Багато вважають, що справжні апельсини кращі за апельсиновий сік. Нове дослідження показало: це зовсім так. У соку багато цукру, зате нашому організму простіше поглинати деякі живильні речовини з соку, а не зі свіжих фруктів. Апельсини багаті на питні речовини, такі як каротиноїди та флавоноїди. Вони володіють безліччю корисних властивостей, наприклад, знижують ризик певних видів раку та серцево-судинних захворювань.

Дослідники виявили, що процес виробництва пастеризованого апельсинового соку дещо знижує рівні каротиноїдів та витамину С. У той же час, він значно підвищує їх біодоступність, тобто, організм може засвоїти та використовувати набагато більше речовин. Так, хоча апельсиновий сік значно знижує рівень флавоноїдів, інші речовини стають набагато доступнішими.

Між тим, ще одне дослідження показало: фруктовий сік підвищує кров’яний тиск. У людей, що регулярно п’ють цей популярний напій на завтрак, центральний артеріальний тиск (давлення в аорті) значно вищий, ніж у тих, хто п’є його зрідка. Високий центральний артеріальний тиск збільшує ризик інфаркту, стенокардії та когнітивних порушень.