Ми більш ніж упевнені, що більшість цих трав є у вас на кухні. Деякі з них мають спазмолітичний ефект і зменшують газоутворення, в той час як інші борються з бактеріями, що викликають розлад травлення. Наприклад, розмарин, петрушка, майоран, шавлія та орегано допомагають усунути тошноту. А чашка м’ятного чаю, чаю з базиліку або меліси, випита після їжі, здатні творити чудеса. Пропонуємо детальніше розібратися у харчуванні благотворного впливу пряних трав на травну систему людини, передає sutura.org.ua

Більше ніякого бурчання та газів

Здорова травна система сприймається нами як належне доти, доки не виникають проблеми. Порушення травлення та його симптоми – це здуття, тошнота або тупий біль у шлунку можуть бути викликані поспішною їжею, зловживання жирною їжею, курінням або алкоголем.

Іноді проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастроезофагеальний рефлюкс або язва, є першопричинами нетравлення шлунка. Це може бути інфекція, викликана так званою хелікобактер пілорі, наявність якої призводить до виразки шлунка.

Однак прийняття деяких нескладних заходів може запобігти виникненню проблем із травленням. Наприклад, виключення гострої та жирної їжі, скорочення вживання алкогольних та кофеїновмісних напоїв: кави, чаю, коли. Також для нормалізації роботи травної системи лікар може порадити вам приймати антацидні (нейтралізують кислоту) та альгінатні (обволікаючі) препарати.

Але є засоби, які знаходяться у вас поруч, на вашій кухні. І це трави, які ми звикли використовувати тільки як прянощі! Ці натуральні засоби допоможуть вашому шлунку, що розбушувався, впоратися з роздратуванням, запаленням і нетравленням.

Пряні трави, крім свого аромату та смаку, володіють цілим рядом цілющих властивостей:

Вони володіють протимікробною дією: борються з бактеріями, що викликають розлад та виразки шлунка.

Усувають метеоризм.

Знімають спазми гладкої мускулатури шлунково-кишкового тракту.

Стимулюють вироблення жовчі, яка допомагає переварюванню та всмоктуванню жирів.

Захищають слизову оболочку шлунка.

1. Розмарин

Розмарин традиційно використовують при виникненні проблем з шлунком і кишечником. Він розслаблює гладку мускулатуру шлунково-кишкового тракту, тобто працює як спазмолітичний засіб. Також результати досліджень говорять про те, що він ефективно бореться з бактерією хелікобактер пілорі, яка викликає виразку шлунка та гастрит.

Спосіб вживання. Для покращення травлення додайте розмарин у страви, які ви готуєте: супи, салати, м’ясні страви, випічку. Також можна приготувати чай з розмарину шляхом настоювання пари гілочок сухого або свіжого розмарину в чашці кропу. Це добрий засіб при підвищеному газоутворенні.

2. Меліса

Меліса або лимонна м’ята відмінно допомагає при здутті живота і болях при нетравленні шлунка. Вона також знімає спазми кишечника і ефективна у боротьбі з бактерією хелікобактер пілорі.

Спосіб вживання. Зазвичай мелісу вживають у вигляді чаю, який заварюють у наступній пропорції: 2-3 чайні ложки листя меліси на склянку кропу.

3. М’ята перцева

М’ята стимулює виділення жовчі, а значить, допомагає травленню. Дослідження також показують, що вона має антибактеріальні властивості: її можна застосовувати за наявності бактерії хелікобактер пілорі.

Однак при гастроезофагеальному рефлюксі м’ята може принести більше вреду, ніж користі. А все тому, що вона розслабляє м’язи, що закривають сфінктер, внаслідок чого кислий вміст шлунка потрапляє у стравохід. Також м’яту не варто давати дітям.

Спосіб вживання. У вигляді м’ятного чаю, для приготування якого потрібно взяти чайну ложку цієї трави на склянку кропу. Він надає заспокійливу дію при розладі шлунка.

