Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Чому і від чого потрібно рятувати печінку
Жирне та змажене, упереміш із шампанським, горілкою, винами та коньяком, відгукуються неприємним присмаком у роті, тяжкістю та почуттям розпирання у правому підребер’ї, нудотою та відсутністю апетиту. Як же заспокоїти печінку, що збунтувалася, та допомогти їй відновитися?
Печінку можна порівняти з дуже великим (вага печінки здорового чоловіка більше кілограма!) фільтром, що безперестанку очищує кров людини від шкідливих для організму речовин. Свята, незважаючи на всю свою радість, звичайно є серйозним ударом по печінці.
По-перше, це алкоголь. Він нейтралізується печінкою, а продукти його обміну, зокрема, ацетальдегід, руйнують мембрани печінкових клітин (гепатоцитів), внаслідок чого вони гинуть.
Ошибкою є те, що “посадити” печінку може тільки алкоголік. Натомість, до ураження цього органу може призвести прийом навіть невеликих доз алкогольних напоїв, особливо систематичний. Внаслідок цього в організмі людини накопичується небезпечний і токсичний етанол, який пошкоджує клітини печінки.
По-друге, всі продукти, що містять надлишок тваринних жирів (які так популярні на святковому столі), в організмі розщеплюються з утворенням жирних кислот. Надлишок цих кислот порушує обмінні процеси в печінці і також призводить до загибелі печінкових клітин, до заміщення їх жировою тканиною, тобто провокує ожиріння печінки (неалкогольна жирова хвороба печінки).
При цьому, оскільки у печінці немає чутливих больових закінчень, руйнування та загибель гепатоцитів довго проходять непоміченими: печінка страждає “мовчки”.
Хоча від згубного впливу алкоголю та жирної їжі страждають всі функції печінки, перші ознаки неблагополуччя дуже неспецифічні: швидка стомлюваність, млявість, зниження апетиту. Це легко списати на стреси або надлишкове навантаження на роботі.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!