Ось практично і настав літній період. А це означає, що ми зможемо потішити собі свіжими салатами, які я просто не уявляю без зелені. Петрушка, кріп, кінза, сельдерей, зелений лук, крес-салат, базилік та інші ароматні трави вітамінізують наші ослаблені після довгої зими організми. А ще зелень надає незабутній смак багатьом стравам, повідомляє sutura.org.ua

Користь зелені

Петрушка: джерело вітамінів

У такій звичній нам зелені, як петрушка, вміст витамину С у 4 рази перевищує його кількість у лимоні! Є в петрушці бета-каротин, витамини А, Е, групи В; мінералі: селен, фтор, залізо, цинк, калій, фосфор, магній, кальцій; терпіння, глікозиди, флавоноїди та інулін — дивовижний натуральний полісахарид, що захищає нас від багатьох захворювань та знижує ризик розвитку раку.

Вживання петрушки допомагає знизити тиск і рівень цукру в крові, знімає набряки, зміцнює зір, покращує потенцію, омолоджує шкіру.

Однак у петрушки, як і у багатьох корисних продуктів, є протипоказання: не рекомендується часто вживати її при сечокам’яній хворобі та вагітності — якщо петрушки у раціоні багато, це може стати причиною викидні.

Кріп: користь широкого спектру

Кріп містить ті ж витамини та мінералі, що і петрушка, але в ньому є ще й витамин Р, потрібний судинам та капілярам. Він робить їх стінки міцними та знижує проникність.

Вживання кропу може позбавити від безлічі захворювань. Кріп покращує процеси травлення, виводить з організму шлаки та жовч, зміцнює сердечний м’яз і знімає головний біль. Крім цього, в поєднанні з іншими продуктами кріп сприяє кращому засвоєнню поживних речовин.

У зелені кропу міститься безліч витаминів, селен, магній, калій, фосфор та інші корисні речовини.

Кінза: китайський еліксир здоров’я

Ще у Стародавньому Китаї до кінзі ставилися з особливим пошаною. Ця зелень покращує склад крові, роботу сердечної м’язи і зміцнює стінки сосудів. У цій ароматній рослині містяться витамини різних груп, амінокислоти та мінералі.

Щоденне вживання невеликої кількості кінзі здатне налагодити роботу травного тракту, відновити нервну систему, а також очистити організм від шлаків та холестерину. Крім того, кінза здатна покращити пам’ять.

Селера: зелень для схуднення

Виявляється, сельдерей — це чудовий помічник усім тим, хто мріє схуднути. У черешках селери так мало калорій, що його вважають продуктом із негативною калорійністю: для того, щоб переварити свіжу селеру, організм витрачає набагато більше енергії, ніж отримує з неї.

У народній медицині цю рослину застосовують як протизапальний, ранозагоювальний, заспокійливий засіб, але водночас сельдерей вважається потужним сексуальним стимулятором. Селера та її сік допомагають справлятися з депресією, бо в них багато магнію. Відомо, що депресивні стани часто пояснюються нестачею цього елемента.

На жаль, у цієї корисної зеленої рослини багато протипоказань. Її не можна їсти вагітним (можливий викидень) та годуючим (це погано впливає на лактацію). При епілепсії селера може спровокувати напад, при каміннях у почках селера небезпечна — каміння може почати рухатися.

Шпинат: зелень, яка дає сили

Чи пам’ятаєш мультфільм про моряка Папая, який ставав у багато разів сильнішим завдяки тому, що їв шпинат? Звичайно, не варто очікувати від цього рослини подібного ефекту, проте корисний шпинат має широкий спектр впливу на організм.

Шпинат здатний надати людині сил завдяки тому, що зміцнює імунітет. Додаючи свіжий шпинат у салати, супи та інші страви, а також вживаючи відвар з нього, можна позбутися від головного болю, зняти втому, перенапруження, відновити роботу кишечника, зміцнити кісткову тканину та нормалізувати рівень цукру в крові. Крім цього шпинат виводить з організму шлаки, що сприяє очищенню шкіри обличчя та тіла.

Зелений лук: підвищує імунітет

Зелена цибуля складається переважно з води — до 90 %. Решта 10 % припадають на різноманітні харчові волокна, мінерали (нікель, калій, залізо, магній, кальцій, марганець, фосфор), витамини А, С, фолієва кислота та помірна кількість витаминів групи В (В1, В2, В3 та В6).

Полезна властивість зеленої цибулі полягає в тому, що вона містить дуже невелике кількість калорій і є відмінним дієтичним харчуванням.

З незапам’ятних годин людям відомо, наскільки важливим є зелений лук, а корисні властивості цього рослини використовуються протягом багатьох століть. І, навіть якщо тобі не до душі різкуватий смак зеленої цибулі, її варто включити до свого раціону хоча б у помірних дозах — організм точно скаже тобі спасибі.

Базилік: ароматний лікар

Стародавній лікар Авіценна наділив базилік чи не містичними властивостями. Він вважає, що базилік сам знає, як впливати на організм людини. Втомленій людині ця рослина надає сил, а перенапружену розслаблює.

При запорах він діє як проносне, а в протилежних ситуаціях закріплює стілець. Як би там не було, базилік, корисні властивості якого відомі людям не одне тисячоліття, поєднує в собі масу питальних елементів.

У базиліці міститься камфора, витамини групи С, К і Е, ефірні маси та каротин. Поєднання цих речовин робить рослину незамінним помічником при простудних захворюваннях, перевтомі, анемії та авітамінозі. Крім того, у давнину вважалося, що базилік здатний запобігти старінню і надати шкірі здорового рум’янця.

Крес-салат: джерело життєвої сили

Не секрет, що ця маленька рослина приховує в собі величезну життєву силу. Користь кресс-салату полягає у утриманні таких життєво важливих мінералів, як калій, кальцій, залізо, мідь, магній, все це поряд з витаминами K, E, C, B, D і A.

Європейські вчені заявляють, що вживання в їжу цього салату здатне запобігти пошкодженню клітин крові і, як наслідок, уберегтися від раку крові.

Для старіючої шкіри користь кресс-салату проявляється у щоденному протиранні обличчя кубиками льоду, приготованими з мінеральної води та соку цієї чудової рослини.