – фіксованість на темі їжі, привласнює людині статус «поганого» чи «хорошого» в залежності від тієї їжі, яку він з’їв.

Підхід інтуїтивного харчування вчить нас не розділяти їжу на здорову і не здорову, а вибирати їжу за внутрішнім бажанням, потребою тіла. Найчастіше ця ідея викликає подив. опір, навіть шок – як це так, не буває здорової та нездорової їжі. Як же тоді вибирати «правильну», корисну, що заподіяє моє тіло добро і покращує здоров’я.

Відповідь на цей запитання Інтуїтивне харчування дає просте і вже вам знайоме: вибирати те, що зараз хоче ваше тіло.

Чому?

Та тому, що уявлення про те, яка їжа є «здоровою», у дієтології постійно змінюється.

Відбулася подія величезної важливості в дієтології: вперше за багато років були кардинально змінені офіційні дієтологічні рекомендації в США – а саме за ними пізніше формулюються всі інші дієтологічні рекомендації в інших країнах.

«Впродовж двох поколінь американці харчувалися відповідно за дієтологічною рекомендацією, суть яких не підтвердилася у клінічних дослідженнях», – написали всі без винятку великих ЗМІ, а також журнали про здоров’я.

Що змінилося?

По-перше, рекомендація підтримувати у харчуванні низький рівень жиру повністю вичерпала. У новій версії рекомендацій вказується, що холестерін, що міститься в їжі, НЕ МАЄ ЖОДНОГО ВІДНОСЕННЯ до холестерину в крові. Американці – а слідом за ними і весь світ, який використовує ці рекомендації, абсолютно марно уникали яєчних жовтків та печінки десятиліттями.

Як пише «Нью-Йорк Таймс», у цьому велика роль лобі харчової індустрії, яка «мутила воду» (продукти з низьким вмістом жиру чудово продавалися десятиліттями).

Але основною причиною є те, що ці рекомендації були засновані на дуже слабких наукових доказах: дослідження наглядове, епідеміологічний характер. Епідеміологічні дослідження демонструють зв’язок, асоціацію, але не причинно-наслідковий зв’язок між явищами.

Замість того щоб прийняти обмеженість таких даних для обґрунтування рекомендації, вчені переоцінили їх значимість.

Більшість діетологічних рекомендацій ґрунтувалися на дослідженнях Гарвардської медичної школи, проте у 2011 році директор школи признав, що результати їх досліджень не можуть бути використані у клінічних експериментах, тобто не можуть бути підтверджені.

Також сумніви пережили обмеження у вживанні солі. Цілий ряд досліджень в останні роки отримали дані, що опитують зв’язок вживання сатурірованих жирів і захворювань серця, як ми звикли думати.

Той факт, що ми роками обмежували жири та холестерин у своєму харчуванні, міг нанести серйозний вред нашому здоров’ю. Урізання жирів у харчуванні автоматично означає збільшення вживання вуглеводів – зерна та круп, овочі та фрукти, того, що ми рахували «здорове харчування» десятиліттями. За останні 50 років кількість споживання жирів скоротилася на 25%, тоді як споживання вуглеводів зросла на 30%.

На даний момент комітет, який займається формуванням нових рекомендацій, пропонує виключити «нежирне м’ясо» зі списку рекомендованих для здорового харчування продуктів, та прибрати рекомендації скоротити червоне м’ясо та оброблене м’ясо. Зокрема, нежирне м’ясо повністю виключити зі шкільних сніданків.

Чи може, що дієти, що виключають вживання м’яса, бути здоровими. Можуть. А може бути і ні. Ми просто досі толком не знаємо цього. Не існує серйозних досвідчених даних, на які ми могли б опертись, які включали б дорослі вегетаріанець і описувала дитина.

Фактично, пише «Нью-Йорк Таймс», з тих пір, як у 1961 році були випущені рекомендації щодо обмеження сатурірованих жирів і холестерину, американці були залучені в безвідповідальний. неконтрольований дієтичний експеримент Настав час скептичніше дивитися на результати епідемічних досліджень і перебудовувати стратегію харчування з самих її основ.

До тих пір, поки цього не сталося, рекомендується повернутися до доброї старої дієти наших предків: поменше круп, поменше цукру, побільше тваринної їжі – м’яса, олії, незнежирених молочних продуктів.