Смалечку нам говорять про чудодійні витамини, про обов’язкові для нашого організму фрукти, овочі та прогулянки на свіжому повітрі. Дійсно, будь-який витамин дуже корисний, і у кожного своя функція, але, можливо, найпопулярнішим є витамин С. Але чим же такий корисний цей витамин? Яку дію він робити на наш організм? Ми вирішили знайти відповіді на ці питання, і дізнатися, чим корисний витамин С, чому його потрібно включати до свого раціону, інформує sutura.org.ua

Аскорбінова кислота має низку цінних якостей і бере участь у найважливіших біохімічних процесах, таких як:

1. Грає важливу роль у відновлювальних процесах. Без його участі не відбувається вироблення колагену в достатній кількості, тобто витамин С необхідний для підтримки у нормальному стані шкіри, кров’яних судин, кісток, суглобів. Також він прискорює загоєння.

2. Є потужним антиоксидантом, що захищає від згубної дії вільних радикалів. Завдяки цій здатності він з успіхом застосовується при профілактиці та лікуванні багатьох захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету, онкологічних та інших).

3. Надає сприятливий вплив на нервно-психічну систему, підвищує стресостійкість.

4. Зміцнює імунну систему, стимулює вироблення антитіл та загальний рівень опору організму до застуди та ГРВІ. При цьому слід зазначити, що достовірних досліджень, які підтверджують здатність витамину С запобігати простудним захворюванням немає.

5. Запобігає відкладенню холестерину на стінках сосудів, тим самим припиняючи розвиток атеросклерозу, а також в цілому благотворно впливає на функціонування кровоносної системи

6. Дуже важливий для засвоєння та прояву корисних властивостей цілого ряду мікроелементів (залізо, фолієва кислота, витамини групи В, витамини А і Е).

7. Покращує детоксикацію, допомагає кальцію виводити такі токсичні метали, як мідь, свинець, ртуть тощо.

8. Активно використовують косметологи своїм позитивним впливом на шкіру. Крім замедлення процесу старіння, витамин С має відбілюючий ефект, зменшує запалення при угровому висипанні, покращує пружність та еластичність шкіри, захищає від дії ультрафіолетових лучів.

Де міститься витамин С?

Найкращий спосіб отримання витамину С – це правильне харчування. Застосування для цих цілей синтетичних препаратів має рацію лише в особливих випадках, коли немає можливості іншим чином заповнити потребу в аскорбіновій кислоті.

Традиційно вважається, що найбагатші витамином цитрусові фрукти, однак, це далеко не так. Існує безліч інших продуктів, що містять витамин С у більшій кількості. Значна кількість знаходиться в: овочах та фруктах: шипшині, перці (жовтому, зеленому, червоному), ягодах (полуниці, обліписі, вишні, червоній горобині, калині, чорній смородині), петрушці, листовій зелені, капусті (кольоровій, брокколі, брюссельській), помідорах, кропі, зеленому горошку, картоплі, ківі, ананасі, яблуках, абрикосах, персиках, хурмі тощо.

Крім того, у менших кількостях витамин С є і в продуктах тваринного походження. До них відносяться субпродукти (нірки, печінка, надниркові залози), а також козяче молоко, куміс.

Слід мати на увазі, що витамин С, ще є водорозчинним, більшою частиною руйнується при термічній обробці, тривалому зберіганні та біохімічній переробці. Тому більшість продуктів, що містять його, краще вживати у свіжому вигляді. Однак, наприклад, сушені плоди шиповника зберігаються до року, при цьому зберігаючи свої корисні властивості.

Також велика кількість витамину С згоряє під впливом стресу, палення, алкоголю, прийому медикаментів.

Норма споживання витамину С

Скільки потрібно приймати витамину С на день, щоб не нашкодити собі? При прийомі витамину С необхідно розуміти, що існують рекомендовані норми його добового споживання:

– дітям до 14 років – від 15 до 45 мг,

– юнаки 14-18 років – 75 мг, дівчата (14-18 років – 65 мг),

– чоловіки віком понад 18 років – 80-90 мг,

– жінки старше 18 років – 75 мг.

Буває, що потреба у витамині С збільшується з певних причин: у вагітності, у період лактації, у людей з нікотиновою залежністю, у жінок, при стресах, перевтомі, важких фізичних навантаженнях, у людей, які регулярно вживають спиртні напитки, під час важкої хвороби і т.д.

Крім того, слід враховувати, що організм засвоює лише трохи більше половини того кількості витамину С, який міститься в продуктах, а одноразово без шкоди може споживатися близько 4 гр витамину С.

Нестача Вітаміну С

Чим небезпечний Вітамін С? У зв’язку з тим, що людина не може сама синтезувати витамин С, завжди існує опасность виникнення його дефіциту. Симптомами гіповітамінозу є кровоточивість ясен, погана загоєння ран, схильність до утворення крововиливів та синців на шкірі, випадіння волосся, ослаблення впливу імунної системи на організм, сухість шкіри, болі в суглобах, анемія, загальна слабкість, дратівливість та депресія, запалення слизових

Чим більший дефіцит витамину С, тим гірші наслідки для організму, а при гострій нестачі може розвинутися така рідкісна для наших днів хвороба, як цинга. Однак, бувають і зворотні ситуації, коли надмірне споживання витамину С викликає гіпервітаміноз, що також може завдати шкоди здоров’ю.

Отже, можна з упевненістю сказати, що витамин С є одним з найважливіших елементів, що підтримує нормальну роботу організму людини і його вживання у складі щоденного раціону може запобігти багатьом захворюванням і покращити загальне самопочуття. Обов’язково слідкуйте за тим, щоб у організм надходило достатня кількість усіх вітамінів. У такому випадку набагато кращим буде не тільки загальний стан організму, але також стан шкіри і волосся. Крім витамину С також важливо включати до свого рациону достатню кількість інших витаминов.