З одного боку, ми розуміємо, що від нього потрібно відмовитися заради здоров’я та гарної фігури. З іншого боку, як можна пройти повз кондитерську і не спокуситись? Виявляється, є хитрощі, які можуть спасти від згубної пристрасті, інформує sutura.org.ua

Ми розповімо, як подолати тягу до сладкого, і не про продукти, що містять натуральний сахар, як фруктів. Скорочувати потрібно кількість їжі, яка не має жодної живильної цінності.

Нещодавно вчені довели, що під час вживання солодкої, солоної, жирної їжі мозок людини виробляє хімічні речовини, які діють подібно до наркотику. Це означає, що залежність від сладкого — не відмовка безвільних людей, а справжнісінька фізіологічна проблема.

Не використовуйте замінники цукру

Дослідження вчених показали, що цукрозамінники неефективні при позбавленні від тяги до сладкого та схуднення. Насправді вони посилюють апетит і ще більше сприяють накопиченню жирових тканин у тілі.

Відмовтеся від найулюбленіших сладостей

Виберіть смакоту, яка подобається вам найбільше (наприклад, шоколад), і повністю виключіть з раціону. Така хитрість допоможе: якщо ви втрачаєте самоконтроль і не можете зупинитись на одному кусочку, краще взагалі викреслити цю солодкість з життя.

Якщо сильно тягне до сладкого, вибирайте ті продукти, які вам подобаються найменше. Так сладке перестане асоціюватись тільки з одним улюбленим продуктом, і від нього буде простіше відмовитися зовсім.

Ділити солодощі на шматочки

Щоб обдурити мозок, шкірну солодкість, яку ви збираєтесь з’їсти, діліть на кусочки. Наприклад, ви можете з’їсти цілу смужку від плитки шоколаду, і мозок сприйме її як одну одиницю. А можете поділити її на квадратики, і тоді вийде вже 4-5 шматочків. Кількість буде однією і тією ж, але морального задоволення куди більше.

Ділити можна не тільки шоколад: шкірну солодкість розріжте на частини, а потім зменшуйте кількість цих шматочків. Навіть якщо залишитись один маленький кусочок пряника, краще його залишити, аби поступово знизити кількість сладкого.

Вживайте менше кофеїну

Якщо ви стали на шлях позбавлення від цукру, то вам краще скоротити кількість кофеїну, вважають вчені. Справа в тому, що кофеїн при тривалому та регулярному споживанні викликає зростання рівня інсуліну в крові.

До того ж більшість людей п’є кофе з сахаром чи з чимось сладким, що тільки посилює проблему. Замініть її фруктовими соками (натуральними, а не пакетованими!) або трав’яними чаями.

Приймайте вітаміни групи В

Вчені довели, що витамини групи В допомагають нервній системі боротися зі стресом, який переслідує нас всюди. А оскільки часто сладким заїдають стреси, прийом цього витамину допоможе позбутися від бажання побалувати собі печивом наприкінці важкого робочого дня.

Використовуйте яблучний уксус

Така проста річ, як яблучний уксус, допомагає суттєво знизити рівень цукру в крові, кажуть вчені. Лікарі рекомендують цей засіб навіть тим дорослим, хто має високий шанс розвитку діабету.

Візьміть пляшку чистої води, додайте туди 1-2 столові ложки уксу (щоб концентрація була прийнятною на смак) і випивайте цю воду протягом дня.

Стежте за годиною їди

Це може здатися банальним, але дуже важливо стежити за годиною їди, щоб підтримувати рівень цукру в нормі. Постарайтеся не збільшувати інтервалі між прийомами їжі: якщо ви звикли їсти тричі на день, не нарушуйте цей режим. В іншому випадку ви відчуватимете голод, і він буде гарним виправданням для численних перекусів, у тому числі вживання сладкого.

Їжте фрукти вранці

Фрукти дуже корисні, і їх, як і овочі, необхідно вживати кілька разів на день. Ви можете спробувати замінювати ними солодощі, і якщо вам подобаються фрукти, то це стане гарним рішенням.

Однак іноді з’їдений фрукт може тільки спровокувати бажання з’їсти щось сладке. У такому випадку потрібно їх їсти вранці, щоб тримати в шорах свою пристрасть до цукру. Так натуральний цукор у фруктах устигне нормально засвоїтися і дасть енергію на весь день.

Додайте в меню лимонний сік

Лікар Девід Вільямс розповів, що вживання пари ложок лимонного соку на день здатне знизити рівень цукру в крові в середньому на 10%. Просто додавайте лимонний сік у страви щодня: для цього відмінно підійдуть салати та тушковані овочі, риба та деякі види м’яса.