До 10% звернень до лікарів швидкої допомоги у США пов’язані з гострим відруєнням алкоголем, який залишається серйозним фактором ризику смерті. Про це заявили вчені Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. sutura.org.ua

З точки зору фізіології організм лише бореться з отруєнням. Єанол – яд, і в печінці він перетворюється на ще більш токсичний ацетальдегід, а потім на нешкідливу укстову кислоту. Однак при надлишку спирту ацетальдегід накопичується в організмі. При цьому витрачається велика кількість енергії. Все це разом із зневодненням призводить до стану похмілля, – повідомляє NakedScience.

Клітини печінки перетворюють алкоголь на ацетальдегід за допомогою ферменту алкогольдегідрогенази, а ацетальдегід на уксус — ацетальдегіддегідрогенази. Крім того, фермент каталаза нейтралізує небезпечні молекули пероксиду водороду, які утворюються під час реакцій. Юньфен Лу та його колеги спробували об’єднати три білки в єдиній «таблетці від похмілля».

Проблемою у створенні такого препарату залишається його точна та безпечна доставка до клітин печінки. Для цього білки упакували у біосумісні нанокапсули, які забезпечують їх роботу у потрібному місці. Прототип був випробуваний на лабораторних мишах — і вже через чотири години рівень алкоголю в їхній крові виявився на 45% нижче, ніж у контрольної групи гризунів, які отримували лише спиртне.

Вміст ацетальдегіду у цих тварин не підвищився, залишившись на дуже низькому рівні. Після ін’єкції нанокапсули п’яні миші прокидалися раніше і виглядали бодрими контрольної групи. За словами Юньфеня Лу, до випробувань на людях вчені збираються розпочати вже протягом року.