Часник — користь і шкода для організму людини
Часник згадується у медичних працях практично всіх відомих цивілізацій. Його завжди вживали в їжу та використовували у лікуванні найрізноманітніших недуг. Відомо, що завойовувати світ він почав із Тянь-Шаню та Алтаю. Першими його почали використовувати китайці. Популярний він був у давніх єгиптян, греків, римлян.
У Єгипті вірили, що часник здатний відновлювати силу та витривалість. Його додавали в їжу будівельникам пірамід, щоби справа йшла швидше. В Індії шанували цю рослину як дар богів, здатний рятувати від хвороб та захищати від злих духів.
На Русі часник з’явився завдяки торговцям прянощами з Візантії. Коли це сталося, сказати важко, проте вже у VIII столітті його згадували у літописах. У XVII-XVIII століттях він зустрічався у рукописах і травниках вже часто, а отже, широко застосовувався. Цю корисну рослину оточували всілякими повір’ями та легендами.
Часникову олію застосовували на обох світових війнах і визнавали найкращим засобом для загоєння ран. Лікарі цінували його чудову здатність знищувати інфекції, а солдати називали пеніциліном. Це були дієві і, що важливо, доступні ліки.
Часник і сучасна наука
Провідні американські геронтологи вважають чеснок найважливішим засобом, що продовжує життя. І це зрозуміло, адже він здатний очищати організм від жирових та інших відкладень, тим самим значно покращуючи обмін речовин.
Часник, до того ж, має судинорозширювальну та спазмолітичну дію, робить стінки судин еластичними. Він також попереджає тромбоутворення. Алліцин, що міститься в ньому, впливає на фібринолітичну активність крові, тобто допомагає розщеплювати білок фібрин, тим самим перешкоджаючи утворенню кров’яного згустку, розріджуючи дах.
Часник позитивно впливає на рівень холестерину у крові — запускає механізм його зниження. У ньому міститься до 17 мікроелементів, а значна кількість зв’язаного йоду допомагає роботі щитоподібної залози.
Завдяки всім цим цілющим властивостям часник позитивно впливає на кровообіг і регулює кров’яний тиск. Часникова терапія з успіхом застосовується при катаракті, артриті, діабеті. Він пригнічує процеси бродіння та гниття в кишечнику, покращує рухову та секреторну функції желудка.
Вчені довели, що часник захищає від раку. Американський учений з Бостона Кармія Борек отримала результати, що вказують на те, що він гальмує зростання новоутворень. За її твердженням, при опухолях желудка і товстого кишечника щоденне вживання часнику дає особливо хороші результати.
Сьогодні відомо, що чеснок – це природний антибіотик та антисептик. Фітонциди його володіють найпотужнішою бактерицидною дією, тобто вбивають хвороботворні мікроби, найпростіші та грибки.
Рецепти народної медицини
Ну, а народна медицина у всі години використовувала часник у лікуванні недуг. Ось кілька простих та корисних рецептів.
Відвар чесноку на молоці для чищення судин
2 невеликі часникові головки залити склянкою молока, варити до розм’якшення, процідити. Приймати по 1 ст. ложці тричі на день після їди. Відвар тримати у холодильнику не більше 2 днів.
Настоянка чесноку на спирті для судин
Потовкти 2 великі головки чесноку, залити 200 мл горілки. Настояти 10-14 днів, процідити. Пити по 20 крапель 3 рази на день за 15 хвилин до їди. Зберігати у холодильнику.
Часникове масло при гіпертонії
Головку часнику подрібнити, залити 200 мл нерафінованої соняшникової олії і дати настоятися, періодично стряхуючи. Додати сік 1 лимона, добре перемішати і на 7 днів поставити в холодильник, знову періодично струшуючи (не рідше ніж через день). Приймати по 1 ч. ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їди.
Часник з лимоном при гіпертонії
Взяти 3 великі головки чесноку і 3 лимони зі шкіркою, перекрутити на м’ясорубці і залити 1 л кипятка. Настоювати час, перемішуючи, потім відцідити. Пити по 1 ст. ложці 2-3 рази на день за пів години до їди.
Часник з медом при онкозахворюваннях
200 мл соку чесноку додати в 500 г меду, варити на водяній бані в герметично закритому посуді 40 хвилин, після чого зняти з поверхні піну. Тримати закритим у темному місці. Приймати місяць за 1 ст. ложці 4 рази на день, потім перерватися на 15 днів та повторити курс. Провести кілька курсів лікування.
Часниковою кашкою та соком лікують бородавки, лишаї та інші шкірні захворювання.
Часник не варто вживати людям з анемією, хронічними хворобами сечостатевої системи, недугами шлунково-кишкового тракту та ін.
Часник має пекучий смак і при регулярному вживанні у великих дозах може просто пропалити слизову шлунка. Тому застосовувати його треба в міру.
Всім відомий гострий запах часнику. Цей аромат рослині надають сірчисті речовини, якими вона багата. А оскільки вони проникають усюди, від цього неприємного запаху непросто позбутися. Щоб прибрати його з рота, можна випити молоко, напівскати насіння, пожувати петрушку чи корицю.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!