Останнім часом картопля критикують багато дієтологів. Мовляв, колись картопля була невіддільною частиною раціону харчування через дешевизну продукту, але зараз від неї можна сміливо відмовлятися, бо користі в картоплях немає, інформує sutura.org.ua

У новому дослідженні вчені пояснили, чому це не зовсім так. Насправді картопля містить багато вітамінів та інших корисних речовин, які є важливими для здоров’я.

Вітамін С

Люди зазвичай асоціюють вітамін С із цитрусовими. Але важливим джерелом витамину С у раціоні протягом більшої частини ХХ століття була картопля. У середньому невелика (150 г) картопля дає нам приблизно 15% добової норми витамину С.

Цей витамин є важливим, оскільки він не тільки підтримує імунну функцію і містить антиоксиданти, він відіграє важливу роль у формуванні сполучної тканини, яка допомагає нашим суглобам працювати. При дефіциті витамину С також ви можете спостерігати проблеми із зубами, пояснюють лікарі.

Вітамін В6

В6 є важливим витамином в організмі. Він допомагає більш ніж 100 ферментам в організмі функціонувати належним чином, дозволяючи їм розщеплювати білки — процес, ключовий для хорошої роботи нервної системи.

Лікарі неодноразово говорили, що B6 пов’язаний зі стійкістю психічного здоров’я. Зазвичай невелика картопля буде містити близько четверти рекомендованої добової дози В6 для дорослого людини.

Калій

Наявність калію в наших клітинах є важливою для зв’язку м’язів і нервів. Але не варто з ним переборщувати, бо профіцит калію може призвести до зупинки серця. Як, втім, і сильний його дефіцит.

Змажена або запечена картопля містить більш високий рівень калію, ніж варена, а картопля у мундирі містить близько третини рекомендованої добової норми. Це відбувається тому, що кип’ятіння очищеного овочів призводить до швидкої втрати калію.

Лікарі рекомендують вживати картопля зі шкіркою.

Холін

Формально холін називається “вітаміноподібною речовиною”. Він дуже важливий для нашого організму. Картопля містить інший за величиною рівень холіну “змагаючись” з білковими продуктами, такими як м’ясо та соя.

Життєво важливо споживати достатню кількість холіну, бо він потрібний для здорового мозку, нервів та м’язів. У картопля з шкіркою міститься приблизно 10% добової дози. Холін особливо важливий при вагітності, відзначили автори роботи.

Деякі люди відмовляються від картоплі через побоювання набрати вагу, але звичайна варена картопля містить всього близько 130 калорій. А це менше, ніж у банані. “, – підсумували фахівці.