Під-перше, кишкова флора — це цілий суперорганізм, унікальна комбінація бактерий, грибів та вірусів. Усі вони здатні виробляти різні речовини, що впливають на шкірну нашу функцію, передає sutura.org.ua

Діяльність «поганих» мікробів згодом призводить до розвитку ожиріння, депресії, хронічного болю, а часом і до раннього старту хвороби Альцгеймера. «Хороші» бактериї, наоборот, підтримують імунітет та інтелект, забезпечують профілактику захворювань, довгу життя, ясну пам’ять. Невипадково всі довгожителі мають здоровий кишечник.

Живі помічники

Мало хто знає, що в кишечнику теж виробляються так звані нейрогормони – регулятори поведінки та настрою. Так, кишечник вміє робити «гормон щастя» серотонін, «гормон сну мелатонін. Причому у набагато більшій кількості, ніж мозок. Але для здійснення цієї роботи кишечник сам повинен бути заселений корисними мікробами.

Найвідоміші та найважливіші з них — біфідо- та лактобактерії. Завдяки їхній діяльності наш організм протистоїть інфекцій, виробляє витамини, гормони, регулює обмін речовин. Тому важливо збагачувати свій раціон такими помічниками.

Головні джерела корисних бактерій – ферментовані кисломолочні продукти: йогурт, ряжанка, кефір, продукти природного бродіння, спеціальні харчові добавки.

Однак це не єдина їжа для кишкової флори. Для неї також важливі пребіотики — компоненти їжі, які вибірково стимулюють зростання корисних бактерій у кишечнику. Це харчові волокна, олігосахариди, інулін, лактулоза. Вони допомагають організму самостійно відновлювати свій баланс. Харчові волокна містяться у продуктах рослинного походження — крупах, овочах та фруктах.

Ще ефективніше діють комбінації пробіотиків з пребіотиками. Ці засоби нового покоління взаємно підсилюють дію один одного і називаються синбіотиками. Окремі такі препарати можна придбати в аптеках.

Збагачений раціон

Ще нещодавно вважалося правильним раціоном харчування, збалансованим по білках, жирах та вуглеводах. Але зараз це подання застаріло. Насправді людина потребує понад двох тисяч різних питних речовин. Серед них — витамини, мікроелементи, амінокислоти, харчові волокна, олігосахариди, біфідо- та лактобактерії, есенціальні фосфоліпіди.

Частину їх можна отримати з традиційними продуктами харчування. Найбільш корисні ягоди, цільні злаки, горіхи, насіння, морепродукти, жирна риба, зелені листові овочі, томати, сельдерей, авокадо, ананас, изюм, сливи. Також важливі бобові, яйця, кисломолочні продукти, зелений чай.

Але, на жаль, багато сучасних людей їдять ці продукти в дуже скромних кількостях. Тому хронічно недоотримує важливі поживні речовини.

Понад 80% людей обходяться лише 18-20 продуктами тваринного та рослинного походження. Причому 75% всієї їжі припадає на долю пшениці, рису, картопля та кукурудзи. А льову долю тваринної їжі забезпечують яловичину, свинину та куряче м’ясо. Це дуже одноманітне харчування.

Щоб усунути такий дисбаланс, потрібно вводити у свій раціон функціональні продукти харчування. Вони збагачені спеціальними добавками, які мають доведений позитивний ефект. Це омега-3 жирні кислоти, альфа-ліпоєва кислота, куркумін, флавоноїди, коензим Q10, ацетил-L-карнітин, витамини групи В, витамини D, Е, холін, кальцій, цинк, селен, залізо.