Через нестачу цих 7 речовин люди страждають найбільше
Ми склали список основних витаминів, макро- і мікроелементів, яких організм людини потребує в першу чергу, навели деякі симптоми їхнього шлюбу, а також перерахували продукти, які містять необхідні елементи живлення. Перевірте собі.
Незамінними харчовими речовинами називають ті з них, без яких повноцінне функціонування організму просто неможливе. Оскільки кількісний вміст цих речовин в організмі людини настільки малий, що його дуже важко виявити лабораторним шляхом, список постійно коригується.
Доведено, що крім кислорода, вуглецю, водороду та азоту, що входять до складу органічних речовин, важливі ролі у біологічних процесах відіграють 16 хімічних елементів. Деякі з них, наприклад, сірка або кобальт не мають рекомендованих норм, оскільки поступають до організму у складі білків, амінокислот та інших складних речовин.
Більшість фахівців сходиться на тому, що забезпечити організм достатньою кількістю необхідних речовин може збалансований добовий раціон. І все ж таки дефіцит витаминів і мікроелементів — явище не таке вже й рідкісне.
Залізо
Залізо відіграє важливу роль у виробництві червоних кров’яних тілець і транспортуванні кислорода тканинами організму. При цьому, за оцінками ВООЗ, близько 30% жителів планети страждають на дефіцит саме цього речовини.
Діти шкільного віку складають 47 % від загальної кількості людей, які відчувають шлюб цього мікроелементу. Тривалий дефіцит заліза у плода та дитини перших двох років життя може призвести до порушень розумового розвитку.
Дуже часто нестачею заліза страждають жінки дітородного віку та люди, які не вживають у їжу м’ясо. Які саме продукти заліза містять найбільше?
Продукти-рекордсмені: печінка, говядина, фасоль, насіння гарбуза.
Йод
Йод входити до складу деяких гормонів щитоподібної залози. Тиреоїдні гормони впливають на зростання, розвиток та обмін речовин в організмі людини. Недолік або повну відсутність цього хімічного елемента відчуває чи не шкірна третя людина у світі.
Хронічний дефіцит речовини призводить до захворювань щитоподібної залози, а невеликий її недолік може стати причиною утоми, головного болю, знервованості та дратівливості.
Продукти-рекордсмені: морська капуста, тріска, яйця.
Вітамін D
Один із вітамінів групи D, холекальциферол, синтезується у шкіри людини під впливом ультрафіолетових лучів, що дозволяє класифікувати його не просто як витамин, а як витамин-гормон. При цьому інші витамини цієї групи надходять до організму разом із їжею.
Недолік цього речовини зустрічається у багатьох країнах світу. І хоча дедалі більше дослідників приходять до висновку, що встановлені фахівцями норми вмісту витамину D є завищеними, його дефіцит, як і раніше, залишається одним із найпоширеніших на планеті.
У групі ризику — люди, що проживають у зоні низької інсоляції, діти віком до 5 років, люди зі смаглявою шкірою, вагітні та жінки, що годують грудьми, люди похилого віку, а також ті, хто має надлишковий вес.
Продукти-рекордсмені: риб’ячий жир, лосось, яєчний жовток.
Вітамін В12
Вітамін В12 (кобаламін) потрібний для кровотворення та для роботи нервної системи людини. Оскільки в рослинних джерелах витамин В12 міститься в дуже невеликій кількості, до групи ризику потрапляють люди, які живуть у регіонах з обмеженим доступом до м’яса, а також вегетаріанці та вегани.
Здатність організму засвоювати вітамін В12 погіршується з віком. Відповідно до різних досліджень, близько 20 % літніх людей відчувають дефіцит В12.
Продукти-рекордсмені: яловича печінка, баранячі почки, сардині, консервований тунець.
Найчастіше на нестачу кальцію страждають літні люди та жінки різного віку. Кальцій відіграє важливу роль для серцево-судинної та травної систем людини. Крім того, він бере участь у процесі кровотворення.
Лишній кальцій накопичується в кісткових тканинах, і щойно людина перестає одержувати достатню кількість цього елемента для забезпечення функцій крові, організм подає тілу сигнал вивільнити речовини, що зберігаються в кістках. Саме тому одним із головних симптомів дефіциту кальцію є остеопороз.
Продукти-рекордсмені: твердий сир, молочна сироватка, миндаль, рікотта.
Вітамін А
Вітамін А підтримує здоров’я шкіри, зубів та кісток. Він же бере участь у формуванні пігментів, які необхідні для гарного зору.
Недолік цього витамину майже не зустрічається в розвинених країнах, однак він дуже поширений у регіонах, які відчувають труднощі з повноцінним харчуванням.
Продукти-рекордсмені: яловича печінка, риб’ячий жир, макрель, лосось.
Магній
Магній бере участь у понад трьох сотнях ферментативних реакцій. Низький вміст магнію у крові характерний для багатьох захворювань. Дефіцит цього речовини — частий супутник діабету іншого типу, метаболічного синдрому, остеопорозу та хвороб серця. Поки ще не з’ясовано, чи є недолік магнію одним із факторів, які призводять до хвороби, або його дефіцит розвивається в результаті патології, викликаної недугою.
Як би там не було, низький рівень магнію досить часто фіксують у людей, що потрапили на лікарняні ліжка. Такі пацієнти скаржаться на порушення сердечного ритму, м’язові судоми, втому та частий головний біль. У довгостроковій перспективі ймовірне розвиток інсулінорезистентності та гіпертонії.
Продукти-рекордсмені: вівсянка, миндаль, гіркий шоколад, темно-зелені листові овочі.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!