4. Базилік

Базилік з давніх часів використовується аюрведою в лікуванні багатьох захворювань, у тому числі захворювань травної системи. Ця ароматна трава має противиразкові та спазмолітичні властивості, тому корисна при спазмах, підвищеному газоутворенні та здутті, а також захищає слизову шлунка від подразнення.

Спосіб вживання. З висушеного листя базиліка можна приготувати чай, а зі свіжих – сік для полегшення травлення. Також ви можете приготувати суміш з 1 чайної ложки соку базиліка, половини чайної ложки соку з кореня імбиру та трьох розтертих горошин чорного перцю для стимулювання процесу перетравлювання їжі.

5. Петрушка

Петрушка – ще одна трава з антибактеріальними властивостями. Дослідження свідчать про те, що екстракт петрушки запобігає попаданню бактерії хелікобактер пілорі в шлунково-кишковий тракт. Вживання чаю після їжі з петрушки покращує травлення.

Спосіб вживання. Крім додавання петрушки в тушковане м’ясо або рибу, а також соуси, ви можете вживати петрушку у свіжому вигляді. Або заварювати кілька гілочок петрушки як чай, який також має лікувальні властивості.

6. Майоран

Ще в давні часи майоран цінувався не тільки як пряне, а й лікувальне рослина. Воно використовується при лікуванні захворювань органів травлення, для покращення травлення, а також показань при метеоризмі.

Спосіб вживання. Свіжий майоран багатий на витамини і мінерали. Його використовують у приготуванні супів, салатних заправок, маринадів, овочевих страв та страв з яєць. Можна також заварювати неміцний чай із майорану, або як британці використовувати майоран у приготуванні бутербродів. Для цього кілька гілочок майорану покладіть між двома тонкими слайсами цільнозернового хліба. Не можна вживати майоран у період вагітності, при язвах чи кишкової непрохідності.

7. Шавлія

Шавлія – це ароматична гіркота та вітрогінний засіб, що діє заспокійливий засіб при розладах травлення. Він полегшує відходження газів і знімає спазми кишечника, має яскраво виражені протизапальні та знеболювальні властивості. І подібно до інших пряних трав шавлія має антибактеріальний ефект проти бактерії хелікобактер пілорі.

Подрібніть близько 3 г листя шавлії і заваріть склянкою кип’ятку. Наполягати 10 хвилин. Також шавлія широко використовується і в кулінарії.

8. Чебрець (чебрець)

Чебрець відомий своїми антисептичними та протизапальними властивостями, знімає спазми та біль при порушеннях травлення. Він чудово поєднується практично з будь-якими стравами.

Спосіб вживання: ця популярна пряність використовується в маринадах, соусах, додається до начинки, омлети. Також ви можете заварити 2 чайні ложки чебрецю склянкою кропу, і у вас вийде цілющий напій від здуття живота.

9. Орегано

Орегано – близький родич майорану, і подібно до нього, він широко використовується при проблемах з травленням. Орегано має антимікробну, антисептичну, протиірусну та протигельмінтну дію. Отже – це відмінний засіб при харчових відруєннях та зараження кишковими паразитами. Також орегано допомагає при метеоризмі та нетравленні шлунка, при захворюваннях жовчного міхура, оскільки стимулює виділення жовчі, яка бере участь у процесі перетравлення та всмоктування жирів.

Спосіб вживання. Подрібніть трохи листя орегано і використовуйте їх як приправу для важких для травлення страв. Наприклад, таких, як піца: орегано допоможе перетравити велику кількість сиру.

Заваріть 2 чайні ложки орегано кип’ятком (1 склянка) і настоюйте протягом 10 хвилин. Такий чай пийте щодня по три рази на день. Він володіє спазмолітичним ефектом і допоможе при метеоризмі та нетравленні шлунка. Але слід мати на увазі, що орегано не слід вживати під час вагітності.

Ми розповіли лише про 9 пряних трав, які широко доступні в наших краях. Насправді їх набагато більше. Спробуйте їх використовувати не лише для додання страв неповторності, а й для покращення свого здоров’я.