Нещодавно до харчової промисловості прийшла, здавалося б, радикальна ідея – зобов’язати виробників проводити повний список інгредієнтів та їх харчову цінність. Ця ініціатива була призначена для того, щоб споживачі мали більше розуміння про те, що вони їдять, а виробники їжі менше замовчували про «таємні» інгредієнти, інформує sutura.org.ua

Тільки ось натомість ділки індустрії їжі знайшли спосіб помістити інформацію про сумнівні речовини та потенційні канцерогени прямо на етикетку! Завалені по вуха дрібним шрифтом і посипані абревіатурами, які навряд чи зрозумів би і Стівен Хокінг, користувачі були вкинені до ще більшого замішання.

Щоб допомогти вам розібратися в маренні на етикетках, у цій статті наведено 7 інгредієнтів, які ні за що не повинні опинитися серед ваших покупок:

Аспартам

Якщо на продукті написано “Equal” або “NutraSweet”, залиште його на полі супермаркету. Це хімічний підсолоджувач, у якому повно фенілаланіну. Фенілаланін – це нейротоксин, який, як вважають багато хто, може впливати на мозкову діяльність, викликати поведінкові зміни у дорослих людей, а також бути причиною розумової відсталості у новонароджених дітей, якщо продукти з його вмістом вживалися під час вагітності майбутніми матерями. А якщо вам цього мало, то побічні ефекти включають ще й головні болі, судоми, порушення менструального циклу і травлення.

BHA та BHT

Ці два схожі хімікати використовуються для того, щоб готові продукти, що містять масло, не прогіркали. Здавалося б, корисні речовини… та ось тільки вони – відомі карценогени, під час лабораторних досліджень викликали рак у щурів, мишей та хом’яків. Уникайте BHA і BHT, мов чуми.

Харчові барвники

Вони були створені для того, щоб зробити їжу більш привабливою, але, як і у всякої медалі, у них є друга, більш уродлива сторона – ці яскраві карамельні кольори виробляються з використанням індустріальних розчинників та канцерогенів. Так, червоний красник №3 пов’язують зі зростанням опухолей, а червоний красник №40 та жовтий красник №6 – з агресивністю поведінки та відсутністю контролю у дітей. Тримайтеся якомога далі.

Гідролізований рослинний білок

Гідролізований рослинний білок – це хімічно створена білкова субстанція, що підсилює смак, зразок глутамату натрію, але з більш милозвучним назвам. Проблема гідролізованого рослинного білка в тому, що такі його властивості посилення смаку таки відповідає прихованням у ньому глутамату натрію. А це означає, що, вживаючи його в їжу, ви можете отримати все, що до цього глутамату натрію додається: головні болі, мигрень, проблеми з серцем, і так далі. Ще два брати глутамату натрію, яких слід уникати – автолізований екстракт дріжджів та гідролізований екстракт дріжджів. Ці речовини також можуть викликати проблеми зі здоров’ям у сприйнятливих до них людей.

Парабені

Парабені – це хімічні консерванти, що найчастіше зустрічаються у косметиці, але, на жаль, не тільки в ній. Ще їх можна знайти у великій випічці – хлібі, торті, пироги, тістечка, пластівцях і навіть у деякому переробленому м’ясі. Вони були створені для протидії зростанню цвілі, але останні лабораторні дослідження показують, що парабени в їжі можуть відігравати істотну роль у гормональних проблемах жінок, таких як рак грудей, та у зменшенні рівня тестостерону у чоловіків. Тримайтеся подалі.

Частково гідрогенізована олія

Частково гідрогенізована олія і трансжир, загалом, одне і ті ж. Більшість людей не розуміє, що законодавство дозволяє повісити на продукт наклейку «0 гр. трансжирів», якщо в продукті міститься менше півграми трансжирів на порцію. Так що якщо ви побачите таку наклейку – не вірте. Точка. Так, звичайно, ця речовина зменшує ймовірність того, що готовий продукт зіпсується, але заразом воно забиває ваші артерії, підвищує рівень поганого холестерину в організмі, знижує рівень хорошого холестерину. Воно вам потрібне?

Нітріті

Якщо м’ясо перед продажем нічим не обробляти, але воно скоро зіпсується, і почне виглядати дуже неапетитно. Але додати до нього трохи нітритів, покласти в холодильник – і воно «проживе» куди довше, та й виглядатиме куди краще. Тільки ось що станеться з вами, коли разом з м’ясом ви отримаєте хорошу дозу нітритів? Ну, вони не тільки викликають головні болі та алергічні реакції, але і, як показують останні дослідження, викликають ризик виникнення злоякісних опухолей.

І хоча я рекомендую вам зовсім уникнути їжі з нітритами, але якщо цього не вдалося уникнути, починайте прийом їжі з антиоксидантів – вітамінів C і E, які допоможуть захистити ваше тіло. (Примітка: натуральні нітрити, що зустрічаються в деяких овочах, не викликають проблеми зі здоров’ям, тож можете не боятися – овочі вам нічим не зашкодять!)

ПІСЛЯМОВА

Пам’ятайте – хоча уважно читаючи етикетки, ви можете вибрати більш здорові продукти, я раджу вам більш радикальний і простіший варіант: перестаньте купувати їжу з етикетками, і переходити на натуральні органічно вироблені продукти. Ви отримаєте саме те, що хочете – і без жодних штучних добавок, які вашому організму зовсім, ні до чого.