Вираз “ми – те, що ми їмо” літом актуальний, як ніколи. Важливо не тільки, що їмо, але також як і коли, інакше переносити спеку буде дуже важко. Ми зібрали 8 порад з харчування, які можна взяти за правило і відчувати собі краще.

Їжте менш калорійні продукти

Літо — ідеальна година для того, щоб сісти на дієту, особливо якщо обіцянку схуднути, дану собі зимою, стримати не вийшло. По-перше, через спеку апетит погіршується сам собою. Організм замедлює метаболізм, щоб знизити температуру тіла, і потреба в калоріях знижується, інформує sutura.org.ua

По-друге – багато “важких” продуктів засвоюються вдвічі погано. Наприклад, червоне м’ясо засвоюється 7-8 годин, що на спеку, коли організму і так важко, просто неприйнятно. Якщо думаєте, що вам не вистачає білків — замініть яловичину чи свинину у своєму рационі куркою, яка засвоюється за 3-4 години, або налягайте на кисломолочні продукти. Риба та морепродукти влітку теж відмінний вибір.

Кава – табу

Навіть якщо без кофе важко прокинутися та налаштуватися на роботу, її споживання краще обмежити. Мозок і серце особливо страждають від жару, підвищується тиск, а кофе дає додаткове навантаження, що може викликати проблеми зі здоров’ям. До того ж цей напій має сечогінні властивості, що призводить до зневоднення та зниження мозкової активності.

А зміцнити сердечно-судинну систему можна споживанням продуктів з великим вмістом калію. Наприклад, кунжуту, молодої картоплі, бананів, зелені, батату тощо.

Замість холодних напоїв – гарячий чай

Відчуття, що в спеку ніщо не освіжає краще за холодні напитки, насправді оманливе. Вони дають швидкий, але короткий ефект: організм, відчуваючи різкий холод, з метою захисту підвищує власну температуру, тому вскоре після ковтка крижаної мінералки вам знову жарко. З гарячим чаєм все наоборот, саме тому жителі арабських країн і Середньої Азії п’ють улітку саме його. Вибирайте сорти чаю, що пройшли мінімальну термічну обробку: білий, зелений, ройбуш, мате.

У спеку жажду краще втамовує гарячий чай, але й про воду теж забувати не варто: потім йде багато рідини, потрібно відновлювати водно-сольовий баланс. Воду слід пити маленькими порціями, але часто, а ось пити її літрами не варто — виростає навантаження на почки.

Не варто зловживати також морозивом: через велику кількість цукру і добавок воно підсилює жажду, згущує дах, а також знижує імунітет, тому в розпал відпусток можна злягти із застудою.

Мінімум алкоголю

Для печінки алкоголь шкідливий у будь-яку годину року, але влітку його вживання, що спричиняє зневоднення та розширює сосуди, небезпечно підвійно. Якщо в голові легкий “туман” через спеку і вам важко міркувати, то алкоголь зробити ще гірше, причому відходити від сп’яніння ви будете довше.

Якщо на календарі свято і утриматися ніяк не можна, то постарайтеся утриматися до вечора, коли стане прохолодніше. В крайньому випадку, пийте хороше сухе вино, не більше пари бокалів. На пляжі лікарі допускають вживання “лонгів” зі м’ятою, лаймом та великою кількістю льоду (але, знов-таки, не більше двох порцій).

Максимум натуральних вітамінів

Навіть якщо овочі та фрукти присутні у вашому харчуванні цілий рік, максимальне кількість вітамінів організм може отримати лише літом. Доступність, ширший вибір, свіжість — причини налягати літом на фрукти та ягоди величезна кількість.

Захищайтесь від УФ-лучів

Сонячні лучі літнім днем ​​- це не тільки гарна засмага і джерело витамину D, але і збільшення шансів отримати катаракту, рак шкіри, ранні морщини. Убезпечити шкіру від УФ-променів природним чином допоможуть болгарський перець, томат, морква, арбуз, виноград і гранат.

Їжте менше, але частіше

Літом 2-3 рясних прийомів їжі краще розділити на 5-6 невеликих перекусів. Так можна уникнути неприємного відчуття тяжкості в шлунку, яке укупі зі спекою ще сильніше знижує фізичну активність і навантажує організм. Через стол потрібно вставати з легким почуттям голоду, без бажання впасти і полежати. Найбільш калорійним повинен бути завтрак, причому снідати краще раніше, поки ранкова прохолода не змінилася денною спекою.

Не зберігайте продукти довго

Мова в першу чергу про молочні продукти: йогурти, сир, сметана, кефір і т.д. овочі та фрукти теж краще купувати на 1-2 рази, готувати свіже та потроху, а не робити відразу недельний запас. Навіть якщо у вас хороший холодильник, в умовах зберігання їжі до покупки Ви не можете бути впевнені на 100%.

Також слід зауважити, що літо — гарна година для вироблення корисних звичок. За 3 місяці можна відвикнути від кофе та алкоголю і привчити собі до дробового харчування, а це корисно цілий рік.