Що таке зародки пшениці?

Зародок пшениці – це частина зерна, яка відповідає за репродукцію рослини. Пшеничне зерно складається з 3 частин: зовнішня оболочка, крахмалистий ендосперм (він використовується для виробництва муки) та зародок пшениці (частина, що відповідає за репродукцію). Іншими словами, зародок пшениці несе відповідальність за новий здоровий організм, саме тому він містить велику кількість корисних питальних речовин, інформує sutura.org.ua

Впродовж багатьох років пшениця при обробці очищалася від зародків і висівок з метою збільшення терміну зберігання продуктів. Однак виявилося, що зародки пшениці несуть користь для здоров’я, саме тому багато людей почали додавати їх до свого раціону.

Сьогодні зародки пшениці додаються до деяких злакових культур. Також вони використовують як начинку для йогурту, мороженого, різних салатів і фруктових пирогів. Зародки пшениці доступні у рідкій формі та у вигляді капсул.

Джерело питних речовин

Незважаючи на свій маленький розмір, зародки пшениці володіють винятковою поживною цінністю. Вони є відмінним джерелом білка, клітковини та корисних жирів. Також зародки пшениці містять необхідні для нормальної життєдіяльності витамини В, Е та фолієву кислоту. Ще одна відмітна особливість – високий вміст кальцію, цинку, калію, селену та фосфору.

Стимуляція імунної системи

Зародки пшениці багаті на антиоксиданти, які допомагають боротися зі вільними радикалами і знижують ймовірність виникнення захворювань. Деякі дослідження показують, що саме натуральні джерела антиоксидантів є найкращим методом профілактики хвороб. Таким чином, паростки пшениці – це відмінний спосіб стимуляції імунітету.

Забезпечення здоров’я серцево-судинної системи

Дослідження продемонстрували, що регулярне споживання пшеничних паростків та цільнозернової пшениці знижує ймовірність виникнення ішемічної хвороби серця. Більше того, ці продукти зміцнюють здоров’я серця та сосудів. Зародки пшениці зменшують рівень холестерину, тим самим знижуючи ймовірність виникнення інсульту.

Антивікові властивості

Зародки пшениці багаті на витамини та питательні речовини, завдяки чому вони володіють вираженим антивіковим ефектом. Використання їх як дієтична добавка може поліпшити стан шкіри і допомагає боротися з випаданням волосся.

Поліпшення клітинного метаболізму

Рослини пшениці багаті на витамини групи В, яка включає в себе велику кількість корисних речовин. Зародки пшениці відрізняються високим вмістом фолатів, ніацину та тіаміну. Ці речовини відіграють ключову роль у реакціях кліткового метаболізму. Нормально функціонуючий обмін речовин дає нам більше енергії, що забезпечує нормальну масу тіла, витривалість і концентрацію.

Поліпшення здоров’я м’язів

Рослини пшениці – це відмінний джерело білка, який потрібний для підтримки здорових м’язів. Протеїн допомагає відновлювати пошкоджені тканини та контролювати енергетичний баланс.

Побічні ефекти зародків пшениці

Якщо ви страждаєте на глютенову ентеропатію або алергію на глютен, не варто споживати зародки пшениці, оскільки вони містять цю речовину. У цій ситуації ви можете нанести вред своєму здоров’ю. Людям, які дотримуються низьковуглеводної дієти, рекомендується контролювати розмір порцій продукту, оскільки одна чашка зародків пшениці містить близько 60 г вуглеводів. У деяких людей екстракт зародків пшениці може викликати діарею, запаморочення, тошноту та метеоризм.

Проконсультуйтеся з лікарем перед введенням зародків пшениці у свій раціон харчування.