Чому їсти кісточки з яблук — небезпечно для здоров’я

Головна / unsorted / Чому їсти кісточки з яблук — небезпечно для здоров’я

Яблука корисні для нашого організму, у цьому немає сумнівів. Чи можна при кожному вживанні яблук глотати їх кісточки? Відповідь негативна, тому що яблочне насіння містить небезпечне для здоров’я речовину. Йдеться про гликозид амігдалину, який під впливом ферментів трансформується в ціаністий водород.

Страшні наслідки бувають тоді, коли людина постійно з’їдає яблука разом із небезпечними кісточками. Результатом цього можуть стати респіраторні хвороби, недуги серцево-судинної системи. Постійна “доза” яблукового насіння стає причиною виникнення нападів головного болю, млявості та нудоти.

Споживання насіння одного-двох яблук не спричинить тривогу. Постраждати від впливу глікозиду амігдалину можна тоді, коли в організм щодня потрапляють яблучні кісточки. 1 г такого “продукту” містить 1-4 мг амігдалину. Точна летальна доза ціаніду залежить від різних факторів. Враховується маса тіла людини, індивідуальна переносимість, а також сорт яблук. Діти можуть відруїтися навіть невеликою кількістю яблучних кісточок. Для летального результату дорослим людям потрібно з’їсти за короткий проміжок години пів склянки насіння яблук.

Наш організм може нейтралізувати мінімальну кількість синильної кислоти. Чим більше яблучних кісточок “накопичується”, тим сильніше збільшується можливість відруєння. Симптоми відрування синильною кислотою численні: рвота, задуха, втрата свідомості, проблеми з диханням, зміни сердечного ритму. За таких ознак потрібно звертатися до фахівців швидкої допомоги.

Глікозид амігдалину руйнується і стає нешкідливим за високих температур. Джемі, компоти, приготовані з плодів разом із кісточками, не будуть небезпечними для організму. А настоянки та наливки з яблук із насінням можуть стати причиною відруєння.

Яблучні кісточки особливо не рекомендується вживати людям із хронічними хворобами шлунка, маленьким дітям, вагітним жінкам. Вживання насіння райського фрукта під час вагітності може призвести до токсикозу, мігрені, погіршення самопочуття.

Кісточки яблук покриті жорсткою зовнішньою оболонкою. Якщо насіння глотати цілком (не розжовуючи), токсин не надходитиме у великих кількостях в організм. Амігдалін потрапляє в дах тоді, коли людина розжовує яблочне насіння.

Вчені підтверджують, що кісточки яблук не дають харчових волокон, не насичують організм витаминами. При клінічних випробуваннях доведень такий факт: амігдалін неефективний для лікування раку, але у великих кількостях небезпечний для здоров’я.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!